مشکلات خبرنگاران یکی دو تا نیست و در این میان خبرنگاران زن بیشتر، آنها هم همان مشکلات زنان در جامعه را دارند با این ویژگی که با وجود کار در کنار مشکلات، باید برای رفع آنها و تسهیل زمینه های حضور و اشتغال زنان در جامعه قلم بزنند و تلاش کنند.
به گزارش خبرنگار سرویس «زنان» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خبرنگاری 26 ساله که پنج سال سابقه کار خبرنگاری را دارد، معتقد است دستمزد کار خبرنگاری برای افراد متاهل کافی نیست و میگوید: چون به تازگی متاهل شدهام باید قسط بدهم و با توجه به اینکه همسرم نیز خبرنگار است، با مشکل مالی روبهرو شدهایم و من مجبورم به غیر از محل کارم، برای نشریات دیگر هم کار کنم؛ در واقع فقط با دستمزد خبرگزاری نمیتوان مخارج زندگی مشترک را تأمین کرد.
وی میافزاید: رسانهها تسهیلات خاصی را برای زنان خبرنگار و به ویژه مادران در نظر نگرفته اند به عنوان نمونه زنان دارای فرزند به علت نبود مهدکودک در کنار محل کار خود، مشکلات عدیدهای را تجربه میکنند.
خبرنگار دیگری با سابقه 8 سال فعالیت خبری در حوزه فرهنگی از سیاستگذاریهای چندگانه در برخی سازمان ها گلایه دارد که کار تهیه خبر را با مشکل مواجه میکند و میگوید: گاهی اوقات سیاستگذاری روابط عمومیها برای خبرنگاران اعم از زن و مرد مشکلاتی را به وجود میآورد. به عنوان نمونه روابط عمومی به مدیران ابلاغ میکند که حق مصاحبه با خبرنگاران را ندارند و اگر مدیری به علت بیاطلاعی از بخشنامهای با خبرنگاران مصاحبه کند، اخراج میشود. از سوی دیگر گاهی اوقات از طرف حوزه خبری تکذیبیههای غیرواقعی منتشر میشود.
به گزارش ایسنا، خبرنگاری 28 ساله که 6 سال است در مطبوعات و خبرگزاریها فعالیت میکند، به مشکلات بیمه و امنیت شغلی خبرنگاران اشاره و اظهار میکند: معمولا در ابتدای کار در هر روزنامهای پس از شش ماه تا یک سال فرد را بیمه میکنند و این روند به عرف تبدیل شده است این در حالیست که هرکس در هر شغلی باید از روز اول کاری خود بیمه شود اما چنین قانون مندرآوردی اعمال میشود.
به گزارش ایسنا، خبرنگار 25 سالهای که یک سال و نیم است در یکی از خبرگزاریها مشغول به کار است، میگوید: معمولا سمتهای بالای رسانهای به مردان اختصاص دارد و کمتر زنان به عنوان مدیرعامل انتخاب میشوند.
وی با اشاره به تبعیضهای جنسیتی در این کار میافزاید: برخی نهادها، هنگام دعوت از خبرنگاران، تاکید بر الزام اعزام خبرنگار مرد از سوی رسانه را دارند و یا آنکه اگر اشتباهی از سوی زن خبرنگاری رخ دهد، این خطا را به جنسیت او ربط میدهند در حالی که چنین قیاسی اصلا منطقی نیست.
خبرنگاری 36 ساله که سابقه 15 سال کار مطبوعاتی دارد، نیز معتقد است که از زنان برای مناصب ارشد مطبوعاتی کمتر استفاده میشود به عنوان مثال حضور زنان در جلسه شورای تیتر بسیار سخت است؛ در واقع سقف شیشهای برای ارتقای زنان وجود دارد.
این انتقاد را همکار دیگر با پنج ساله سابقه فعالیت دارد و میگوید: در حوزه کاری خود جنگ نابرابری با خبرنگاران مرد داریم، مردان به دلیل جنسیت خود یکی، دو قدم از ما جلوتر هستند و با مسوولان حوزه نظامی راحتتر ارتباط برقرار میکنند. همواره میترسیم که خبرنگاران مرد را دعوت کنند چراکه معمولا برای شرکت در برنامههایی مانند رزمایشها، خبرنگاران دعوت میشود و خبرنگاران زن با وجود توانایی و سابقه بیشتر، کمتر میتوانند در حوزه مطرح شوند.
خبرنگاری 38 ساله که در 16 سال اخیر مشغول فعالیت در مطبوعات بوده است، میگوید: در سالهای اخیر تعداد زنان به عنوان نیروهای خبرگیر و خبررسان افزایش یافته است. در کار خبری فرد باید دارای قدرت تعامل بالا، جسارت و پاسخ دادن به محرکها باشد این در حالیست که در فرهنگ ما زنان موجوداتی آسیبپذیر و در معرض خطر هستند که باید مورد حمایت قرار گیرند. بنابراین از نظر فرهنگی روحیه خبرنگاران زن تقبیح و جسارت خبرنگاران زن پسندیده نمیشود.
وی میافزاید: چنین رویکردی موجب میشود که زنان برای پوشش رویدادهای جدی خبری مانند بحرانهایی مثل جنگ و سیل اعزام نشوند این در حالیست که چنین وضعیتی در کشورهای دیگر کمتر دیده میشود.
این خبرنگار با بیان اینکه زنان خبرنگار جدی گرفته نمیشوند، میگوید: خیل عظیمی از آنها وارد رسانه شدهاند اما امکان رسیدن به مناصب بالای خبری را ندارند. من به این افراد نیروهای خبری میگویم اما از آنها به عنوان کارگر خبری نیز نام برده میشود. معمولا زنان در مطبوعات نیروی اجرایی باقی میمانند و فقط به خاطر جنسیت از دستیابی به مشاغل بالای مطبوعاتی محروم هستند و دبیر سرویسی اوج پیشرفت شغلی آنهاست.
وی با اشاره به مشکلات خبرنگاران زن متاهل اظهار میکند: زنان به ازدواج و فرزندآوری توصیه میشوند این در حالی است که زنان خبرنگار دارای فرزند خردسال کمتر به مهدکودک دسترسی دارند و نمیتوانند از حق شیر به خوبی استفاده کنند، آنان پس از بازگشت از مرخصی زایمان میبینند که فرد دیگری در حوزه کاریشان مشغول به کار شده است. البته باید بپذیریم که کار خبر پر استرس است و مدیر یک رسانه نمیتواند حوزههای خبری را به مدت 6 ماه تعطیل کند.
این خبرنگار به تدوین نظام صنفی رسانه اشاره میکند و میگوید لازم است حقوق زنان در این نظام بازخوانی و دیده شود.
خبرنگاری 27 ساله و دارای سابقه 5سال کار خبری نیز میگوید: در شغل خبرنگاری نیز مانند بسیاری از دیگر از مشاغل ارتقای شغلی برای زنان دشوارتر است. به ویژه زمانی که آنها باید به علت فرزندآوری شش ماه محل کار خود را ترک کنند. البته باید به این نکته نیز توجه کنیم که آنقدر مشکلات عام خبرنگاری زیاد است که روی همه موارد دیگر از جمله مشکلات زنان خبرنگار سایه انداخته است.
به گزارش ایسنا،خبرنگاری 28 ساله که در 5 سال اخیر به خبرنگاری مشغول است،معتقد است: یکی از دغدغههای خبرنگاران زن موقع پرسش از مسوولان زمانی نیست که آنها در جمع خبرنگاران در حال پاسخگویی به پرسشها هستند. با توجه به آنکه خبرنگاران مرد و محافظان معمولا مسئولان را احاطه میکنند،خبرنگاران زن برای رعایت شوون اسلامی موفق به پرسیدن سوالهای خود نمیشوند و نه مسئولان و نه خبرنگاران مرد رعایت شرایط خبرنگاران زن را نمیکنند.
انتهای پیام
نظرات