• جمعه / ۱ فروردین ۱۳۹۳ / ۱۲:۲۹
  • دسته‌بندی: جامعه، شهری
  • کد خبر: 93010100086
  • منبع : خبرگزاری دانشجویان ایران

پیشنهاد گردشگری نوروزی در پایتخت؛

بازدید از باغ موزه مینیاتور را از دست ندهید

باغ موزه مینیاتور نخستین پارک ماکت مینیاتوری ایران است. در این باغ 12 آثار تاریخی کشورمان که در فهرست یونسکو به ثبت رسیده اند، به نمایش گذاشته شده است. به طوری که بازدیدکنندگان می توانند آثاری همچون تخت جمشید ، چغازنبیل ، میدان نقش جهان ، پاسارگاد ، تخت سلیمان، گنبد سلطانیه ، ارگ بم ، کتیبه بیستون و... را در اندازه یک بیست و پنجم مشاهده کنند.

باغ موزه مینیاتور نخستین پارک ماکت مینیاتوری ایران است. در این باغ 12 آثار تاریخی کشورمان که در فهرست یونسکو به ثبت رسیده اند، به نمایش گذاشته شده است. به طوری که بازدیدکنندگان می توانند آثاری همچون تخت جمشید ، چغازنبیل ، میدان نقش جهان ، پاسارگاد ، تخت سلیمان، گنبد سلطانیه ، ارگ بم ، کتیبه بیستون و... را در اندازه یک بیست و پنجم مشاهده کنند.

به گزارش سرویس «شهری» ایسنا، حفظ و شناساندن میراث گذشتگان به نسل امروز و فردا یکی از مهمترین اهدافی است که در همه دنیا به آن توجه ویژه ای مبذول می شود، به طوری که در این مسیر از روش های جذاب بهره می برند. یکی از این روش ها که همه افراد جامعه با هر سن و سالی را به تماشای میراث معماری جلب می کند، ماکت پارک هاست.

کشور ما کشوری باستانی با قدمتی بیش از 2500 سال است و به همین مناسبت، آثار میراثی زیادی دارد که آشنایی مردم و به ویژه کودکان و نوجوانان با آنها بسیار مهم است. متاسفانه در گذشته ای نه چندان دور این خلا وجود داشت که هیچ مکانی برای معرفی آثار باستانی مان در هیچ نقطه ای از کشور نبود و برای آشنایی و دیدن هر یک از آنها باید مستقیما به بازدید آنها می رفتیم. از اینرو خدمتگزاران مردم در محیط شهری به دنبال رفع این نقیصه برآمدند و خوشبختانه این خلاء با افتتاح باغ موزه مینیاتور برطرف شد.

ملت ایران، میراث دار فرهنگی چند هزار ساله هستند و این باور مهم ، شهرداری تهران را بر آن داشت تا در راستای حفظ و اشاعه فرهنگ کهن این مرز و بوم ، ساخت بزرگترین و کاملترین ماکت پارک ایران را در برنامه خود قرار دهد.

پیش از این، تکنولوژی ساخت این گونه ماکت‌ها در ایران وجود نداشت و ساخت ماکت‌های مینیاتوری فضای باز برای اولین بار با ساخت این باغ موزه در کشورمان به انجام رسید. بدین ترتیب به عنوان اولین پارک مینیاتور کشور توسط شهرداری تهران و با مدیریت سازمان پارکها و فضای سبز شهرتهران طراحی و اجرا شد. این پارک که بیش از دو سال ساخت مجموعه های آن به طول انجامید در سال 92 توسط محمد باقر قالیباف شهر دار تهران رو نمایی شد.

باغ موزه مینیاتور با سه هکتار مساحت یکی از باغ‌های ایرانی محسوب می‌شود که در محدوده شهرداری منطقه ? تهران است و ?? ماکت اثر ثبت شده در فهرست یونسکو در آن جانمایی شده‌است. میراث جهانی ایران براساس استانداردهای بین المللی پارک های مینیاتوری مورد طراحی قرار گرفته است . براین مبنا مجموعه ای از آثار تاریخی ایران در زمینه محیط طبیعی شان و در قالب ماکت های outdoor در این طرح درنظر گرفته شده اند .

ماکت های معرفی شده در پارک مینیاتور شامل ماکت های مجموعه فرهنگی – تاریخی ارگ بم ، تخت جمشید ، پارساگاد و در مرکزسایت ماکت مجموعه فرهنگی تاریخی میدان نقش جهان به عنوان مرکزثقل میراث فرهنگی تاریخی کشور است . در ادامه ماکت مجموعه های فرهنگی تاریخی گنبد سلطانیه ، کلیساهای ارامنه آذربایجان ، تخت سلیمان ، کوه و کتیبه بیستون ، مجموعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی، بازار تبریز ، چغازنبیل و آبشارهای شوشتر معرفی می شود .

نکته قابل توجه درباره ماکت های باغ مینیاتور مقیاس این ماکت ها است. به طوری که اغلب ماکت ها با اندازه یک بیست و پنجم اندازه واقعی ، ساخته شده است. در ساخت این ماکت ها از آخرین روش های جهانی نقشه برداری سه بعدی استفاده شده که با تلفیق روش های ماشینی و دستی این ماکت به اجرا درآمده است.

ابعاد اصلی طراحی بوستان باغ مینیاتور از روح هندسی باغ‌های ایرانی در ترکیب با استانداردهای پارک مینیاتوری الهام گرفته شده و ماکت‌ها در غالب ویژگی‌های شکل طبیعی زمین و نواحی جغرافیایی آثار انتخاب شده در آنجا قرار گرفته‌اند و با توجه به جهات جغرافیایی بناها در محیط اصلی خود استقرار یافته‌اند.

بوستان مینیاتور؛ نماد باغ های ایرانی

ماکت آثار باستانی دارای ثبت جهانی کشورمان که توسط هنرمندان ایرانی ساخته شده است در بوستان مینیاتور، متناسب با مختصات جغرافیایی واقعی آنها در این بوستان نصب شده و این مجموعه نشات گرفته از باغ های ایرانی است. زمانی که تصمیم گرفته شد که باغ موزه مینیاتوری در مجموعه پارک های شهر تهران احداث شود، این مکان انتخاب شد. در این باغ موزه، بیش از 12 مجموعه آثار تاریخی کشورمان که به ثبت جهانی رسیده، با مقیاس 25/1 ساخته شد و محل قرار گرفتن هر یک از آنها در پارک، متناسب با مختصات جغرافیایی واقعی آنهاست. برای مثال در جنوب باغ موزه، در مرکز آن مجموعه میدان نقش جهان اصفهان، در غرب مجموعه بیستون و سایر مکان های باستانی مثل ارگ بم، زیگورات چغازنبیل و سایر آثار به ثبت رسیده، هر یک در موقعیت جغرافیایی واقعی خود ساخته شده است. علاوه بر آن، این مجموعه قسمت های مختلفی شامل گالری و کتابخانه نیز است.

این مجموعه منحصر به فرد است و برای اولین بار است که این اتفاق در تهران به این شکل رخ می دهد. فاز دوم این باغ موزه نیز در حال طراحی است و مینیاتور سایر مکان های تاریخی و باستانی کشور هم قرار است در آن ساخته شود. طراحی ها و مکان های دیگری را برای ساخت 4-5 باغ موزه دیگر در دستور کار قرار دارد که در آینده نزدیک، کار ساخت آنها هم شروع می شود.

تفاوت این بوستان با دیگر بوستان‌های جهانی توجه به مجموعه‌های شاخص جهانی و محیط مربوط به آن‌ها با سناریوی تطبیق با جغرافیای ایران است. بوستان مینیاتور گونه‌های منطقه زاگرس و منطقه البرز را به طور عمومی شامل می‌شود و در اطراف ماکت‌ها پوشش‌های گیاهی ویژه هر منطقه ایجاد می‌شود. احداث ساختمان گالری به مساحت 750متر مربع جهت ایجاد نمایشگاه دائمی میراث فرهنگی، کتابخانه، فروشگاه محصولات فرهنگی، چایخانه، مونیتورینگ، سرویس‌بهداشتی و ... از دیگر اقدامات صورت گرفته در بوستان مینیاتوری است.

گفتنی است روشنایی بوستان تلفیقی از پایه چراغ‌های خورشیدی و پایه چراغ‌های متصل به برق شهری و با استفاده از لامپ‌های LED و کم مصرف است. همچنین نظارت بر کل مجموعه توسط دوربین‌های مدار بسته انجام خواهد شد.

بوستان مینیاتور مصداق توجه به محیط زیست و در عین حال مسائل فرهنگی و تاریخی است. تلفیق نمادهای تاریخی کشور با فضای سبز به سبک باغ ایرانی تجربه ای نو است که می تواند در سایر نقاط شهر و سایر شهرها نیز تکرار شود و شوق همنشینی فرهنگ ایرانی- اسلامی را در دل مردم زنده کند.

باغ موزه مینیاتور فرصتی برای آشنایی شهروندان، جهانگردان و به خصوص کودکان و نوجوانان با میراث فرهنگی و تاریخی کشورمان است و در آینده باغ موزه گسترده تری شامل همه آثار تاریخی و مجسمه مفاخر کشور ساخته شود.

پیش از ساخت باغ موزه مینیاتور در کشورمان مکانی برای معرفی کردن آثار فاخر و کهن ایران وجود نداشت و تنها راه، سفر به شهرهای مختلف و دیدن این آثار باستانی از نزدیک بود. اما نوروز 93 بهترین فرصت برای تماشای این باغ موزه و فرصتی استثنایی برای نوجوانان و جوانان کشور است تا با این آثار به شکل حجمی آشنا شوند و بدانند که میراث معماری و جاذبه های این آثار جهان را به خود معطوف کرده است.

باغ مینیاتوری در خیابان جانبازان غربی- نبش بزرگراه امام علی (ع) واقع شده و ورودی پیاده در باغ مینیاتوری جنب بوستان تمدن(گلبرگ) قرار دارد. همچنین یک ورودی سواره جهت سرویس اضطراری از خیابان کرمان برای مجموعه پیش‌بینی شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha