این روزها با ابداع و ارائه تجهیزات پزشکی و روشهای به روز، معاینه و تشخیص سرطان روده با شیوههای دقیقتر و غیرتهاجمیتر انجام میشود.
به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روشهایی همچون قرار دادن دوربین تصویربرداری داخل کپسولهای خوراکی، تست DNA و آندوسکوپی از جمله متدهایی هستند که برای تشخیص سرطان روده استفاده میشوند. کارشناسان معتقدند چنین تجهیزاتی میتوانند نقش مهمی در کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان روده داشته باشند.
برای سالها، کولونوسکوپی یکی از کاربردیترین روشها و ابزارهای تشخیص و پیشگیری از سرطان روده در نظر گرفته شده که بر اساس بررسیها با کمک این شیوه طی دورهای 10 ساله مرگ و میر ناشی از تومور روده کاهش 25 درصدی داشته است. در این روش یک لوله بلند و لاستیکی که یک دوربین تصویربرداری کوچک در انتهای آن تعبیه شده از طریق مقعد وارد بدن میشود تا روده بزرگ و بخشی از روده کوچک مورد بررسی قرار گیرد و علائم سرطان روده در بیمار تشخیص داده شود. تصاویر گرفته شده در این دوبین روی مانیتوری با وضوح بالا نمایش داده شده و پزشکان وجود پولیپ در روده بیمار را که میتواند در دورهای 10 تا 15 ساله سرطانی شود بررسی میکنند. پزشکان همچنین میتوانند همزمان پولیپهای موجود را خارج کنند.
نتایج یک بررسی حاکی از آن است که انجام مرتب کولونوسکوپی خطر ابتلا به سرطان روده را تا 40 درصد کاهش میدهد هرچند انجام این روش برای بیماران آزاردهنده و دردناک است. از سوی دیگر برخی از متخصصان معتقدند 80 درصد سرطانهای روده با یک روش ساده خانگی قابل تشخیص است که در این روش نمونه مدفوع بیمار به آزمایشگاه فرستاده و تست DNA روی آن انجام میشود.
با وجود کاربردی بودن روش کولونوسکوپی برای معاینه و تشخیص اما بسیاری از بیماران اغلب تن به انجام آن نمیدهند و از این آزمایش طفره میروند که دلیل آن میتواند درد ناشی از این روش و شیوه ناخوشایند انجام آن باشد. همچنین بعضا نیز این خطر وجود دارد که پولیپهای موجود در روده با این تکنیک دیده نشوند. پولیپها میتوانند مسطح بوده یا زیر چین خوردگیهای روده پنهان شده باشند.
دکتر «مارک یوچاپین» در این مطالعه گفت: کولونوسکوپی روند مناسبی برای تشخیص سرطان روده و نجات جان بیمار است. هرچند متخصصان قصد دارند روشهای بهتری را جایگزین آن کنند که هم دقیقتر و هم غیرتهاجمی و سازگارتر باشند.
برای مثال در یک روش جدید با هدف افزایش دقت کولونوسکوپی متخصصان وسیلهای به نام «اسکوپ روده» را ارائه کردهاند که دستگاهی دارای یک لوله بلند و انعطاف پذیر است و علاوه بر دوربین اصلی در دو سمت راست و چپ آن نیز دوربینهایی قرار داده شده و تقریبا فضای 360 درجهای روده را به تصویر میکشد. در این وسیله از سه دوربین به جای یک دوربین استفاده میشود. پیش از این امکان استفاده از سه دوربین نبود چرا که سایز لامپ مورد استفاده در این وسیله محدود بوده اما اکنون این امکان فراهم شده است.
وسیله دیگری که برای تشخیص سرطان روده استفاده میشود «پیلکم» یا «دوربینقرصی» بلعیدنی است. در این روش از کپسولهایی در سایز قرص ویتامین استفاده میشود که وارد سیستم گوارشی بدن بیمار شده است. در این روش بیمار دوربین کوچکی را میبلعد و سپس وسیله مرتبط به دور کمر وی بسته میشود تا تصاویر ثبت شده از داخل بدن را به یک ضبط کننده دیتا بیرونی منتقل کند. با این حال بلعیدن این دوربین میتواند برای بیمار خطرزا باشد که شامل گیر کردن آن داخل بدن، تحریک پوستی و یا خفه شدن هنگام بلعیدن است. علاوه بر این زمانی که این وسیله داخل بدنشان است نمیتوان تصویربرداری MRI در بیمار انجام داد. همچنین در این روش نمیتوان نمونه برداری انجام داد یا پولیپهای غیرمعمول را از بدن خارج کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از وال استریت ژورنال، «آلان ونوک» متخصص سرطان از دانشگاه کالیفرنیا گفت: همچنان بسیاری از پزشکان روش کولونوسکوپی را ترجیح میدهند اما روشهای جدید افراد بیشتری را ترغیب میکند تا سلامت روده خود را مورد ارزیابی قرار دهند. همچنین در صورتی که پولیپ سرطانی در بیمار تشخیص داده شود پزشک باید از طریق روش کولونوسکوپی پولیپ را از بدن خارج کند. با این حال روشهای جدید در تشخیص سرطان روده میتواند جایگزینهای مناسبی برای کولونوسکوپی در برخی از بیمارانی باشد که به دلیل درد و ناراحتی حاضر نمیشوند به شیوه کولونوسکوپی تحت معاینه قرار بگیرند.
انتهای پیام
نظرات