روستای نمونه گردشگری" افتر"، مرکز دهستان هفت در(افتر) از توابع بخش مرکزی شهرستان سرخه در فاصله 25 کیلومتری شمال غربی شهر سرخه و 35 کیلومتری شمال غربی شهر سمنان واقع شده است، در ارتفاع 2110 متری از سطح دریا قرار دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه سمنان، جمعیت این روستا در سال 1381، 1102نفر و 273 خانوار بوده و شغل اکثریت اهالی دامداری است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان با بیان اینکه نام روستای افتر برگرفته از نام یک قلعه تاریخی و قدیمی در این روستا است، گفت: قلعه "هفتدر" یکی از آثار تاریخی و به جایمانده در این روستا است. روستای افتر، در گذشته به نام مرکز دهستان "هفتدر" اشتهار داشت که با گذشت زمان در بین ساکنان و مردم اهالی روستا به "افتر" تغییر نام پیدا کرد.
محمد حسین بحر العلومی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه سمنان، افزود: قلعه "هفتدر" در قسمت جنوبی این روستا قرار دارد و دارای هفتدر است و هسته اولیه روستا نیز در قسمت جنوبی روستا و در دامنه قلعه هفت در واقع شده است.
وی اضافه کرد: قلعه هفتدر(افتر) در بخش جنوبی روستا و بر روی ارتفاعات واقع شده است و ساخت و سازهای بافت اولیه روستا در پایین آن صورت گرفته است. این قلعه دارای هفت تونل زیرزمینی بوده است.
خانه سلطان
مدیرکل میراث فرهنگی استان سمنان همچنین با اشاره به آثار تاریخی دیگر این روستا، گفت: خانه سلطان یکی از خانههای تاریخی و قدیمی در این روستا است، این بنا در قسمت بافت اولیه روستا در قسمت جنوب غربی واقع شده و دو طبقه است. در سر درب اصلی و طاق ضربی بنا، گچبریهایی به چشم می خورد و درب چوبی آن نیز دارای کنده کاریهایی است. بنا به گفته اهالی، این بنا متعلق به سلطان که خان و مالک روستا بوده و در زمان حکومت رضاخان ساخته شده است.
بحرالعلومی ادامه داد: این بنا در جریان اسکان اجباری عشایر، محل استقرار فرماندهی قشون دولتی بوده و از این مکان عملیات سرکوب عشایر منطقه هدایت میشده است.
وی افزود: روستای بسیار زیبای افتر در جوار جاده اصلی و آسفالته سمنان - فیروزکوه استقرار یافته است، روستای افتر با روستای اروانه ارتباط بین روستایی دارد. روستای افتر در جهات شمال و جنوب به ترتیب به ارتفاعات هماخوسان، خردره و امام زاده علی محدود است. از سمت شمال غربی به فاصله 10 کیلومتری با روستای گنداب(قهوه خانه) از طرف جنوب روستای اروانه ارتباط دارد. از جهت جنوب غربی در 15 کیلومتری روستای امام زاده عبدالله واقع شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان ادامه داد: منابع آب روستای افتر محدود به چشمهها و قنوات است. دو رشته قنات واقع در طرفین جنوب و غرب روستا عمده ترین منابع تأمین آب کشاورزی روستا را تشکیل میدهند.
بحرالعلومی با بیان اینکه افتریها به گویش افتری متأثر از مازندرانی با مخلوطی از واژههای سرخهای و سنگسری تکلم میکنند، گفت: اهالی روستای افتر، چهار طایفه استقاقی(حمیدی)، بائی، زیاری و ولی هستند، شغل اهالی روستا کشاورزی شامل زراعت، علوفه کاری، شبدر و یونجه، محصولات صیفی، سیب زمینی، گندم، جو و دامداری، خدمات و صنایع کارگاهی است.
وی تأکید کرد: این روستا به دلیل کوهستانی بودن و تابستان خنک و معتدل و قرارگیری آن بر سر راه ارتباطی مازندران، فیروزکوه و سمنان دارای ظرفیت بالای توریستی بوده و به عنوان یک نقطه توقفگاهی مطرح است، ییلاقات زیبا، آثار تاریخی و خانههای قدیمی و از جمله مغار(یخچال طبیعی به عنوان محل نگهداری فراوردههای دامی و لبنی) از جمله دیگر آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری روستای افتر است.
انتهای پیام
نظرات