محققان دانشگاه ایالتی واشنگتن مشهورترین ژن گندم را کشف کردند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این کشف راه را برای تولید انواع مختلف گندم با ویژگیهای مقاوم گیاهان دیگر در مقابل بیماری و آفات باز خواهد کرد. مهیجترین بخش دستاورد جدید این است که ژن Ph1 دارای پتانسیل فوقالعادهای برای کاربرد است.
حدود 35 میلیون سال پیش اجداد وحشی گندمها با آمیزش بین گونههای مختلف، ژنهایشان را معامله میکردند اما با ظهور کشاورزی و کشت گندم حدود 10 هزار سال پیش، ساختار ژنتیکی این گیاه تغییر کرد و ساختار آن از دیپلوئید با دو مجموعه کروموزوم (مانند انسانها و بسیاری از موجودات زنده دیگر)، به polyploid یعنی کروموزومهای چندگانه تبدیل شد. در نتیجه، در مورد گندم آرد، این گیاه دارای هفت مجموعه متشکل از شش کروموزوم مرتبط شد.
در سال 1958 یعنی درست پنج سال پس از کشف ساختار دیانای، محققان پی بردند که یک ژن ویژه جفتگیری کروموزومهای گندم را در طول تولیدمثل کنترل میکند. به دلیل وجود این ژن، گندم میتواند بارور شود؛ با این حال، ژن Ph1 از آمیزش گندم با اجداد مرتبطی که ممکن است دارای ویژگیهای مطلوب مزرعهداران باشند، ممانعت میکند و با وجود آن، دانشمندان قادر به انتقال حتی یک ژن به گندم نیستند.
ژن موردمطالعه، بسیاری از مقالات علمی را به خود اختصاص داده و تیم علمی حاضر در این مطالعه آن را مشهورترین ژن گندم نامیدهاند.
به گفته این محققان، میتوان از توالی این ژن برای خاموشکردن موقتی آن و جفتشدن کروموزومهای گندم سیاه و کروموزومهای دیگر با گندم استفاده کرد. دانشمندان از این طریق قادر خواهند بود از شیوهای طبیعی برای انتقال ژنها به گندم استفاده کنند.
تلاش فعلی آنها شامل انتقال یک ژن از Aegilops (یکی از خویشاوندان وحشی گندم) با هدف انتقال مقاومت آن به گندم در مقابل زنگ زرد اعلام شده است. این قارچ از لحاظ اقتصادی بدترین پاتوژن آسیبرساننده به گندم است و در سال 2012 پانصد میلیون دلار به مزرعهداران امریکایی آسیب رساند.
جزئیات این دستاورد علمی در «مجله منتشر مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم» امریکا شد.
انتهای پیام
نظرات