مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی گفت: مصرف ماهی تیلاپیا برای سلامتی مضر نیست.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه آذربایجان شرقی، محمد صمدزاده در گفتوگو با خبرنگاران به پاسخگویی در مورد شبهاتی که اخیراً درباره استفاده از ماهی تیلاپیا مبنی بر آلوده بودن گوشت این ماهی، پرچرب بودن و داشتن خصوصیاتی نزدیک به گوشت قرمز مطرح شده بود، پرداخت و گفت: مقدار کل تولید این ماهی براساس آمار ارائه شده از سوی فائو به میزان تقریبی 4 میلیون تن بوده و کشورهای اصلی پرورش دهنده این ماهی در جهان به ترتیب میزان تولید عبارتند از چین با 36 درصد، مصر با 15.3 درصد، اندونزی با 15 درصد، برزیل با 6.3 درصد، تایلند با 3.5 درصد، بنگلادش با 2.5 درصد، فیلیپین با 2.3 درصد، تایوان با 1.7 درصد و ویتنام با 1.6 درصد از سهم تولید جهانی که در مجموع 84.3 درصد از سهم تولید را به خود اختصاص دادهاند.
وی با بیان اینکه در زمینه تجارت ماهی تیلاپیا، کشور چین با صادرات 223 هزار تن، بیشترین میزان صادرات را به خود اختصاص داده افزود: آمریکا با واردات 9 درصد از مجموع ماهی تیلاپیای صادراتی کشورهای مختلف بزرگترین مصرف کننده این ماهی در جهان است و بطور مستقیم طی سال 2013 میزان واردات تیلاپیا به اتحادیه اروپا از مبادی چین و اندونزی به میزان 14 درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است.
صمدزاده با بیان اینکه تولید این ماهی به علت هزینه بسیار پایین تولید، نیاز اکسیژنی پایین، قابلیت رشد و تکثیر سریع، قابلیت تطبیق با انواع شوری آب، مقاومت نسبی در برابر بیماریها و قابلیت تولید در انواع شرایط آب و هوایی به سرعت در حال افزایش بوده، به نحوی که از آن به عنوان مرغ آبزیپروری یاد میشود، افزود: براساس اعلام فائو تا سال 2030 میزان تولید این ماهی به عنوان راه حلی برای جهش در آبزیپروری و افزایش تولید پروتئین حیوانی به بیش از 14.7 میلیون تن خواهد رسید که از این مقدار 7.4 میلیون تن و چین از 7.3 میلیون تن در سایر مناطق جهان تولید خواهد شد.
وی با بیان اینکه در تولید این ماهی چه در کشور چین و چه در سایر نقاط جهان تمامی استانداردهای فنی و بهداشتی همانند سایر آبزیان پرورشی رعایت شده و پایش باقیماندهها نیز توسط کشورهای واردکننده در کنار سنجش سایر موارد تاثیر گذار بر سلامت محصول مورد سنجش قرار میگیرد، افزود: به ویژه اینکه این ماهی برای واردات به اروپا ملزم به رعایت استانداردهای جامعه اروپا بوده و برای واردات به آمریکا نیز استانداردهای سازمان غذا و داروی آمریکا را رعایت میکنند.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهادکشاورزی استان با بیان اینکه برای واردات این ماهی به ایران علاوه بر بازدید از شرایط فنی پرورش در کشورهای تامین کننده نظیر ویتنام، چین و اندونزی و دریافت گواهی بهداشتی مبدأ توسط سازمان دامپزشکی و نمایندگان محترم ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی، بازدیدهای دقیقی از مزارع پرورش این ماهی و شرایط پرورش در آنها انجام شده و چه در بازدیدهای وی و چه در سایر منابع و مراجع مورد دسترس ذکری از استفاده از فضولات در پرورش این ماهی نشده است، افزود: در شرایط عملیاتی نیز چنین اتفاقی نمیافتد، لذا ذکر این مصادیق هدفی جز تشویش اذهان عمومی با هدف حمایت از برخی تولیدات دیگر ندارد.
وی با بیان اینکه یکی از خصوصیات آبزیان غنای آنها از اسیدهای چرب خانواده امگا 3بوده و دیگر خصوصیت آنها نسبت مناسب بالانس اسیدهای چرب امگا به امگا 6 است، تاکید کرد: هر دو مورد اسیدهای چرب برای بدن ضروری بوده، اما خانواده امگا 3 علاوه بر ضرورت، دارای ارزش سلامت زایی و پیشگیری از انواع بیماریهای قلبی و عروقی و ناراحتیهای روانی در کنار سایر ارزشهای تغذیه ای است.
صمدزاده با بیان اینکه ماهی تیلاپیا اگرچه از نظر این خصوصیات ممکن است در رده پایین تری نسبت به سایر گونهها نظیر سالمون یا مکرل قرار گیرد، اما از نظر خصوصیات و ارزش غذایی آنچه را که از یک آبزی انتظار داریم و به عنوان غذای سلامتی شناخته میشوند، دارد، افزود: در فرآوری ماهی تیلاپیا برای ایجاد رنگ بهتر در بافت در اولین مرحله بیش از فرآوری یا آخرین مرحله پس از تولید اقدام به تزریق گاز منوکسید کربن در آب محل نگهداری آنها میشود که این امر رنگ بهتر بافت را به همراه دارد و باید گفت در استاندارد اتحادیه اروپا تزریق این گاز مورد تایید نبوده اما در استاندارد امریکا، کانادا و سایر کشورها مورد پذیرش است.
وی با بیان اینکه در ایران نیز براساس مقررات موجود استاندارد اتحادیه اروپایی استفاده از گاز برای فرآوری ماهی تیلاپیا مجاز نیست، افزود: سازمان محیط زیست به عنوان دستگاه ناظر بر واردات گوشت ماهی مطرح نبوده و مجوز واردات براساس نظرات فنی و بهداشتی سازمانهای شیلات و دامپزشکی صورت میپذیرد، آنچه که در حال حاضر از سوی سازمان حفاظت محیط زیست بوده، مورد پیگیری است و واردات کنترل شده بچه ماهی زنده مونوسکس( تک جنس نر) و مولدین این ماهی با در نظر گرفتن مطالعات زیست محیطی برای پرورش در مناطق خاص در استان یزد بوده و اساساً مسئلهای از بابت ورود گوشت ماهی تیلاپیا در آن مطرح نشده است وکم چرب بودن، رشد سریع و گیاهخوار بودن این ماهی از فاکتورهایی است که سبب جلوگیری از تجمع فلزات سنگین از قبیل جیوه در آن شده، لذا از مزایای این ماهی محسوب میشود.
به گزارش ایسنا، میزان انرژی حاصله از مصرف یک وعده 170 گرمی تیلاپیا، 81 درصد انرژی حاصله ناشی از پروتئین و 19 درصد ناشی از چربی و در ماهیان چربتر نظیر کپور 60 درصد از پروتئین و 40 درصد از چربی است که با توجه به قابلیت بالای هضم و جذب پروتئین در آبزیان، این موضوع یکی از مزایای ماهی تیلاپیا در کنار طعم پذیری بسیار عالی این نوع ماهی است.
انتهای پیام
نظرات