مهمترین اتفاق در زندگی هر انسان، ازدواج و تشکیل خانواده است، خانواده آنچنان مقدس است که خداوند بدان سوگند یاد کرده و آنچنان ارزشمند است که ناپسندترین و نارواترین عمل را انهدام این کانون یعنی طلاق معرفی کرده است و طلاق منفورترین حلال خدا شمرده شده است، اما در جامعه اسلامی ما که داعیه رهبری جهان و بالاخص جهان اسلام را دارد نرخ آمار این منفورترین حلال رشدی فزاینده دارد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه چهارمحال و بختیاری، اعتیاد به مواد مخدر، درآمد ناکافی برای اداره زندگی، ضرب و شتم، تنفر و عدم علاقه، سوءظن و بدبینی از عوامل اصلی و دخالت اطرافیان، بیماریها و اختلالات روانی همسر، عدم تمکین، خشونت روانی، ازدواج تحمیلی، بیکاری همسر، اختلافات فرهنگی، ازدواج مجدد زوج و ارتباطات نامشروع همسر از علل دیگر درخواست طلاق است.
در بسیاری از این عوامل نیز ردپای عمیق مسئولان و همچنین عدم وجود قوانین حمایتی از زنان به چشم میخورد، زیرا بسیاری از موارد ناشی از مشکلات اقتصادی، معیشتی، یا نقصان مواد قانونی و مسائل مترتب با آنها هستند.
با بررسی علل و عوامل اصلی این پدیده شوم به این نتیجه میرسیم که در سالهای اخیر به جای طراحی برنامههای کلان و معنیدار برای ایجاد و استحکام بنیاد خانواده از جمله فراهمسازی زمینه اشتغال، تصویب قوانین حمایت از زنان به عنوان درخواستکنندگان اصلی طلاق و حل مشکلات ریشهای آنان، تنها به برنامههایی مقطعی و نمایشی بسنده شده است.
افزایش 25 درصدی طلاق در چهارمحال و بختیاری
مدیرکل ثبت احوال چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به افزایش 25 درصدی طلاق در این استان در سه ماهه نخست امسال، افزود: در سه ماه نخست سال گذشته 207 طلاق در استان به ثبت رسید که با افزایش 25.60 درصدی در سه ماهه نخست سال 93 به تعداد 260 طلاق رسیده است.
عبدالرسول غزالی با تاکید بر لزوم برنامهریزی دولت در راستای فراهمسازی شرایط برای ایجاد خانواده پایدار، ترویج فرهنگ دینی ازدواج را از راهکارهای کاهش آمار طلاق و افزایش ازدواج در جامعه عنوان کرد.
وکیل پایه یک دادگستری نیز طلاق را جدیترین معضل اجتماعی دانست و با اشاره به مشکلات ناشی از طلاق در جامعه، افزود: در سالهای اخیر با وجود اینکه سطح زندگی مردم از لحاظ علمی، اجتماعی و رفاهی نسبت به گذشته ارتقا یافته، اما آمار طلاق با سیر صعودی مواجه است.
احمد آماره، اظهار کرد: اگر اکنون مشکلاتی چون بیکاری و اعتیاد در بین خانوادهها وجود دارد در گذشته نیز همواره این مشکلات وجود داشته است، پس این مشکلات نمیتواند عامل اصلی افزایش طلاق در جامعه امروزی باشد.
وی با بیان اینکه جوانان امروزی به معیارهای صحیح ازدواج آنگونه که باید توجه نمیکنند، تصریح کرد: متاسفانه امروزه جوانان بیش از آنکه به دنبال معیارهای واقعی و مهم زندگی باشند به دنبال مسائلی چون ظاهر و القاب و عناوین هستند که در طول زندگی به سرعت ارزش خود را از دست میدهند.
عدم پایبندی به ارزشهای خانواده؛ مهمترین عامل افزایش طلاق
آماره عدم پایبندی به ارزشهای خانواده را مهمترین عامل افزایش طلاق در کشور و به تبع آن استان عنوان کرد و گفت: در گذشته با وجود مشکلات، زوجین آنقدر برای موقعیت اجتماعی خود و خانواده شان ارزش قائل بودند که هیچ یک از زوجین تحت هیچ شرایطی حاضر به طلاق و نابودی آینده فرزندشان و تخریب وجهه اجتماعیشان نبودند.
این وکیل پایه یک دادگستری با بیان اینکه بر اساس تعالیم شرعی طلاق، زشتترین کار نزد خداست، خاطرنشان کرد: متاسفانه امروزه روند پیشرفت جامعه به سمتی است که قبح طلاق در حال از بین رفتن و طلاق در بین مردم امری عادی شده است.
به گفته وی، گرایش به فرهنگ غرب که همان خروج از ارزشهای والای انسانی که ناشی از فرهنگ مبتنی به دین اسلام است یکی از مهمترین عوامل عدم پایبندی به خانواده و در نتیجه طلاق است.
مشاوره اصولی و اجباری قبل از ازدواج جدی گرفته شود
وی با تاکید بر ضرورت انجام مشاوره اصولی و اجباری زوجین، قبل از ازدواج تصریح کرد: منظور از مشاوره قبل از ازدواج، مشاورههای کنونی نیست چراکه در این کلاسها بیشتر روشهای پیشگیری از بارداری به زوجین آموزش داده میشود که این موضوع در مقابل سایر مسائل زندگی موضوعی بیارزش است.
آماره به مشکلات ناشی از پنج نوع اختلال شخصیتی جنون، اسکیزوفرنیا، پارانوئید، شخصیت مرزی و شخصیت دوقطبی اشاره کرد و افزود: این نوع اختلالات قابل درمان نیستند و تنها قابل کنترل هستند و اگر قبل از ازدواج شناسایی نشوند بدون تردید زندگی مشترک ایجاد شده را به سمت نابودی سوق خواهند داد.
وی خاطرنشان کرد: در مشاورههای قبل از ازدواج اولین اقدامی که باید صورت پذیرد انجام تستهای شخصیتی است؛ چراکه این پنج نوع اختلال جز با انجام این تستها قابل شناسایی نیست.
انجام تستهای روانشناختی؛ راهکاری موثر برای جلوگیری از ازدواجهای ناموفق
به گفته وی، با انجام تستهای روانشناختی قبل از ازدواج میتوان جلوی ازدواجهایی که ناموفق بودن آنها کاملا محرز است را گرفت و اگر کسی علیرغم این مشکلات بخواهد زندگی کند میتوان با دادن آموزشهای لازم، آسیبهای ناشی از این اختلالات را به حداقل رساند.
آماره به دسته دیگر بیماریهای روحی- روانی مانند وسواس فکری، وسواس عملی و اضطراب اشاره کرد و گفت: این مشکلات قابل درمان هستند و میتوان با شناسایی این بیماریها در مشاورههای قبل از ازدواج و درمان به موقع آن، بسیاری از مسایل و مشکلات ناشی از این بیماریها را رفع کرد.
مشاوره با انجام تستهای روانشناسی قبل از صیغه ازدواج، مصوبه مجلس شود
وی با بیان اینکه با اجرای طرح مشاوره قبل از ازدواج حداقل 50 درصد از طلاقها کاهش مییابد، از مسئولان بویژه نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی خواستار تصویب قانونی شد که قبل از صیغه ازدواج، مشاوره با انجام تستهای روانشناسی، حل مسائل و مشکلات مربوطه و همچنین آموزش لازم به زوجین تکلیف گردد.
به گفته وی، در مرحله مشاوره علاوه بر اختلالات و بیماریها باید تفاوتهای فرهنگی، مذهبی و اجتماعی نیز بررسی شود چراکه اگر این اختلافات به صورت علمی حل نشود و زوجین آموزش لازم را در این خصوص نبینند به سادگی به طلاق خواهند رسید.
آگاهی بخشی به جامعه نسبت به مشکلات بعد از طلاق؛ از رسالتهای رسانهها
آماره رسالت خطیر رسانهها در آگاهی بخشی به جامعه را یادآور شد و گفت: رسانه ملی و آموزشهای اجتماعی نقش موثری در آگاهی بخشی به جامعه در خصوص مشکلات بعد از طلاق برای افراد مطلقه و همچنین فرزندانشان دارند.
این وکیل پایه یک دادگستری خاطرنشان کرد: رسانهها میتوانند با شفافسازی مشکلات بعد از طلاق از طریق نمایش سریالها و فیلمهای سینمایی جذاب و با استفاده از بازیگران مشهور و پر طرفدار سینمایی، واقعیتهای غمانگیز بعد از طلاق و تاثیرات این فاجعه انسانی را در زندگی زوجین و فرزندان بیگناه آنها به مردم نشان داده و مانع از جدا شدن زوجین به خاطر اموری مانند لجبازی یا تصمیمات خام و ناپخته شد.
پایبندی به سنتها و اعتقادات از عوامل بقا و پایداری هر جامعه است
مشاور امور خانواده نیز در گفتوگو ایسنا، با اشاره به افزایش آمار طلاق به دلایل مختلف در کشور، افزود: متاسفانه در استان چهارمحال و بختیاری نیز این آمار افزایش یافته است که این اتفاق نامبارک طبعات زیاد فردی، خانوادگی و اجتماعی را در پی دارد.
صادق نظری با بیان اینکه در رابطه با دلایل پدیده طلاق کارشناسان زیادی در کشور تحقیق کردهاند، اظهار کرد: کارشناسان دلایل افزایش آمار طلاق در کشور را با پیش فرض اینکه ایران کشوری اسلامی و هنوز یک جامعه سنتی است مورد بررسی قرار دادند.
وی پایبندی به سنتها و اعتقادات قلبی را عامل بقا و پایداری هر جامعه دانست و گفت: با وجود این دو عامل نگهدارنده و قوام بخش خانواده این سوال وجود دارد که چرا این آمار در کشور بالارفته است؟
شناخت ناکافی زوجین قبل از ازدواج؛ از مهمترین دلایل افزایش طلاق
نظری شناخت ناکافی زوجین قبل از ازدواج را از مهمترین شاخصهای افزایش طلاق در کشور برشمرد و افزود: زوجین باید قبل از ازدواج از روحیات و تناسبات یکدیگر شناخت وفهم کافی داشته باشند تا بتوانند با شخصیتی متناسب با روحیات خود ازدواج کنند.
نظری با تاکید بر ضرورت داشتن مهارتهای همسرداری زوجین بعد از ازدواج، افزود: بسیار پیش آمده است که زوجین توان ایجاد صمیمیت و حل تعارضات را در قالب راهکاری سازنده ندارند و همین عدم داشتن مهارت همسرداری و پایین بودن توان گفتوگوی سازنده باعث بروز بسیاری از اختلافات و در برخی موارد منجر به طلاق شده است.
وی با اشاره به درگیر شدن هر یک از ارکان خانواده اعم از زن یا مرد در برخی انحرافات و مفاسد اخلاقی فردی-اجتماعی، تصریح کرد: امروزه ابتلا به اعتیاد به موادمخدر به طبع آن انحرافات اخلاقی یکی از عوامل مهم افزایش طلاق در جامعه است چراکه افزایش نرخ رشد مبتلایان اعتیاد در جامعه با افزایش آمار طلاق نسبتی مستقیم دارد.
شیوع فرهنگ غرب و فاصله گرفتن از اعتقادات دینی؛ منشاء افزایش طلاق
نظری افزود: از طرفی شیوع فرهنگ غرب، فاصله گرفتن از اعتقادات دینی، بالارفتن ضریب نفوذ ماهواره در خانواده باعث شیوع انحرافات اخلاقی در خانواده شده است که میتواند زمینه ساز و سر منشاء افزایش آمار طلاق در کشور باشد.
این مشاور خانواده بیماریهایی مانند ناباروری و یا مشکلات اقتصادی را نیز از دیگر عوامل منجر به طلاق برشمرد و گفت: این مشکلات بخش بسیار کمی از آمار طلاق را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته وی، توان افزایشی جوانان در بدست آوردن شناخت، فهم تناسب و همتایی از طریق آموزشهای گسترده اجتماعی توسط نهادهای ذیربط مانند سازمان بهزیستی، علوم پزشکی، وزارت علوم و سازمان ورزش و جوانان قبل از ازدواج یکی از مهمترین راهکارهای کاهش آمار طلاق است.
کسب اطلاعات از مهارتهای همسرداری کاهش دهنده آمار طلاق است
وی از زوجین خواست تا از طریق مطالعه، رجوع به مشاوران خانواده، شرکت در کلاسهای آموزشی در راستای بالا بردن سطح آگاهی و اطلاعات از مهارتهای همسرداری، تدبیر و کیاست رفتار با همسر و مدیریت موقعیتها تلاش کنند.
نظری با بیان اینکه ما در کشوری اسلامی و پایبند به عقاید دینی زندگی میکنیم، افزود: پایبندی به سبک زندگی اسلامی و دوری از محرکان زمینه ساز انحرافات اخلاقی مانند ماهواره و رسانههای انحرافی میتواند در کاهش نرخ طلاق بسیار موثر باشد.
راهاندازی مراکز مشاوره قبل ازدواج؛ از راهکارهای موثر در کاهش طلاق
مدیرکل امور بانوان استان چهارمحال و بختیاری نیز درگفتوگو با ایسنا، طلاق را از عوامل تضعیف بنیان خانواده دانست و افزود: متأسفانه در سالهای اخیر رشد طلاق به عنوان آسیبی جدی مطرح شده که گریبانگیر استان ما نیز بوده است و معمولاً در پنج سال نخست زندگی مشترک زوجین رخ میدهد.
فاطمه دوستی راهاندازی مراکز مشاوره قبل ازدواج را از راهکارهای موثر در کاهش طلاق عنوان و اظهار کرد: در همین راستا مرکز طرح طراحی زندگی که به منظور آموزش زوجین جوان برای افزایش مهارتهای صمیمیت، وفاداری و حفظ حریم خانواده تدوین و در دانشگاه شهرکرد راهاندازی شد.
وی افزود: این طرح شامل آموزش جوانان در زمینه ازدواج به منظور نشان دادن اهمیت تشکیل خانواده، روابط جنسی و عاطفی و نیز وفاداری و صمیمیت در خانواده و نیز سرفصلهای آموزشی فرزندپروری برای والدین تدوین و اجرایی شده است.
دوستی با اشاره به ضرورت تقویت بنیان خانواده و تلاش در راستای کاهش در استان، افزود: راهاندازی کلینیک مشاوره خانواده شهرستانهای بروجن و لردگان در سال جاری نیز در اولویت قرار دارد.
وی تاکید مقام معظم رهبری در خصوص اصلاح سبک زندگی را یادآور شد و اظهار کرد: در همین راستا و با توجه به نیاز اقشار مختلف زنان به آموزش، دورههای آموزشی اصلاح سبک زندگی برای بانوان استان تعریف شده است که متاسفانه به دلیل عدم تأمین اعتبار هنوز در سطح بیان طرح باقی مانده است.
گزارش: زهرا شاهینی خبرنگار ایسنا- منطقه چهارمحال و بختیاری
انتهای پیام
نظرات