معاون امور معادن و صنایع معدنی در تازهترین اظهارات خود به شدت از خام فروشی مواد معدنی کشور انتقاد کرده و گفت: معدنکاران باید بدانند که خام فروشی در این بخش ممنوع است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جعفر سرقینی که طی سال جاری کمتر در مجامع معدنی ظاهر میشود این بار در نشستی در ایمیدرو به مناسب هفته معدن شرکت کرده و در اظهاراتی برنامههای این وزارتخانه را در زمینه جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی اعلام کرد.
وی گفت: سعی بر آن داشتیم در این مدت نقاط ضعف زنجیرههای تولید مواد معدنی را شناسایی کنیم. متاسفانه این زنجیره در بیشتر موارد به خصوص فولاد کامل نیست. در 8 سال گذشته 8 میلیون تن واردات فولاد صورت گرفته است در حالی که در همین مدت نزدیک به 20 میلیون تن سنگ آهن را از کشور صادر کردیم. این موضوع نشان میدهد ما خود را برای چرخه فولاد آماده نکردهایم. البته با برنامهریزیهای انجام گرفته امیدوار هستیم ظرف 2 سال آینده این چرخه کامل شود.
او با اشاره به صادرات 22 میلیون تن سنگ آهن افزود: صادرات هر تن سنگ آهن بین 10 تا 20 دلار سود به همراه دارد اما برای واردات هر تن فولا نزدیک به 500 تا 600 دلار هزینه نیاز دارد. امروز برای حمل و نقل هر تن سنگ آهن 34 لیتر گازوئیل نیاز است. در واقع ما برای حمل هر تن سنگ آهن از سنگان تا بندرعباس 34 دلار هزینه میکنیم که در مقابل سود 10 تا 20 دلاری در هر تن صادرات این محصول توجیه اقتصادی ندارد.
وی گفت: ما سعی بر آن داریم با وضع عوارض بر صادرات سنگ آهن و تشویقهای مختلف برای فرآوری این محصول و افزایش ارزش افزوده این مشکل را حل کنیم. در حال حاضر با وجود اینکه وضع عوارض به مرحله اجرایی نرسیده است اما سرمایهگذاران زیادی برای گندلهسازی و کنسانتره اعلام آمادگی کردهاند در حالی که نزدیک به 10 میلیون تن کنسانتره معطل سرمایهگذاری بودند.
سرقینی درباره جلوگیری از خام فروشی اظهار کرد: جلوگیری از خام فروشی را به همین شکل ادامه میدهیم. معدنکار باید بداند خام فروشی در این بخش ممنوع است. امیدواریم بتوانیم با اقدامات صورت گرفته و در دستور کار جلوی این کار را بگیریم اما از سوی دیگر برای افزایش ارزش افزوده نیز مشوقها و سیاستهایی همچون سیاستهای تسهیلاتی – تزریقاتی در نظر گرفته ایم. به عنوان مثال سیاستهای ما برای احداث کارخانه نورد سیاست تزریقاتی است اما برای گندله سازی سیاست تسهیلاتی میشود.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که قرار بود از ابتدای سال جاری با هدف جلوگیری از خام فروشی سنگ آهن روی صادرات این محصول عوارض 10 درصدی اعمال شود که این اتفاق به دلایل مختلف تاکنون رخ نداده است. قرار بود میزان عوارض صادرات سنگ آهن طی سه سال به 20 درصد برسد.
در همین حال وزیر صنعت، معدن و تجارت اخیرا طی نامهای به معاون اول رئیس جمهوری خواستار اعمال عوارض روی صادرات سنگ آهن شد.
در نامه نعمتزاده به جهانگیری برای صادرات سنگآهن خام عوارض 30 درصدی، برای سنگ آهن به هم فشرده شده عوارض 20 درصدی و برای صادرات کنسانتره آهن نیز عوارض 20 درصدی پیشنهاد شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت برای 24 قلم کالای صادراتی در مجموع عوارضی بین 10 تا 100 درصد را پیشنهاد کرده است.
سال گذشته سنگ آهن با صادرات بیش از یک میلیارد دلاری در صدر فهرست کالاهای صادرات غیرنفتی کشور قرار گرفت.
وزارت صنعت، معدن و تجارت هدف از اخذ عوارض از صادرات سنگ آهن را مقابله با خام فروشی و تکمیل زنجیره تولید فولاد در کشور اعلام کرده است.
انتهای پیام
نظرات