دانشمندان انگیسی پشههای ناقل تب دانگ را با هدف ریشهکنکردن این بیماری مهندسی کردند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، تب دانگ سالانه بر بیش از 390 میلیون نفر در سراسر جهان اثر میگذارد و علائم آن میتوانند مرگبار باشند. این عفونت ویروسی موجب بروز علائم جدی از درجه حرارت بالا و درد عضله گرفته تا خونریزی میشود. هماکنون هیچ واکسنی برای این بیماری وجود ندارد اما محققان معتقدند به شیوهای برای محدودکردن گسترش این بیماری با استفاده از پشههایی رسیدهاند که به صورت مهندسی اصلاح شدهاند.
در ایده جدید، حشرات نر مهندسیشده در یک ماموریت خودکشی قرار میگیرند که این فرآیند شامل جفتگیری با مادههای وحشی و از بینرفتن خود و فرزندانشان است. چنین موضوعی میتواند تعداد حشرات وحشی ناقل و عامل تب دانگ را کاهش دهد.
اوایل سال جاری میلادی، پاناما طرحهایی را برای آزادسازی حشرات مهندسیشده در جنگلهایش برای برخورد با این حشرات اعلام کرد.
این پشهها توسط شرکت Oxitec در آکسفورد مهندسی شدهاند که شیوه جدید را با هدف خلق حشرات مهندسیشدهای طراحی کردهاند که میتوان به جای مواد شیمیایی برای محافظت از محصولات غذایی از آفتها نیز از آنها بهره جست.
حشره مهندسیشده برای کنترل پشه تب دانگ به نام Aedes aegypti به کار میرود؛ این حشره ناقل، گونهای است که دارای دو ژن اضافی است. نرهای Oxitec که نیش نمیزنند، برای جفتگیری با مادههای وحشی آزاد میشوند و فرزند آنها ژنهای افزوده را به ارث میبرد و پیش از بالغشدن میمیرد.
تاکنون آزمایشهای آزادسازی پی در پی نرهای مهندسیشده، کاهش قابلتوجه جمعیت وحشی پشههای دانگ را گزارش کردهاند.
انتهای پیام
نظرات