رییس مرکز تحقیقات سوختگی بیمارستان شهید مطهری با بیان اینکه میزان شیوع سوختگی در ایران بالاتر از استانداردهای جهانی است، گفت: سوختگی نهمین عامل مرگ و میر در کشور است.
به گزارش خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر محمدجواد فاطمی در نشست خبری چهارمین همایش سوختگی کشور که صبح امروز برگزار شد، گفت: متاسفانه در کشور تعداد زیادی سوختگی داریم و میزان شیوع سوختگی ما خیلی بیشتر از استانداردهای جهانی بوده و نهمین عامل مرگ و میر در کشور محسوب میشود. اما با این حال توجه کافی به این مقوله صورت نمیگیرد.
وی با اشاره به کمبود امکانات و تجهیزات در زمینه سوختگی اظهار کرد: این کمبود در بحث درمان باعث افزایش میزان مرگ و میر شده است. مردم ما زیاد میسوزند، زیاد میمیرند و اگر زنده بمانند دچار ناتوانیهای بسیاری میشوند.
هزینههای بالای درمان سوختگی و فرار بیمارستانها از ایجاد بخش سوختگی
فاطمی در همین زمینه ادامه داد: از آنجایی که بعد از سوختگی به فرد توجه نمیشود، بیمار هم به لحاظ جسمانی و هم به لحاظ روانی دچار مشکلات فراوانی میشود. بیمار سوختگی به دلیل مشکلاتی که دارد، نیاز به بخش ویژه سوختگی داشته که باید یک اتاق ویژه و یک تخت داشته باشد و این بیمار نیاز به امکانات ویژه مراقبتی دارد. به همین دلیل است که هزینه بیمار سوختگی افزایش مییابد و خود بیمار نمیتواند این هزینه را بپردازد و باز به همین دلیل است که بیمارستان دولتی با هزینه بالا و درآمد کم مواجه میشود. به همین علل بیمارستانها زیر بار ایجاد بخش سوختگی نمیروند و بسیاری از خدماتی که بیماران سوختگی میگیرند، تحت پوشش بیمه نیستند.
کمبود پرستار برای مراقبت از بیماران سوخته
وی با اشاره به عدم استاندارد بودن ساختمانسازیها، گفت: افراد میسوزند چون یا ساختمانهای ما یا ماشینهای ما یا مراکز عمومی ما استاندارد نیست و تعداد کمی از سوختگیها نیز به دلیل سهلانگاری است. در چنین شرایطی چرا بیمهها هیچ هزینهای در این زمینه نمیکنند. بیمار سوختگی باید بستری شده و درمان استاندارد دریافت کند بدون اینکه یک ریال هزینه کند، اما چنین چیزی نیست. یک بیمار سوختگی نیاز دارد که حداقل دو پرستار از او مراقبت کند. این در حالیست که ما با کمبود پرستار نیز مواجهیم.
رییس مرکز تحقیقات سوختگی بیمارستان شهیدمطهری در مورد میزان بودجه برای بخش سوختگی گفت: اختصاص بودجه باید براساس بار بیماری باشد. مثلا اگر میگوییم بیماری قلبی و عروقی یا بیماریهای ناشی از تصادفات پرشیوعترین عامل مرگ و میر در کشور هستند، بنابراین باید برای آنها هزینه کرده و پژوهش کنیم تا بتوانیم بار این بیماریها را کم کنیم.
غفلت 40 ساله سوختگی در ایران
فاطمی در ادامه با تاکید بر اینکه بیش از 40 سال است که مساله سوختگی در ایران مغفول مانده است، اظهار کرد: بیمارستان شهیدمطهری در سال 1351 آغاز به کار کرد و بعد از آن به جز یک بخش سوختگی در بیمارستان یافتآباد هیچ بخش سوختگی ایجاد نشده و حتی چندین بیمارستان سوختگی مثل توحید و صناعی تعطیل شدهاند. سالیان سال است که قرار بود یک بیمارستان جدید در زمینه سوختگی ایجاد شود که متاسفانه این کار هم صورت نگرفته است.
وی با انتقاد از عدم استاندارد بودن بیمارستانها و بخشهای سوختگی موجود، گفت: همین بیمارستان شهید مطهری نیز استانداردهای لازم را ندارد و ما اتاقهای سه تخته یا پنج تخته برای بیماران داریم. در حالی که طبق استانداردها باید یک اتاق ویژه با یک تخت برای بیمار سوختگی داشته باشیم تا بتوانیم از انتقال عفونتها جلوگیری کنیم، این در حالیست که بیمارستان شهید مطهری بزرگترین مرکز آموزشی سوختگی است، اما استاندارد نیست.
رییس مرکز تحقیقات سوختگی بیمارستان شهیدمطهری با بیان اینکه در آموزش سوختگی هم مشکل داریم، تصریح کرد: ما آموزش و آگاهی در زمینه سوختگی ندادهایم و سطح فرهنگ جامعه در این زمینه بالا نرفته است. جهان سوم همیشه ملتهب است. متاسفانه ما صبر میکنیم تا اتفاقی بیفتد بعد بودجه آن را اختصاص میدهیم. صبر میکنیم مدرسه شینآباد بسوزد و بعد بودجه اختصاص میدهیم. متاسفانه پلههای فرار در ساختمانها تبدیل به انبار میشوند و به همین دلیل افراد در زمان آتشسوزی حاضر به فرار نیستند. آتشنشانی هم اختیار این را ندارد که محلهای غیراستاندارد را تعطیل کند. در کشور ما مجلس هم آتش میگیرد یا ساختمانی در عسلویه که میلیاردها تومان هزینه برده است، به دلیل سهلانگاری آتش میگیرد. یکی از دلایل سوختگی ما در کشور دستگاههای گازسوز غیراستاندارد است. اینها در حالیست که توجه کافی به این بخش نمیشود.
جای خالی سیستم ثبت بیمار سوخته در کشور
فاطمی با بیان اینکه در ایران آمار دقیقی از میزان سوختگی نداریم، گفت: دلیل این موضوع نداشتن سیستم ثبت جامع بیمار سوختگی است که ایجاد این سیستم هزینههای زیادی را دربردارد و به همین دلیل هنوز ایجاد نشده است. پیشبینی میکنیم که نزدیک به 24 درصد بیمار سوختگی در بیمارستانها بستری میشوند، اما نمیدانیم چه تعداد از بیماران سوختگی به صورت سرپایی درمان میشوند. اگر این آمارها وجود داشته باشد کمک میکند تا سیاستگذاری درستی داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به مراکز سوختگی سراسر کشور اظهار کرد: خوشبختانه مراکز سوختگی خوبی در شهرهایی مانند اصفهان، مشهد، شیراز، زاهدان، کرمان و ارومیه ایجاد شده است، اما دو نکته وجود دارد؛ اول اینکه تعداد افرادی که در ایران میسوزند زیاد است که در این مورد باید پیشگیری کنیم و اولین قدم در پیشگیری استانداردسازی تجهیزات و وسایل زندگی و دادن آموزش است. نکته دوم ما بیمارستان سوختگی مستقل نیاز نداریم اما بخش سوختگی به تعداد زیاد را نیازمندیم تا هم این بخشها قابل کنترل باشند و هم بتوان مریضها را به خوبی درمان کرد و همچنین نیاز داریم که از تخصصهای مختلف مانند ارتوپدی، متخصصان قلبی و سایر متخصصان استفاده کنیم.
رییس مرکز تحقیقات سوختگی بیمارستان شهیدمطهری ادامه داد: بنابراین بهترین سیاستی که میتوان اعمال کرد، این است که همه بیمارستانهای دانشگاهی بخش سوختگی و 10 تا 20 تخت سوختگی داشته باشند. همچنین اغلب آنها باید اتاقهای یک نفره داشته باشند تا بتوان از انتقال عفونتها جلوگیری کرد.
بیمار سوخته؛ معلول اجتماعی و اقتصادی
فاطمی با تاکید بر لزوم ارائه خدمات بازتوانی به بیماران سوخته گفت: بیمار سوخته یک معلول اجتماعی، معلول جسمی و معلول اقتصادی محسوب میشود و باید به ارائه خدمات بازتوانی به این بیماران توجه کرد.
وی در مورد هزینههای سوختگی اظهار کرد: یک لباس سوختگی بالای چند میلیون تومان است. افراد زمانی که دچار سوختگی میشوند در بزرگسالان یک سال و در کودکان چندین سال باید لباس سوختگی بپوشند که باعث کاهش عوارض سوختگی میشوند، اما هزینههای این لباسها بسیار زیاد و نوع ایرانی آن 5 تا 6 میلیون تومان است. همچنین برخی از پمادهای چندگرمی سوختگی 80 هزار تومان هزینه دارد و همه اینها در حالیست که هیچکدام از اینها تحت پوشش بیمه نیستند و همچنین طبق استانداردها هر اتاق سوختگی باید یک تخت استاندارد داشته باشد که در گذشته هزینه آن یک میلیارد تومان برآورد شده بود و با توجه به افزایش قیمت ارز اکنون این رقم بالاتر رفته است و در عین حال متاسفانه چنین امکانی را نیز نداریم.
رییس مرکز تحقیقات سوختگی بیمارستان شهیدمطهری در مورد چهارمین همایش کشوری سوختگی ایران، گفت: این همایش در ششم و هفتم اسفندماه برگزار میشود و شعار امسال ما توانمندسازی در بیماران سوختگی است. هدف کنگره ما اولا هوشیار کردن مسوولان و دوم انتقال دانش و تجربیات است.
رییس مرکز تحقیقات سوختگی بیمارستان شهیدمطهری با انتقاد از عملکرد برخی مسوولان در این حوزه، گفت: هر ساله در کنگرهها میزگردی به نام چالشهای سوختگی در ایران داریم و همیشه از مسوولان دعوت میکنیم اما آنها حضور پیدا نمیکنند. یعنی اغلب کسانی که باید در این زمینه پاسخگو باشند، شرکت نمیکنند.
فاطمی افزود: امسال همزمان با کنگره نمایشگاه نقاشی بچههای شینآباد نیز برگزار میشود و همچنین انجمنی تحت عنوان حمایت از سوختگی را نیز تشکیل دادیم و امیدواریم با این کار حامیان سوختگی افزایش پیدا کنند.
انتهای پیام
نظرات