معاون علمی و فناوری رییس جمهور با بیان اینکه باید در اقتصاد دانش بنیان به فرهنگ سازی بپردازیم، گفت: بیش از هزار شرکت ارزیابی شده که از این تعداد بیش از 700 شرکت دانش بنیان شناسایی شدهاند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر سورنا ستاری، رئیس بنیاد ملی نخبگان پنجشنبه شب (6 شهریور) در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به تشریح عملکرد یک ساله این معاونت پرداخت.
سورنا ستاری در ابتدا در پاسخ به سوال اول مجری برنامه درمورد مهمترین رسالت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: بزرگترین مشکل ما در رابطه با اقتصاد دانش بنیان بحثهای مرتبط با فرهنگسازی این اقتصاد است.
وی با اشاره به اینکه جا انداختن مفاهیم جدید در این حوزه نیازمند کار و زمان بیشتر است، افزود: بسیاری از زیرساختهای فکری را باید تغییر داد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور ادامه داد: پیش بینی میکنیم تا پایان امسال حدود 1500 شرکت دانش بنیان شناسایی شوند.
ستاری با اشاره به اینکه باید اتفاقات جدیدی در تمام حوزهها صورت گیرد، گفت: دانشگاهها باید بخشی از درآمد خود را از طریق فروش محصولات فناوری و شرکتهای دانش بنیان به دست آورند.
وی با بیان اینکه بانکها باید جهت گیریهایشان را عوض کنند، اظهار کرد: بانکها در ارزشگذاری منابع دچار مشکلات زیادی هستند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با اشاره به اینکه باید یاد گرفت بر روی اختراع و مغز مخترع قیمت گذاشت، ادامه داد: زمین و سوله به تنهایی سبب ایجاد ثروت نمیشود.
ستاری، بزرگترین مشکل پیش روی این معاونت را فرهنگسازی دانست و عنوان کرد: ما نه مشکل قانون و نه مشکل پول داریم.
وی با اشاره به وجود قوانین مدرن در کشور افزود: در یک سال اخیراتفاقات خوبی در حوزه اجرای قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان صورت گرفته است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور در پاسخ به سوال دیگر مجری برنامه مبنی بر اینکه چه اقداماتی در جهت اجرای قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان صورت گرفته است، گفت: قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان قانون فوقالعاده مترقی است که در سال 89 به تصویب رسید.
ستاری با اشاره به اجرا نشدن این قانون ادامه داد: یکی از اولویتهای این معاونت اجرای این قانون است.
وی با اشاره به اینکه مخترع یک فرد است و شرکت نیست، گفت: ممکن است مخترع با احداث شرکت و تجاریسازی مساله داشته باشد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با اشاره به اینکه متاسفانه روشهای غلطی را در گذشته در حوزه پژوهش داشتهایم، افزود: هزینههای گزافی در حوزه پژوهش شده است.
ستاری با اشاره به محقق نشدن بودجه دو سه درصدی پژوهش در سالهای گذشته گفت: باید میان تجاریسازی و اختراع ملی تفاوت قائل شد.
شرکتهای دانش بنیان پس از شناخته شدن میتوانند تسهیلات دریافت کنند
وی با بیان اینکه تجاریسازی قانون خاص خود را دارد، خاطرنشان کرد: این شرکتها پس از شناخته شدن به عنوان دانش بنیان میتوانند از تسهیلات قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان مانند معافیتهای مالیاتی، گمرکی و تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی استفاده کنند.
ستاری افزود: مقدمه استفاده از امتیازات قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان، شناسایی شرکتهای دانش بنیان است که تا یک سال پیش تنها یک یا دو شرکت به عنوان شرکت دانش بنیان شناسایی شده بودند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور گفت: شرکتها باید یاد بگیرند که چگونه در بازار رقابت کنند.
ضرورت فرهنگسازی در اقتصاد دانش بنیان
معاون علمی و فناوری رییس جمهور، نبود فرهنگسازی را بزرگترین مشکل در رابطه با اقتصاد دانش بنیان دانست و گفت: بیش از صد سال درآمدهای ما متکی بر نفت بود و پس از این همه مدت جا انداختن مفاهیم جدید در این حوزه زمان میبرد.
ستاری افزود: بسیاری از زیرساختهای فکری را باید عوض کنیم و تحولات جدی باید در همه حوزههای اقتصادی اتفاق بیفتد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور گفت: اکنون جهت و گفتمان به سمت اقتصاد دانش بنیان حاکم شده است، اما نباید انتظار داشته باشیم در مدت یکی دو سال در این زمینه به تحولات بزرگی برسیم.
وی گفت: یکی از اشتباهات بزرگ ما در گذشته این بود که فکر می کردیم صنعت و دانشگاه را می توانیم به هم ربط دهیم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور افزود: صنعت و دانشگاه هیچ وقت نمیتوانند با هم کار کنند، مگر اینکه نهادهای واسطی مانند پارکهای فناوری، مراکز نوآوری و شرکتهای دانش بنیان باشند.
صنعت و دانشگاه به تنهایی نمیتوانند با هم کار کنند
وی با اشاره به اینکه این نهادها موتور محرک این ارتباطند، وگرنه خود صنعت و دانشگاه به تنهایی نمی توانند با هم کار کنند، اضافه کرد: این نهادهای واسط رابطه تجاریسازی را درست میکنند.
ستاری با بیان اینکه، وظیفه دولتها این است که در مرز دانش هزینه کنند، گفت: اما وظیفه دولتها این نیست که پولی در بحث تجاریسازی بگذارند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور افزود: تجاری سازی یک کار تجاری است و باید در قالب وام و تسهیلات اتفاق بیفتد.
بیش از 700 شرکت به عنوان دانش بنیان شناسایی شدند
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با بیان اینکه بیش از هزار شرکت ارزیابی شدهاند، گفت: از این تعداد بیش از 700 شرکت به عنوان دانش بنیان شناسایی شدند.
وی با بیان اینکه سال گذشته فقط 54 شرکت شناسایی شده بودند، خاطرنشان کرد: شرکتها از زمانی که شناسایی میشوند میتوانند از معافیتهای مالیاتی استفاده کنند.
ستاری با اشاره به اینکه شرکتهای نوپا در ابتدای فعالیت خود به سر میبرند، ادامه داد: این شرکتها از ایده برخوردار هستند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با تاکید بر اینکه شرکتهای دانش بنیان باید بیش از 50 درصد فروششان از محل بحثهای دانش بنیان باشد، گفت: شرکتهای بزرگ از معافیتهای مالیاتی استفاده نمیکنند، اما شرکتهای دیگر میتوانند از این امکان بهره ببرند.
وی با بیان اینکه هر دو سال یک بار نیاز شرکتها مورد ارزیابی قرار میگیرد، ادامه داد: قانون شفاف است و در راستای اجرای آن قدمهای بزرگی برداشته شده است.
ستاری با اشاره به اینکه باید در تمامی شئونات دولتی بحث فرهنگ دانش بنیان جا بیفتد، گفت: در دانشگاههای بزرگ دنیا 60 تا 70 درصد درآمد دانشگاهها از محل فروش شرکتها تامین میشود، این درحالی است که دانشگاه آزاد 90 درصد از درآمدش از محل شهریه است و چشم دانشگاههای دولتی به پول دولت است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور تغییر تفکرات سنتی را یکی از الزامات حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان دانست و عنوان کرد: بانکها موتور محرک این اقتصاد هستند.
اقتصاد باید دانش بنیان شود
وی با اشاره به تاسیس صندوق نوآوری و شکوفایی به ریاست رئیس جمهور ادامه داد: باید در آینده جهتگیری اقتصاد را به سمت دانش بنیان شدن سوق دهیم.
ستاری در پاسخ به سوال دیگری درباره طرحهای حمایت شده، گفت: سال گذشته 70 تا 80 میلیارد تومان وام کم بهره به طرحها اختصاص دادیم.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور یکی از اصلاحات فرهنگی را در حوزه اختراعات دانست و افزود: در حوزه پژوهش بسیار موفق عمل کرده ایم.
وی با اشاره به دره مرگ و سیستم تجاری سازی ادامه داد: تجارت کار سختی است، به طوری که مخترع با اصول آن آشنا نیست درنتیجه از مخترع نباید انتظار تجاریسازی داشت.
ستاری با تاکید بر اینکه نباید مخترع به بدهکار بانکی تبدیل شود، خاطرنشان کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی شروع خوبی داشته است.
تشکیل 13 ستاد راهبردی در معاونت علمی و فناوری رییس جمهور
وی با اشاره به تشکیل 13 ستاد راهبردی در معاونت علمی و فناوری رییس جمهور گفت: در هر کدام از این ستادها شرکتهای مختلفی مشغول فعالیت هستند، به طوری که 20 شرکت در حوزه گیاهان دارویی کار می کنند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر اینکه چرا برخی طرحها تجاریسازی نشده، گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی زیر خاک بود که ما آن را بیرون درآوردیم.
وی با اشاره به اینکه ظرف پنج ماه این صندوق را به جای خوبی رساندیم، ادامه داد: در حدود 40 میلیارد تومان وام از طریق این صندوق داده شده است.
ستاری با بیان اینکه ورودی صندوق شرکتهای دانش بنیان هستند، اظهار کرد: تایید صلاحیت شرکتهای دانش بنیان زمان کمی می برد.
صندوق نوآوری و شکوفای ماهیت مستقلی دارد
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با اشاره به اینکه قانون در ورودی سخت نگرفته است، اما در ادامه آنها را چک می کند، افزود: صندوق نوآوری و شکوفایی ماهیت مستقلی دارد، به طوری که زیر نظر معاونت علمی و فناوری رییس جمهور نیست.
وی دادن تسهیلات را یکی از وظایف صندوق دانست و ادامه داد: برنامه وسیعی برای سرمایه گذاریهای خطرپذیر در کشور داریم به طوری که این سرمایهگذاریها باید در کشور رشد یابد.
ستاری افزود: کار دانش بنیان لزوما پدیده "های تک" نیست .
معاون علمی و فناوری رییس جمهور در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در زمینه صادرات محصولات دانش بنیان تاکنون چه اقداماتی صورت گرفته است، گفت: یکی از شرکتها به روسیه صادرات 25 میلیون دلاری داشته است.
وی ادامه داد: در حوزه شرکتهای دانش بنیان فقط از شرکتهای خصوصی حمایت می کنیم و از شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی حمایت نمی کنیم.
فرهنگ اقتصاد دانش بنیان باید در همه نظامات تغییر یابد
ستاری با اشاره به اینکه متاسفانه برندهای ملی در کشور نداریم، گفت: آنهایی هم که هستند، باید تقویت شوند.
وی با اشاره به اینکه نظام بانکی و سرمایه، این برندها را نمی شناسند، ادامه داد: بورس ایده مکان بسیار خوبی است که میتوان برای اختراع برندسازی و قیمت گذاری کرد.
ستاری با اشاره به اینکه قیمتگذاری بر روی اختراع و ایده باید به روش خود باشد، خاطرنشان کرد: بورس ایده فرصتی بسیار خوب برای استفاده کنندگان آن است.
وی با اشاره به دیپلماسی علم و فناوری افزود: مجری اصلی این دیپلماسی وزارت خارجه است، به گونهای که باید از فناوری در دیپلماسی استفاده کرد.
معاون علمی فناوری رئیس جمهور ادامه داد: اساس اقتصاد بر اساس رانتی است که نفت دارد.
ستاری با اشاره به اینکه همه دستگاهها باید به صورت جدی وارد قضیه شوند، اظهار کرد: فرهنگ اقتصاد دانش بنیان در اصول نظامات مختلف باید تغییر یابد.
ضرورت گسترش ملی شبکه آزمایشگاهی
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره جایگاه نانو در کشور گفت: سال 81 ابتدای کار نانو در کشور آغاز شد، به گونهای که شاهد اتفاقات خوبی در این حوزه هستیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه بحث علوم شناختی یکی از بحثهای اصلی کشور است، ادامه داد: حوزه دانش یکی از بخشهای اصلی معاونت علمی و فناوری رییس جمهور است.
ستاری با اشاره به اینکه علوم شناختی زندگی بشر را تغییر می دهد، گفت: نانو ستادی قدیمی است که به خوبی فعالیت میکند.
وی با اشاره به ستاد بایو در حوزه دارو گفت: یکی از اتفاقاتی که در طی سالهای گذشته صورت گرفته، بحث تجهیزات آزمایشگاهی است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با اشاره به تشکیل شبکه ملی آزمایشگاهی افزود: پیشرفت در پژوهش به معنای گرفتن دستگاههای آزمایشگاهی نیست، زیرا بسیاری از شرکتها که کار تجاری انجام می دهند، لزوما دستگاههای آزمایشی پیشرفته نداشتند.
ستاری با اشاره به اینکه دستگاهها و آزمایشگاههای مختلف باید وارد شبکه شود، افزود: این شبکه ملی آزمایشگاهی باید گسترش یابد.
وی با اشاره به اینکه در راستای گسترش شبکه ملی آزمایشگاهی قدمهای خوبی برداشته شده است، گفت: دانشگاههای کشور از پتانسیلهای خوبی برخوردار هستند، بنابراین به همین علت باید موفق شویم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور تاکید کرد: پژوهش مرز دانش نیازمند همکاریهای مشترکی است، نباید منتظر تخصیص اعتبار از سوی دولت باشیم.
ستاری با بیان اینکه فرهنگ باید اصلاح شود، افزود: باید الفبای تجارت و صادرات دانش بنیان را یاد بگیریم.
وی افزود: بنیاد ملی نخبگان از اهمیت زیادی برخوردار است، بنابراین باید درصدد جذب نخبگان باشیم.
انتهای پیام
نظرات