استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز گفت: کود سبز در ازدیاد فعالیتهای زیستی، نگهداری و قابل جذب نگهداشتن عناصر غذایی خاک موثر است.
ناصر علی اصغرزاد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه آذربایجان شرقی، افزود: کود سبز به منظور تقویت زمین از لحاظ مواد آلی غذایی مورد استفاده قرار میگیرد که بدین منظور گیاهان برای مدت زمانی معین در مزرعه کاشته شده و بعد از رشد کافی به زمین برگردانده میشوند.
وی تشریح کرد: باید علوفهای برای کود سبز استفاده شود که سرعت تجزیه ماده سبز به وسیله میکروارگانیسمهای خاک سریع باشد.
علی اصغر زاد با اشاره به نقش کود سبز در کاهش تلفات آب ادامه داد: کود سبز از دو طریق بر میزان تلفات ناشی از آب شویی تاثیر میگذارد یکی از طریق انتقال آب از خاک به اتمسفر بر اثر تعرق و دیگری از طریق جذب عناصر غذایی از محلول خاک و جلوگیری از انتقال آن به زه آبها در صورتی که محصول دارای سایه انداز گسترده باشد و سطح خاک را به طور کامل بپوشاند، تعرق مکانیزم اصلی اتلاف رطوبت خاک خواهد بود.
استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز یادآور شد: ترکیب جو و شنبلیله یا جو و شبدر بهترین انتخاب برای کود سبز است.
وی از محدودیت استفاده از کود سبز گفت و افزود: زارعان نداشتن تاثیر آنی و سریع همچون کودهای شیمیایی را محدودیتی در استفاده از کود سبز عنوان میکنند.
علی اصغر زاد کود سبز را در افزایش نفوذپذیری خاک تاثیرگذار دانست و تاکید کرد: کود سبز با تبدیل شدن به هوموس باعث تشکیل خاک دانهها میشود و در این حالت لولههای مویین خاک بیشتر شده و تهویه و نفوذپذیری خاک را افزایش می دهند.
امکانپذیر بودن جذب سریع کود با اجرای محلول پاشی
استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز گفت: جذب سریع و بیشتر کود با اجرای محلول پاشی امکانپذیر است.
عادل ریحانی تبار افزود: استفاده متعادل و در حد نیاز واقعی گیاه از عناصر غذایی دلیلی برای حفظ محیط زیست می شود.
وی با اشاره به مزایای محلول پاشی و افزایش تولید تشریح کرد: تغذیه برگی به شیوه محلول پاشی کاهش مصرف کود در گیاهان را در پی دارد.
ریحانی تبار محلول پاشی را روشی پایدار در افزایش مواد مغذی محصول دانست و ادامه داد: می توان استفاده از تغذیه برگی و محلول پاشی را روشی پایدار و متداول در افزایش مواد مغذی محصول دانست.
استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز یادآور شد: عمل محلول پاشی را تا خیس شدن کامل برگها ادامه میدهند و از مصرف بیش از میزان اعلام شده کود باید خودداری شود.
وی افزود: عناصرغذایی با سرعت فوق العادهای از طریق برگ جذب گیاه میشوند درحالی که از طریق ریشه به آرامی جذب اتفاق میافتد و در بعضی اوقات این سرعت پایین آنقدر است که عناصر تزریق شده به خاک در خاک ترکیب جدیدی تشکیل داده، نه تنها مورد استفاده گیاه قرار نمیگیرند، بلکه در محیط ریشه ایجاد مسمومیت مینمایند و از جذب آب و سایر عناصر جلوگیری می کنند.
ریحانی تبار از افزایش کیفیّت محصول با اجرای کوددهی برگی گفت و تاکید کرد: تاثیر کود دهی برگی در افزایش محصول، مقاومت به بیماریها و آفات و بهبود مقاومت به خشکی و نیز افزایش کیفیت محصول مشاهده شده است.
لزوم استفاده از سمومی که ماندگاری کمتری در محصول دارند
استادیار گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز گفت: استفاده از سمومی که ماندگاری کمتری داشته و در محصول تجزیه می شوند در کاهش میزان سموم موجود در محصولات تاثیرگذار است.
جابر پناهنده افزود: برنامههای ترویجی و آموزش می تواند در روشن سازی و آشنایی تولیدکنندگان و آگاهی از خطرات و نحوه مصرف سموم و درنهایت در کاهش استفاده از سموم و کودهای شیمیایی تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به نقش غلظت سموم در افزایش کارآیی تشریح کرد: زمان مصرف و همین طور غلظت سموم در تاثیر آن نقش به سزایی دارد.
پناهنده ادامه داد: در صورت استفاده نابجا از سموم آلودگی گیاه، خاک و آب قابل پیش بینی است.
وی افزود: بهره گیری از کودهای بیولوژیک با در نظر گرفتن مزایای این دسته از کودها عاملی برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی است.
پناهنده رعایت تناوب زراعی را در مصرف بهینه کودهای شیمیایی تاثیرگذار دانست و تاکید کرد: رعایت تناوب مناسب زراعی برای مصرف بهینه و جلوگیری از سموم و کودهای شیمیایی ضروری است.
انتهای پیام
نظرات