در حالی که مقامات ایران و روسیه جزییاتی را از توافقاتی که بین دوکشور صورت گرفته اعلام نکردهاند،تازه ترین اخبار از جزییات این قرارداد حاکی از آن است دو کشور تفاهمی را بر سر صادرات نفت ایران به هند و چین و در مقابل دریافت کالا و تجهیزات از روسیه انجام دادهاند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با گذشت دو ماه از امضای تفاهم نامه بین ایران و روسیه در مسکو و همچنین گذشت حدود یک ماه از سفر هیات روسی به تهران که به امضای سند همکاری مشترک دو کشور درحوزه های صنعت، معدن، تجارت، کشاورزی، گردشگری، امور بانکی، فناوری و انرژی و امور مرزی منجر شد،دو کشور در حالی همچنان به صورت رسمی اقدام به تشریح جزییات این همکاریها نکردهاند که به نظر میرسد توافق بر سر فروش نفت ایران از طریق روسیه یکی از مواردی است که ظاهرا دو کشور بر سر آن توافق کردهاند.
اگر چه در روزهای ابتدایی امضای این تفاهمنامه در پاسخ به گمانه زنیهایی مبنی بر اینکه این تفاهم به تهاتر نفت ایران در برابر دریافت کالا از روسیه منجر خواهد شد، علی ماجدی، معاون سابق امور بازرگانی و بین الملل وزارت نفت اعلام کرد که قرارداد فروش نفت ایران با روسیه صحت بلکه تفاهم نامه اقتصادی و تجاری بوده و ممکن است تهاتر نفت و کالا هم بخشی از آن باشد، اما به نظر میرسد که هدف اصلی از امضای این تفاهم نامه مبادلات و اجرای پروژه هایی در حوزه انرژی و به ویژه نفت است.
بر این اساس چند روز پس از امضای تفاهم نامه بین بیژن زنگنه وزیر نفت کشورمان و الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در مسکو، نشریه تایم در تحلیلی، تفاهم نامه منعقد شده بین ایران و روسیه را قرارداد نفتی خواند و اعلام کرد که قرارداد نفتی میان ایران و روسیه به ایران اجازه میدهد نفت خام خود را به روسیه بفروشد و در ازای آن از تجهیزات استخراج نفت روسیه و دیگر تکنولوژیها در این زمینه استفاده کند که به نوعی به ایران امکان دور زدن تحریمها را میدهد.
در این راستا، الکساندر نواک،وزیر انرژی روسیه نیز اعلام کرد که در ارتباط با صادرات نفت حق ایران است که نفت خود را به هر مسیری که می خواهد صادر کند ،اما تاکنون توافق مشخصی در زمینه تهاتر کالا و نفت بین ایران و روسیه صورت نگرفته است. بر اینکه توافق مشخصی در زمینه تهاتر کالا با نفت بین دو کشور صورت نگرفته است.
درباره استفاده از تجهیزات استخراج نفت روسیه نیز،بیژن زنگنه، در گفت و گو با ایسنا در پاسخ به این که آیا از توان روسیه برای تحقق هدف افزایش ظرفیت تولید به 5.7 میلیون بشکه استفاده خواهید کرد؟ گفت: از توان همه برای تحقق این هدف استفاده می کنیم.
زنگنه درحالی وعده بلندپروازانه رساندن ظرفیت تولید کشور به نزدیک شش میلیون بشکه در روز را مطرح کرده که وضعیت دشوار صنعت نفت پس از تحمل تحریمها باعث کاهش 50 درصدی تولید نفت شده بود.
وی همچنین تاکید کرده که در صورت تداوم تحریم برنامه افزایش ظرفیت تولید باز هم محقق خواهد شد.
اما بر اساس تازه ترین اخبار منتشر شده از این تفاهم نامه ، ایران پیشنهاد صادرات 500 هزار بشکه نفت به روسیه را داده به گونهای که بر اساس توافق دو کشور ایران این میزان نفت را به جای روسیه به کشورهای هند و چین صادر میکند و به ازای آن از روسیه کالا و تجهیزات دریافت خواهد کرد.
در واقع این تفاهم نامه همان تهاتر نفت ایران در برابر دریافت کالا از روسیه است که از سال ۲۰۱۱ که فروش نفت ایران با چالشهای جدی روبهرو شد، آغاز شد و در شرایطی که ایران در پی راهکارهایی برای دور زدن تحریمها و مقابله با پیامدهای منفی آن بود بیشتر مورد توجه رسانه ها قرار گرفت. البته این توافق اکنون تاحدودی شکل سوآپ به خود گرفته است.
زمستان سال گذشته نیز رویترز از مذاکرات ایران و روسیه به منظور مبادله نفت در برابر کالا خبر داد و اعلام کرد: در صورتی که دو طرف به توافق برسند، مسکو روزانه بالغ بر 500 هزار بشکه از نفت ایران را بهازای صادرات کالا و تجهیزات خریداری میکند.
انتهای پیام
نظرات