• شنبه / ۱۷ اسفند ۱۳۹۲ / ۱۱:۱۵
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 92121710875

موفقیت محققان ایرانی در تولید پارچه‌های پنبه‌ای ضد میکروب

موفقیت محققان ایرانی در تولید پارچه‌های پنبه‌ای ضد میکروب

پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی یزد با بهره گیری از فناوری نانو موفق به تولید پارچه پنبه‌ای با خاصیت ضد میکروبی بالا شدند.

پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی یزد با بهره گیری از فناوری نانو موفق به تولید پارچه پنبه‌ای با خاصیت ضد میکروبی بالا شدند.

به گزارش سرویس علمی ایسنا، میکروب‌های بیماری‌زا در میان بیشتر ناخالصی‌ها، آب و هوا حضور دارند. شیوع این ناخالصی‌ها انگیزه اصلی پژوهشگران در راستای ایجاد روش‌های بهداشتی به منظور ایجاد زندگی راحت‌تر بشر است. در این میان رشد میکروب‌ها بر روی لباس‌های در حال استفاده و یا حتی انبار شده که بر پوشنده لباس و خود لباس تاثیرگذار است، سبب استفاده از انواع مختلفی از عوامل ضدمیکروبی برای محافظت از منسوجات در برابر میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا شده است.

به نوشته سایت نانو، نانوذرات دی اکسید تیتانیوم به دلیل ویژگی‌هایی نظیر پایداری شیمیایی، قیمت مناسب، در دسترس بودن، غیر سمی بودن و خواص نوری بیش از انواع دیگر نانو ذرات مورد استفاده قرار گرفته است. در این کار تحقیقاتی امکان تولید پارچه پنبه‌ای ضدمیکروب با استفاده از فناوری نانو و با بکارگیری نانوذرات دی اکسید تیتانیوم به همراه ماده پلی کربوکسیلیک اسید بوتان تتراکربوکسیلیک اسید (BTCA) تحت شرایط مختلف بررسی شده است.

دکتر علی نظری، عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد و محقق این طرح در این باره تصریح کرد: تولید پارچه پنبه‌ای ضدمیکروب پایدار در برابر باکتری‌های گرم منفی (Escherichia coli) و گرم مثبت (Staphylococcus aureus) با استفاده از نانوذرات دی اکسید تیتانیوم به همراه تحلیل‌های آماری با روش آماری سطوح پاسخ (RSM) هدف اصلی ما در این پژوهش بوده است.

وی در مورد مراحل انجام این طرح گفت: پس از طراحی آزمایش‌ها بر اساس روش آماری طرح مرکب مرکزی (Central Composite Design)، سوسپانسیون پایداری از نانوذرات دی اکسید تیتانیوم و BTCA تهیه شد و پس از اجرای فرایند pad-dry-cure و نشاندن سوسپانسیون بر روی پارچه و تابش فرابنفش (UV)، مقادیر ضدمیکروبی بر اساس روش استاندارد AATCC 100-2004، به صورت کمی اندازه‌گیری شد.

محقق طرح خاطرنشان کرد: نتایج حاصل شده حاکی از آن بود که در شرایط بهینه آماری، پارچه پنبه‌ای با ویژگی کاهش بیش از 99 درصد باکتری گرم منفی (Escherichia coli) و نیز کاهش بیش از 97 درصد باکتری گرم مثبت (Staphylococcus aureus) تولید شد.

به گفته نظری، این ویژگی ضدمیکروبی ایجاد شده پایدار است که به دلیل مکانیسم تولید گونه‌های فعال شده توسط نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در هنگامی که تحت تابش فرابنفش (UV-A) قرار می‌گیرند، حاصل شده است.

وی تصریح کرد: با توجه به ویژگی ضدمیکروبی پایدار پارچه پنبه‌ای تولید شده به این روش، می‌توان نگرانی موجود برای تغذیه، رشد و تکثیر باکتری‌های مضری همچون باکتری‌های گرم منفی (Escherichia coli) و گرم مثبت (Staphylococcus aureus) بر روی پارچه‌های مورد استفاده در تولید البسه را کاهش داد.

نظری تاکید کرد: این محصول که با استفاده از نانوذرات دی اکسید تیتانیوم تولید شده است، قابل کاربرد در صنعت نساجی، رنگرزی و تکمیل پارچه و همچنین تولید کالاهای پزشکی خواهد بود.

نتایج پژوهش دکتر علی نظری و همکارانش در Journal of Engineered Fibers and Fabrics منتشر شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha