یک روانشناس ، خشم را عامل اصلی بروز نزاع در میان افراد برشمرد و گفت: خشمهای فروخورده سبب میشود تا افراد در جای دیگر به اشکال مختلف نظیر نزاع آنرا بروز دهند.
دکتر ناصر قاسم زاد در گفت و گو با خبرنگار «حوادث» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه خشم به دلیل ناکامی فرد و عدم برآورده شدن خواستههایش به وجود میآید، گفت: پدیدهای به نام خشم در این شرایط در زندگی طبیعی انسانها ایجاد شده و در مواردی نظیر نزاع و ... نمود پیدا میکند.
وی با بیان اینکه باید مهارتهای برون ریزی خشم به افراد آموزش داده شود، گفت: متاسفانه چون مهارتهای کنترل خشم به اغلب افراد آموزش داده نمیشود هر کدام سعی میکنند خشمهای فرو خورده خود را به شکلی بروز دهند.
ضرورت ارائه آموزشهای کنترل خشم
رئیس انجمن حمایت از سلامت و بهداشت روان جامعه افزود: وقتی مهارت کنترل و مدیریت خشم وجود نداشت باشد، زمانی که حقی از فرد تضییع میشود این موضوع به عنوان یک خشم فروخورده در درونش باقی میماند و وی در زمان و شرایط راحت تری که هزینه بروز خشم برایش کمتر است آنرا بروز میدهد. به عنوان مثال فردی که با رئیس خود دچار مشکلاتی میشود این خشم را در خود نگهداشته و زمانی که وارد خانواده یا گروه دوستان میشود با توجه به اینکه میداند پرخاشگری اش هزینه کمتری در بر دارد آن را حتی گاه تا چندین برابر تخلیه میکند.
قاسم زاده با تاکید بر اینکه خشمهای فرو خورده به شکل فیزیکی یا زبانی بروز پیدا میکند، گفت: خشم میتواند در دراز مدت بهداشت روان فرد و جامعه را تحت تاثیر قرار دهد و سبب بروز بسیاری از رفتارهای وندالیسمی نظیر نزاع و ... شود.
وی اضافه کرد: باید مدارس در دوران کودکی با انجام بازیهای گروهی و فردی مهارت کنترل خشم را به کودکان آموزش دهند اما چون چنین فضایی نیست متاسفانه امروزه شاهد این آمار بجامانده از نزاع هستیم.
چرا آمار نزاع در شهرهای بزرگ بالاست؟
وی درباره توزیع خشونت در شهرها اظهار کرد: زندگی در شهر شرایط خاص خود را دارد و میزان استرس در کلان شهرها بسیار بیشتر از شهرهای کوچکتر است بنابراین همین امر سبب افزایش آمار خشونت و نزاع در شهرهای بزرگ شده است.
این روانشناس عدم تناسب رشد فرهنگی شهر با رشد فیزیکی آن را از دیگر مشکلات در کلانشهرها برشمرد و گفت: رشد بافت شهری با نیازهای شهروندان یکسان نیست و متاسفانه به تعدادی که نیروی جوان در شهرها داریم سالنهای ورزشی، سینما و غیره نساختهایم.
وی افزود: بنابراین بدیهی است زمانی که پاسخ مناسبی به این نیازهای برحق شهروندان داده نشود آنان با ناکامی و سرخوردگی روبرو شده و در جای دیگر به جبران آن خواهند پرداخت که نزاع یکی از آنهاست.
قاسمزاد به ارتباط میان فقر فرهنگی و فقر اقتصادی نیز اشاره کرد و گفت:البته به طور کلی نمیتوان ارتباط این دو را مستقیم دانست اما در موارد قابل توجهی رابطه مستقیم میان فقر فرهنگی و فقر اقتصادی وجود دارد و همین امر سبب بروز رفتارهای پرخاشگرانه در افرادی که از وضعیت مالی مناسبی برخوردار نیستند شده است.
به گفته دبیر انجمن حمایت از سلامت و بهداشت روان جامعه عمده این افراد نیز در کلان شهرها جزو افراد حاشیه نشین محسوب میشوند.
وی از نهادهایی نظیر وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت ورزش و جوانان و غیره خواست به آسیب شناسی تحلیلی در این خصوص بپردازند و بزههای جوانان که نزاع نیز شامل آن میشود را به دقت بررسی کرده و پاسخی مناسب برای رفع آن بیابند.
این روانشناس اضافه کرد: در این صورت قطعا شاهد کاهش آمارهایی نظیر نزاع در سطح جامعه خواهیم بود.
انتهای پیام
نظرات