• چهارشنبه / ۱۲ شهریور ۱۳۹۳ / ۱۰:۳۹
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 93061207178
  • خبرنگار : 71214

/بحران آب را جدی بگیریم/

هشدارها و اختلاف‌نظر‌های مسئولان مشکل‌گشای بحران آب است؟

هشدارها و اختلاف‌نظر‌های مسئولان مشکل‌گشای بحران آب است؟

در حالی که هشدارهای آبی مسئولان هر روز بر نگرانی مردم درباره‌ احتمال وقوع بحران آب در کشور می‌افزاید، دو وزارتخانه کشاورزی و نیرو هنوز سر سهم آب مصرفی کشاورزی اختلاف‌نظر دارند.

در حالی که هشدارهای آبی مسئولان هر روز بر نگرانی مردم درباره‌ احتمال وقوع بحران آب در کشور می‌افزاید، دو وزارتخانه کشاورزی و نیرو هنوز سر سهم آب مصرفی کشاورزی اختلاف‌نظر دارند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، از سال‌های گذشته و با کم‌ شدن حجم آب سفره‌های زیرزمینی مساله‌ بحران آب به موضوع جدی رسانه‌ها و کارشناسان تبدیل شد اما طی سال‌های گذشته چندان توجهی به آن نشده بود تا این‌که پس از روی کار آمدن دولت یازدهم و با تشکیل شورای عالی آب، مسئولان جدید نشان دادند که این مساله برای آنها اهمیت دارد چرا که طی سال گذشته بیش از سه بار این شورا با ریاست رییس جمهور برگزار شده است.

گرچه به گفته کارشناسان بیشترین مصرف‌کننده آب مصرفی کشور کشاورزان هستند اما طی سال‌های گذشته همچنان این اختلاف‌نظر بین دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و نیرو وجود داشته است که سهم دقیق بخش کشاورزی از آب مصرفی کشور چقدر است.

طی سال‌های گذشته مسئولان وزارت نیرو اعلام می‌کردند که 92 درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد اما وزارت جهاد کشاورزی هیچ گاه این سهم را تایید نکرد و در حال حاضر سجادی - معاون آب و خاک وزیر کشاورزی - تصریح کرد: شیوه‌ محاسبه وزارت نیرو برای تعیین سهم آب مصرفی در بخش کشاورزی درست نیست.

به گفته وی سهم آب در بخش‌های شرب و صنعت به صورت حجمی اختصاص می‌یابد و محاسبه می‌شود اما مسئولان وزارت نیرو برای محاسبه‌ سهم آب بخش کشاورزی، آب مصرف‌ شده در بخش‌های مختلف صنعت و شرب را از آب مصرفی کل کشور کم می‌کنند و هر آنچه بماند به پای بخش کشاورزی می‌نویسند.

معاون آب و خاک وزیر کشاورزی افزود: وزارت جهاد کشاورزی مدت‌هاست که خواستار اختصاص سهم آب به بخش کشاورزی به صورت حجمی است اما با توجه به نبودن زیرساخت‌های مناسب تاکنون این درخواست به مرحله‌ اجرا گذاشته نشده است؛ بنابراین نمی‌توان گفت 92 درصدی که وزارت نیرو اعلام می‌کند نشان‌دهنده دقیق آب مصرفی در بخش کشاورزی است.

البته سجادی با بیان این‌که سهم آب مصرفی در بخش کشاورزی نهایتا 80 درصد است، گفت: این سهم در همه استان‌ها یکسان نبوده و در استان هایی که با مشکل کمبود آب مواجه‌ هستند بسیار کمتر است؛ به گونه‌ای که در استان تهران 40 تا 45 درصد، در استان اصفهان 28 تا 30 درصد و در استان خوزستان نیز کمتر از 80 درصد است.

گرچه با توجه به این‌که طی سال‌های گذشته آمارهای نادرست در بخش‌های مختلف دولتی ارائه شده بود بعید نیست که این سهم 92 درصدی هم جزو اشتباهات محاسبات باشد اما مسئولان در شرایط کنونی که بحرانی منابع آبی در کشور به گونه‌ای است که اگر تا مهرماه وضعیت میزان بارش‌ به همین منوال ادامه پیدا کند به وضعیت قرمز در منابع آبی می‌رسیم باید ضمن حل کردن و کنار گذاشتن اختلاف‌نظر‌های خود، به فکر راهکار عملی و واکنش سریعی باشند تا بتوانند کشور را از بحران آبی که به سرعت در حال وقوع است را نجات دهند.

وزارت جهاد کشاورزی علی‌رغم این‌که از سال‌های پیش موضوع تدوین الگوی کشت جدید را در دستور کار خود قرار داده بود و هیچ‌گاه از عملیاتی شدن آن خبری نبود حالا به تکاپو افتاده تا با تدوین الگوی کشتی متناسب با شرایط کنونی کشور و براساس شاخص بهره‌وری آب بتواند سهم آب مصرفی خود را در استان‌های بحرانی کاهش دهد؛ به گونه‌ای که عباس کشاورز، معاون زراعت وزیر کشاورزی در این باره به ایسنا گفت: الگوی کشت جدید در وزارت جهاد کشاورزی براساس شاخص بهره‌وری آب در حال تدوین است تا بتوانیم پس از نهایی‌شدن آن هرچه سریع‌تر با اجرایی‌کردن این الگوی کشت میزان مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش دهیم.

به گفته وی در این برنامه و الگوی کشت جدید ضمن حمایت از تغییر زمان کشت محصولات از فصل بهار به پاییز در راستای کاهش نیاز به آبیاری، از کشت محصولات آب‌بر در استان‌های کم‌آب حمایت نمی‌شود.

باید دید که برنامه‌های مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو برای مهار بحران آب در استان‌های بحرانی می‌تواند مشکل‌گشای کشور باشد یا همچنان برنامه‌ها در حد کاغذ و مصوبات باقی می‌مانند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha