«اکنون میتوان گفت که جنگ داخلی سوریه به شمال عراق سرایت کرده است، پاسخ این وضعیت توافق از طریق مذاکره با بشار اسد است.»
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ویلیام یانگ، تحلیلگر سیاسی آمریکایی در تحلیلی درباره ارتباط وضعیت اخیر عراق و ارتباط آن با جنگ داخلی سوریه در روزنامه یو.اس.ای.تودی آمریکا مینویسد: «اقدام اخیر افراطگران در تصرف دو شهر مهم موصل و تکریت در شمال عراق به طور بارز نشان میدهد که خشونتهای جنگ داخلی سوریه و سرایت آن به مناطق دیگر به سرعت درحال شکلدهی مجدد خاورمیانه است.
اینکه جامعه بینالمللی در قبال این وضعیت انفعال و اقدامات نیمهکاره نشان داده و همچنین اداره عراق نیز ماهیت فرقهای داشته اجازه داده که القاعده و وابستگان آن تحت پرچم مشکی رنگ گروه دولت اسلامی عراق و شام (داعش) خود را در شرق سوریه و غرب عراق مستقر کنند.
تداوم کنترل این منطقه از سوی داعش اجازه داد که آنها در حالی که نیروهای جدیدی از جوانان به افراط کشیده شده در منطقه جذب میکردند قدرت بیشتری پیدا کنند.
داعش و وابستگان آن به این سبب که مهار نشدند هرچه بیشتر شکاف میان سنیها و شیعیان در منطقه را عمیقتر خواهند کرد.
به نظر میرسد که داعش اکنون مستقیما بغداد را هدف خود در نظر گرفته است. این اقدامات جسورانه از سوی داعش در عراق تهدید مستقیمی علیه دولت عمدتا شیعه بغداد است که از امکانات کافی برای مقابله با افراط گران برخوردار نیست.
این بحران همچنین وضعیت خطرناکی برای ترکیه و کردهای شمال عراق ایجاد کرده است. اکنون در شمال عراق نیروهای پیشمرگ کرد با یک چالش غیرعادی از سوی داعش روبرو هستند؛ بحران فعلی عراق در حالی رخ داد که همچنان دیگر نقاط منطقه نیز دستخوش آشوب است.
لبنان در طول مرزهای خود و در بیروت تاثیرات افزایش تنشهای فرقهای را احساس میکند.
اردن نیز دست به اقداماتی برای محافظت از خود در مقابل گسترش ایدئولوژی افراط گرانه زده و همراه با لبنان با چالش مشترک میزبانی نیم میلیون آواره سوری در داخل مرزهایش دست و پنچه نرم میکند.
کشورهای حوزه خلیج فارس و عربستان نیز از بابت امکان بروز اعتراضات از جانب اقلیت شیعیان نگران هستند.
پاسخ این وضعیت تداوم مسلح کردن شورشیان مخالف حکومت سوریه برای مقابله با این حکومت نیست.
تاکنون کمکهای نظامی خارجی به شورشیان سوری نتوانسته است وزنه را به نفع آنها در مقابل حکومت سوریه تغییر دهد.
با توجه به پیروزیهای اخیر نیروهای وابسته به دولت سوریه، افزایش تعداد شورشیان سوری تنها منجر به افزایش درگیری و بیثباتی در منطقه خواهد شد.
همچنین این مساله باعث افزایش آوارگان سوری در کشورهای همسایه آن که همگی همپیمانان قدرتمند آمریکا هستند، میشود.
چه کاری باید انجام داد؟
حمله نظامی تمام عیار به سوریه از سوی یک ائتلاف نیروهای غربی علاوه بر آن که هزینههای مالی و جانی گزافی را در پی خواهد داشت نیازمند تلاشهای بیشتری برای ساختن این کشور پس از جنگ به نسبت چنین تلاشهایی در عراق و افغانستان خواهد بود.
پاسخ وضعیت فعلی به جای آن در توافقی از طریق مذاکره است که شامل مذاکره با بشار اسد، رئیس جمهور سوریه احتمالا به میانجیگری روسها و ایرانیها میشود.
اگرچه چنین کاری برای غرب عیرقابل پذیرش است چنین توافقی واقعیتهای سیاسی و جغرافیایی موجود را تصدیق خواهد کرد.
سوریه اکنون یک کشور چند کاره است، بشار اسد هیچ نشانی از ترک قدرت ندارد، اگر روند کنونی در عراق ادامه یابد این کشور ممکن است تجزیه شود، وضعیت سوریه نشان دهنده تهدید جدی علیه ثبات لبنان، اردن، ترکیه و کشورهای خلیج فارس و همچنین منافع نفتی غربیها است.
توافق با حکومت دمشق به بشار اسد اجازه خواهد داد مناطق این کشور را تحت کنترل خود استوار ساخته و روند بیثباتی در منطقه را برعکس کرده و یا دست کم آنرا آهسته کند.
این توافق باید به شکل اعمال صلح در مناطق امن برگزیده در داخل سوریه باشد که باعث محافظت از بخشهایی از مردم سوریه میشود، همچنین باید از سوی یک نیروی ایجاد ثبات بینالمللی محافظت شود.
چنین پیشنهادی منافع زیادی برای بشار اسد و همچنین تهران و بغداد خواهد داشت، به جای آن بشار اسد باید به ناتو و دیگر همپیمانان آن کمک کند تا منابع و زمان خود را برای از بین بردن داعش که جدیترین تهدید علیه خاورمیانه، آمریکا و اروپا است، صرف کنند.»
انتهای پیام
نظرات