پرداخت پول نفت ایران توسط پالایشگاههای هندی احتمالا در نهایت با موافقت روسیه برای ایفای نقش واسطه در انتقال این پول آسانتر خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، روسیه که اخیرا توافقنامهای را با ایران برای خرید نفت امضا کرده، یک مکانیزم سوآپ نفت با هند برقرار خواهد کرد که عملا به معنی این است که دهلی باید پول نفت ایران را به روسیه پرداخت کند و مسکو ریسک انتقال این پول به ایران را خواهد پذیرفت.
منابع آگاه گفتند: این سازوکار جدید بخشی از بسته توافقی شامل موضوعات دفاعی و انرژی بین هند و روسیه است که قرار است در جریان سفر ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه به هند در ماه دسامبر مورد مذاکره قرار بگیرد.
مجموع بدهی پالایشگاههای نفت هند به ایران در حال حاضر نزدیک به شش میلیارد دلار است.
انسداد درآمدهای نفتی ایران در هند و دیگر نقاط طی چند سال گذشته به یک مشکل برای ایران تبدیل شده است.
دشواری پرداخت پول نفت همچنین باعث شده که هند خرید نفت خود از ایران را در سالهای اخیر به شدت کاهش دهد. از مجموع 189 میلیون تن نفت وارداتی نفت هند در سال گذشته تنها 11 میلیون تن (5.8 درصد) از ایران وارد شده است. این در حالیست که هند بیش از 21 میلیون تن نفت خام از ایران در سال 2009 – 2010 وارد کرد.
به گفته منابع آگاه به مذاکرات بین هند و روسیه، این ایده جدید پرداخت پول نفت ایران توسط هند را آسان میکند.
این منابع گفتند: امنیت انرژی در کنار تبادلات دفاعی جزو محورهای اصلی سفر پوتین به هند است.
دو طرف در حال کار روی یک سند چشمانداز هستند که در جریان این دیدار که امنیت انرژی محور آن است منتشر خواهد شد. این سند در خصوص سه موضوع اصلی یعنی خط لوله گاز، خط لوله نفت و از همه مهمتر انتقال نفت خام ایران به هند از طریق روسیه است.
براساس مکانیسم کنونی پرداخت پول نفت ایران که به دلیل حساسیت موضوع تغییرات زیادی پیدا کرده، هند این پول را به روپیه در یک بانک هندی واریز و سپس ایران از آن برای پرداخت پول واردات خود از هند استفاده میکند.
پالایشگاه مانگلور بیشترین واردات نفت از ایران را دارد و پس از آن پالایشگاه اسار قرار میگیرد.
پس از تحریم ایران در سال 2012 هند واردات نفت از ایران را کاهش داده و شروع به خرید نفت بیشتری از کشورهای کلمبیا، مکزیک و ونزوئلا کرده است. در سال مالی 2014 هند 11 میلیون تن نفت از ایران خریداری کرد و احتمالا این رقم در سال مالی کنونی نیز در همین سطح باقی خواهد ماند.
انتهای پیام
نظرات