رئیس سازمان هواشناسی گفت: تفاهمنامه هماهنگی آب و هواشناسی و مراقبت محیطی دریای خزر بین ۵ کشور ایران، آذربایجان، روسیه، قزاقستان و ترکمنستان که مهرماه امسال به امضا رسید، به زودی اجرایی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار«محیط زیست» ایسنا، داوود پرهیزکار در حاشیه نوزدهمین نشست CASPCOM در سازمان هواشناسی در جمع خبرنگاران در خصوص این نشست عنوان کرد: کمیته هماهنگی هواشناسی و آب شناسی و مراقبت محیطی دریای خزر نوزدهمین نشست خود را در تاریخ چهارم و پنجم آذرماه در سازمان هواشناسی کشور و با حضور نمایندگان کشورهای حاشیه دریای خزر، سازمانها و نهادهای دریایی فعال در دریای خزر برگزار میکند که در این نشست پیگیری تصویب موافقت نامه کاسپکام در مجالس کشورها تهیه برنامه جامع منطقهای پایش پیش بینی کوتاه مدت و بلند مدت، تبادل داده و اطلاعات آب و هواشناسی، تراز آب دریای خزر و همچنین آموزش کارشناسان بررسی میشود.
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: موافقت نامه کاسپکام در هفت مهرماه سال جاری در آستراخان روسیه پس از 20 سال به امضای نمایندگان کشورهای حاشیه دریای خزر یعنی روسیه، قزاقستان، آذربایجان، ترکمنستان و ایران رسید که از کشور ما وزیر راه و شهرسازی در آن نشست حضور داشت.
وی با اشاره به افزایش ناگهانی تراز آب دریای خزر در دهه 60 و 70 و تخریب و آب گرفتگی تاسیسات و نواحی مسکونی در سواحل پنج کشور حاشیه دریای خزر گفت: موجی از نگرانی در این کشورها در زمینه تبعات این پدیده به وجود آمد که در این راستا کمیتهای جهت هماهنگی امور هواشناسی و آب شناسی و پایش محیطی دریای خزر ایجاد شد که اولین اجلاس آن در مهرماه 74 در بندر انزلی برگزار شد و آخرین اجلاس نیز در آذرماه 92 در عشق آباد ترکمنستان برگزار شده بود.
پرهیزکار اهداف کمیته را به این شکل تشریح کرد: ایجاد و توسعه سامانه یکپارچه منطقهای برای دستیابی به اطلاعات وضعیت دریای خزر و تبادل آن به منظور تامین سلامت جانداران و تسهیل فعالیت اقتصادی پایدار در دریا و همچنین نگهداری شبکههای دیدبانی ملی موجود شامل ایستگاهها یا پایگاههای ساحلی، جزیرهای و دهانه رودخانهای و در صورت لزوم احداث ایستگاه یا پایگاههای جدید بوده است.
وی ایجاد الزامات مشترک برای سامانههای ملی در زمینه جمع آوری، ذخیره سازی و انتشار اطلاعات مربوط به وضعیت دریای خزر و همچنین تهیه اطلاعات مرجع حاوی خلاصه دادهها در مورد وضعیت دریای خزر، طراحی و گردآوری بانک دادههای دیده بانی، ویژگیهای مربوط به وضعیت دریای خزر را از اهداف دیگر تشکیل این کمیته عنوان کرد و افزود: ارتقای روشهای پیش بینی و روشهای ارزیابی و تجزیه و تحلیل جامع اجزای تشکیل دهنده تراز آب دریای خزر و هماهنگی میان طرفها در خصوص ساز و کارهای تربیت و آموزش کارکنان در زمینه آب شناسی و هواشناسی دریای خزر، اهداف دیگری است که کمیته هماهنگی امور هواشناسی، آب شناسی و پایش محیطی دریای خزر دنبال میکند.
اعمال استانداردهای سازمان جهانی هواشناسی، کمیسیون بین دولتی اقیانوس شناسی و سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد برای دیده بانیهای ویژگیهای آب شناسی، هواشناسی، توافق در خصوص سامانههای مرجع، انتخاب معیارها و مقرر کردن دیگر قوانین پایه هدف د یگری است که اعضای این کمیته پیگیری میکنند.
پرهیزگار در ادامه با بیان اینکه اجلاس کمیته هماهنگی آب شناسی و مراقبت محیطی دریای خزر یک پیشینه بیست ساله دارد، گفت: طی 20 سال اخیر هماهنگی بین پنج کشور حاشیه دریای خزر برای استفاده بهینه از دریای خزر و حفظ و نگهداری از این دریاچه به وجود آمده که در نوع خود بی نظیر بوده است.
وی با اشاره به اهمیت دریای خزر از نظر هواشناسی عنوان کرد: این دریاچه منبع اصلی رطوبت بارشهای سواحل شمالی کشور را تشکیل میدهد و بارشها سواحل زیبا و جنگلهای منحصر به فرد شمال کشور را پدید آورده است. اما متاسفانه آلودگی دریای خزر را اکنون شاهد هستیم که میتواند تاثیرات منفی در زیست بوم دریایی داشته باشد که شرایط نابسامان جوی موجب متلاطم شدن دریا و به خطر افتادن جان هموطنان میشود، اما جریانهای اقیانوس شناسی میتواند در حفظ دریاچه از آلودگی تاثیرگذار باشد.
پرهیزگار با بیان اینکه ایران مسئول اسناد و در واقع امین نگهداری اسناد این تفاهمنامه است، گفت: پس از اخذ مصوبات مجالس از 5 کشور و ارائه آنها به عضو امین نگهداری اسناد، تفاهمنامه حالت اجرایی پیدا میکند.
وی با بیان اینکه توافق بین 5 کشور پروسهای زمانبر است، افزود: در این باره موارد مربوط به ایران نیز به مجلس شورای اسلامی فرستاده شده است تا پس از تصویب به دست ما برسد.
پرهیزگار اظهار داشت: هواشناسی متکی به دیدبانی است، در دنیا هر جا بحث هواشناسی مطرح میشود سراغ دادهپردازی میروند و در مدلهای مختلف استفاده خواهد شد. در این راستا ایجاد یک شبکه دیدبانی کامل روی دریای خزر مهم است که در دو بخش سطح و عمق این دریاچه خواهد بود.
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: دیدبانی سطح دریا عوامل هواشناختی و امواج سطحی دارد، دیدبانی عمق دریا به جریانات زیرسطحی و شوری آب برمیگردد. در این راستا نشست کمیته هماهنگی آب و هواشناسی و مراقبت محیطی دریای خزر برای تاسیس ایستگاههای دیدبانی در سطح دریا فعالیت میکنند که بعد از نصب ایستگاهها باید مطالعات انجام شده و تبادل اطلاعات 5 کشور انجام شود.
پرهیزگار با اشاره به اینکه مرکز پیشبینی انزلی سالهاست فعالیت میکند ضمن آنکه سکوی اندازهگیری هواشناسی دریای خزر در بندر انزلی فعال است، افزود: ایران دو رادار هواشناسی در امیرآباد و کیاشهر دارد که به دیدبانی شرایط جوی این منطقه کمک میکند و حدود 200 کیلومتر سطح دریا اطلاعات دریافت میشود.
رئیس سازمان هواشناسی با بیان این که در این تفاهمنامه ایران و روسیه فعالترین اعضا هستند، گفت: دومین مورد مطالعه دریای خزر شبیهسازی جریانات، مدلکردن دریا و مدلهای امواج است که این مورد در ایران عملیاتی شده است، پیشبینی امواج از طریق این مدل در 5 کشور حاشیه خزر تولید شده و در اختیار کاربران قرار میگیرد. ایران و روسیه فعالترین اعضا در این کمیته هستند.
وی افزود: نوسانات تراز آب دریای خزر از دیگر مباحث مورد مطالعه این نشست است، بخشی از این پیشروی و پسروی فصلی است، زیرا عمق دریای خزر از طریق رود ولگا تامین میشود که در زمستان به علت یخزدگی آن، آب دریای خزر کاهش یافت.
انتهای پیام
نظرات