هفتسین وارد بازار شهرهای خراسان جنوبی شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه خراسان جنوبی، ماهی قرمز عید از روزهای گذشته در خیابانها و معابر پرتردد در کنار ظروف شیشهای زیبا و جذاب با طرحهای متنوع خود چشم کودکان را به خود خیره و در انتظار ورود به خانههای مردم نشستند.
دوباره با فرارسیدن نوروز، خبرهای ضد و نقیض فراوانی درباره سفره هفتسین و ماهیهای کوچک تنگ بلور آن به سر زبانها میافتد.
شاید داغترین خبرهای هفت سینی باز هم مانند سالهای گذشته، بیماریزا بودن ماهیهای قرمز است که گفته میشود چندین بیماری را با همدیگر منتقل میکنند.
به گفته پزشکان متخصص، هر ساله در ایام نوروز دستفروشان اقدام به فروش ماهیهای زینتی میکنند و به دلیل رعایت نکردن نکات بهداشتی تماس با این ماهیها خطر بروز بیماری را در پی دارد.
کارشناسان میگویند: بررسیهای سالهای اخیر نشان میدهد که ماهیهای قرمزی که در آبهای آلوده پرورش مییابند موجب انتقال میکروب به انسانها میشود.
به گفته آنها میکروبها از طریق مدفوع ماهیها وارد آب میشود و بر اثر تماس به دست افراد انتقال پیدا میکند.
آنها توصیه میکنند: کودکان از دست زدن به ماهیها در تنگ آب اجتناب کنند و اگر دستشان به آب ماهیها خورد بلافاصله با آب و صابون بشویند تا آلودگیها از بین برود. همچنین در ایام نوروز که تماس مردم با ماهیهای قرمز زیاد است، بهتر است افراد ماهیها را با توری تهیه و از دست زدن به آنها خودداری کنند.
تولید 20 گونه ماهی زینتی در خراسان جنوبی
غلامرضا هادربادی رئیس جهادکشاورزی خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه خراسان جنوبی، گفت: در حال حاضر تعداد 20 گونه ماهی زینتی در استان تولید میشوند.
وی افزود: تا پایان بهمن ماه امسال 760 هزار قطعه ماهی پرورش یافتهاند.
رئیس جهادکشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: تمام ماهیان زینتی در استان تولید و توزیع میشوند و صادراتی نداریم.
هادربادی در خصوص درآمدزایی و اشتغازایی پرورش ماهیان زینتی و آکواریومی گفت: با توجه به هزینههای تولید هر قطعه ماهی زینتی و همچنین قیمت فروش آن میتوان تکثیر و پرورش ماهیان زینتی را یک شغل پردرآمد در نظر گرفت.
وی ادامه داد: همچنین به میزان تولید هر 50 هزار قطعه ماهی زینتی دو نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در نظر گرفته شده است.
رئیس جهادکشاورزی خراسان جنوبی ماهی پلاتی، دم شمشیری، گوپی، سنگاپوری، افرا، ماکرو(سفید، زرد، آبی، ابلق) فرشته ماهی و سورم را از مهمترین گونههای ماهیان زینتی و آکواریومی استان عنوان کرد.
هادربادی خاطرنشان کرد: پیشبینی میکنیم تا پایان امسال 900 هزار ماهی زینتی در استان تولید شود.
مردم ماهیهای قرمز را تنها از مراکز مجاز خریداری کنند
محمدعلی رضایی مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی نیز در گفتوگو با ایسنا از شهروندان خواست ماهی زینتی خود را از مراکز مجاز دارای مجوز بهداشتی عرضه ماهی از دامپزشکی تهیه کنند.
وی تاکید کرد: ادارات دامپزشکی تنها مرجع کنترل بهداشتی مراکز عرضه ماهیان قرمز هستند.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی افزود: از نظر ادارهکل دامپزشکی خراسان جنوبی مراکز عرضه ماهیهای زینتی باید مسقف بوده و دارای لوازم شستشو و ضدعفونی مناسب باشند.
رضایی اظهار کرد: با توجه به اهمیت نحوه نگهداری و تغذیه ماهی قرمز و رعایت مسائل بهداشتی و زیست محیطی و به منظور حفظ سلامت خانوادهها رعایت نکات بهداشتی ضروری است.
وی ادامه داد: برای طول عمر بیشتر ماهی باید از ظروف با حجم مناسب و دهان گشاد همراه با آب کلرزدایی شده استفاده شود و برای تغذیه ماهی از غذای آماده که در فروشگاه ها وجود دارد، استفاده شود.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: به منظور جلوگیری از انتقال بیماری شبه سل پوستی، افرادی که سابقه بیماری پوستی یا آلرژی دارند برای دست زدن به ماهی و ظرف نگهداری ماهی از دستکش استفاده کرده و حتیالامکان ماهی را از دسترس کودکان دور نگهدارند و ظروف نگهداری را با محلول نمک طعام سه درصد یا پرمنگنات پتاسیم و پرکلرین ضدعفونی کنند.
نحوه نگهداری از ماهی قرمز عید
ماهی قرمز به عواملی نظیر هوا، دما، آب وغذا به مقدار مناسب نیاز دارد تا هم خود سالم بماند و هم احتمالا سلامتی ما را به مخاطره نیندازد.
نام علمی ماهی قرمز، کاراسیوس اوراتوس و از خانواده کپور ماهیان است
ماهی قرمز به عواملی نظیر هوا، دما، آب و غذا به مقدار مناسب نیاز دارد تا هم خود سالم بماند و هم احتمالا سلامتی ما را به مخاطره نیندازد.
دما: ماهی قرمز در دمای بالای 25 درجه سانتیگراد آسیبپذیر بوده و تغییرات ناگهانی دما باعث مرگ آنها میشود مناسبترین دما برای این ماهی بین 10 تا 25 درجه سانتیگراد است.
هوا: ماهیها به اکسیژن موجود در هوا احتیاج مبرم دارند و این اکسیژن از طریق سطح هوایی که با آب در تماس است وارد ظرف نگهداری ماهی میشود. بنابراین هر چه سطح مقطع بالای تنگ بزرگتر باشد، اکسیژن بیشتری به ماهی میرسد.
آب: استفاده از آب شهری برای ماهی قرمز مشکل خاصی ایجاد نمیکند تنها برای خارج شدن کلر، قبل از عوض کردن آب ظرف حاوی ماهی، بگذارید که آب بهمدت حداقل 24 ساعت در ظرف مجزا بماند که با این عمل هم کلر موجود در آب از بین رفته و هم آب دمای محیط را پیدا میکند. بهتر است هر هفته یک یا دو نوبت و فقط نیمی از آب ظرف ماهی تعویض شود.
غذا: اگر در شبانه روز یک یا دو نوبت غذا به ماهی بدهیم، نیاز آن بر طرف میشود. غذاهای کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات در این میان مناسب هستند و حدالامکان از غذاهای آماده آنهم به اندازهای که در آب باقی نماند بهتر است، استفاده شود.
انتهای پیام
نظرات