مدیرمسئول روزنامه ابتکار با تاکید بر اینکه "همراهی مردم با حکومت در بزنگاههای تاریخی یکی از شاخصههای اصلی اعتماد عمومی به حساب میآید"، گفت: اکنون شرایط جامعه به گونهای است که تا تحقق واقعی اعتماد عمومی فاصله زیادی وجود دارد.
محمدعلی وکیلی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با بیان اینکه "اعتماد عمومی عبارت از رابطه دوستی میان حاکمیت و مردم است"، افزود: اعتماد عمومی از نتیجه رابطه دوسویه حاکمیت با مردم و مردم با حاکمیت حاصل میشود. این رابطه اگر بر اساس باور به عملکردها و گفتههای حاکمان باشد، به اعتماد ختم میشود.
وی با بیان اینکه "همراهی مردم در بزنگاههای تاریخی با حکومتها، یکی از شاخصههای اعتماد عمومی است"، اظهار کرد: زمانی که اعتماد عمومی در جامعه نهادینه شود، مردم علاوه بر همراهی حکومت، معذورات بخشهای مختلف حاکمیتی را درک میکنند.
مدیرمسئول روزنامه ابتکار با اشاره به اینکه "اعتماد عمومی تابع احساس مشترک میان مردم و مسئولان است"، تصریح کرد: اگر مردم و مسئولان در مسائل مختلف از جمله رنجها و خوشیها به احساس مشترکی از بایدها و نبایدها برسند، مقدمه همراهی آنها با یکدیگر و در نتیجه شکلگیری اعتماد میان آنها خواهد بود.
وکیلی ادامه داد: اگر مردم، مسئولان را جزئی از خود و دغدغههای آنها را دغدغههای خود و همچنین مسئولان نیز دغدغه مردم را دغدغه خود بدانند، حتماً اعتماد عمومی در جامعه در بالاترین حالت خود بوجود میآید.
وی با بیان اینکه "دستیابی به احساس مشترک میان مردم و مسئولان، یک «بایدِ» نظری است"، گفت: اکنون وضعیت فعلی کشور با این بایدِ نظری فاصله بسیاری دارد. امروز مردم احساس میکنند که مسئولان اقداماتی خارج از آنچه در ذهن آنها (مردم) وجود دارد انجام میدهند. مردم گمان میکنند که مسئولان گاه به نام دغدغه مردم طرحهایی را مطرح میکنند که به جای جلب رضایت آنها به نارضایتی آنها دامن میزند.
این فعال رسانهای با بیان اینکه "فاصله جامعه با ایجاد احساس مشترک میان مردم و مسئولان، ماحصل مجموعهای از کنشها و واکنشهایی است که طی زمانی طولانی و در پی اقداماتی متمادی در سالهای اخیر حاصل شده است"، افزود: بواسطه اقداماتی که طی سالهای اخیر صورت گرفته، اعتماد مردم متزلزل شده است.
وکیلی با بیان اینکه "تا تحقق واقعی اعتماد عمومی در جامعه فاصله زیادی وجود دارد"، خاطرنشان کرد: فاصله شرایط فعلی جامعه با زمانی که اعتماد عمومی در آن تحقق پیدا کرده، فاصلهای به اندازه تغییر یک نگرش است. اکنون نگرش عمومی جامعه بر این است که آنچه مسئولان اظهار میکنند و آنچه عمل میکنند، کمتر معطوف به مشکلات مردم است.
وی اضافه کرد: برای نهادینه شدن این نگرش در جامعه زمان متمادی هشت سالهای صرف شده است و در نتیجه برای تغییر این نگرش و فرهنگ در جامعه و بازسازی اعتماد عمومی در جامعه به زمانی به مراتب بیشتر از هشت سال نیاز است. مردم باید اندک اندک با ارزیابی عمل مسئولان نظام پازل اعتماد خود به نظام و حکومت را تکمیل کنند.
مدیرمسئول روزنامه ابتکار با اشاره به نقش نهادها و ارگانهای حکومتی در جامعه برای ایجاد اعتماد عمومی در جامعه نیز اظهار کرد: اجزای مختلف حاکمیت، هرکدام نقشی در باور عمومی مردم دارند. در این بین دولت یکی از اجزا و قوای دیگر نیز از اجزای دیگری که نقش بسزایی در نهادینه شدن اعتماد عمومی در جامعه دارند به حساب میآیند.
وکیلی در ادامه به واکنش مردم نسبت به فراخوانهای صورت گرفته از سوی دولت جهت انصراف از دریافت یارانه نقدی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه "رفتار مردم نسبت به این فراخوان، نیازمند یک آسیبشناسی جامع است"، گفت: تفسیر سیاسی این رفتار، نوعی فرار به جلو و فرافکنی است. اینکه گروههای سیاسی سعی در تفسیر جزیرهای رفتار مردم کنند و در جایی به نام خود و در جایی دیگر علیه رقیب رفتار مردم را تفسیر کنند، به نوعی رفتار آنها را به نام خود مصادره کردهاند.
وی افزود: با وجود اینکه برخی تلاش میکنند اقدام و واکنش مردم در ارتباط با مرحله دوم هدفمندی یارانهها را نوعی تقابل با دولت و بیاعتمادی مطرح کنند، این در حالی است که در صورتی که تحلیل جامعهشناختی از رفتار مردم صورت بگیرد، میتوان دریافت که رفتار آنها به نوعی ابراز نارضایتی نسبت به شرایط فعلی جامعه است.
انتهای پیام
نظرات