• یکشنبه / ۴ اسفند ۱۳۹۲ / ۰۹:۳۴
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 92120401716
  • منبع : نمایندگی کرمانشاه

جذب سالانه 8 تن گردوغبار هوا در هر هکتار جنگل/بررسی علل زوال جنگلهای زاگرس

جذب سالانه 8 تن گردوغبار هوا در هر هکتار جنگل/بررسی علل زوال جنگلهای زاگرس

ایسنا/کرمانشاه به گفته کارشناس ارشد اکولوژی جنگل مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه هر هکتار جنگل سالانه حدود هشت تن گرد و غبار موجود در هوا را جذب می‌کند.

به گفته کارشناس ارشد اکولوژی جنگل مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه هر هکتار جنگل سالانه حدود هشت تن گرد و غبار موجود در هوا را جذب می‌کند.

یحیی خداکرمی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)منطقه کرمانشاه، تیپ عمومی جنگلهای زاگرس را بلوط ایرانی، ون (پسته وحشی)، بلوط دارمازو، گلابی‌وحشی، زالزالک و... دانست و گفت: مهمترین رویشگاه بلوط در غرب ایران واقع شده است و حدود 5000 سال قدمت دارد که امروزه به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه و غیراصولی و تغییرات مختلف اقلیمی از لحاظ کمی و کیفی شدیدا دچار نقصان شده است.

به گفته این کارشناس ارشد اکولوژی جنگل مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه همزمان با افزایش جمعیت طی ادوار گذشته و نیاز به منابع غذایی بیشتر، انسان‌ها اقدام به تخریب مناطق جنگلی کرده‌اند تا هرچه بیشتر بر سطوح اراضی کشاورزی خود بیفزایند.

خداکرمی افزایش بیش از حد دام و چرای مفرط و بدنبال آن قطع جنگلها به منظور تامین سوخت، تهیه ادوات کشاورزی، مواداولیه برای ساختن سرپناه برای خود و دام‌هایشان و همچنین جنگها و لشکرکشی‌های متمادی را از جمله عوامل تخریب و نابودی منابع جنگلی برشمرد.

وی حفاظت از منابع آب و خاک، جلوگیری از فرسایش خاک، افزایش سطوح آب‌های زیرزمینی، تلطیف هوا، تولید اکسیژن، جذب گرد و غبار موجود در هوا و... را از جمله کارکردهای ارزشمند جنگلها برشمرد.

به گفته خداکرمی هر هکتار جنگل سالانه حدود هشت تن گرد و غبار را جذب می‌کند و مانع از انتشار آن در محیط می‌شود.

وی وجود گونه‌های متنوع جانوری و گیاهی را یکی دیگر از کارکردهای جنگلها برشمرد و گفت: به دلیل فشارهای بی‌رویه و عدم آگاهی عموم مردم نسبت به ارزش و اهمیت منابع طبیعی بخصوص جنگلها و مراتع هر روز شاهد کاهش تنوع گونه‌های جانوری و گیاهی به دلیل زیاده خواهی افراد سودجو هستیم.

به گفته این کارشناس ارشد اکولوژی جنگل با توجه به بهره‌برداری بی‌رویه و چرای شدید دام که منجر به کاهش شدید پوشش جنگلی زاگرس شده است و در پی آن بدلیل فرسایش خاک و کاهش شدید رطوبت خاک و کاهش توان تولید مثل جنسی گونه بلوط، فرم رویشی این جنگلها از دانه زاد به شاخه زاد تبدیل شده و آنچه تاکنون منجر به بقای این گونه ارزشمند شده توانایی تولید جست‌دهی آن است.

خداکرمی افزود: در چند سال اخیر بدیل فشارهای وارده به زیست بوم جنگلی زاگرس بوسیله انسان از یکسو و تغییرات آب و هوایی، شرایط اقلیمی نامناسب، آلودگی‌های ناشی از سوختن چاه‌های نفتی کشورهای همسایه در طی دهه‌های اخیر و ورود ریزگردها از سوی دیگر گونه‌های ارزشمند جنگلی دچار ضعف شدید فیزیولوژیکی شده‌اند که این مسئله شرایط را برای طغیان آفات و بیماری‌ها فراهم کرده و شرایط نابسامان کنونی را رقم زده است.

به گفته وی بر اساس پایش‌های انجام گرفته توسط همکاران اداره کل منابع طبیعی استان کرمانشاه در سال 91 حدود 12 هزار هکتار از جنگلهای بلوط استان کرمانشاه دچار خشکیدگی شده که این رقم در سال 92 به 115 هزار هکتار رسیده است.

خداکرمی در ادامه تشکیل کارگروه زوال جنگلهای زاگرس را در راستای بررسی علل بوجود آمدن زوال این جنگلها مهم ارزیابی کرد و گفت: هدف از تشکیل این کارگروه این است که نقاط فشار و عواملی که سبب فراهم‌شدن زمینه طغیان این آفات و بیماری در عرصه‌های جنگلی را بوجود آورده پیدا کرده و طی یک برنامه زمان‌بندی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت راهکارهای مناسبی را برای مقابله با این معضل تهیه و تدوین کنند.

وی در ادامه نابودی جنگل را برابر نابودی فرهنگ و تمدن بشری دانست و بر لزوم اتخاذ سیاست‌هایی به منظور جلوگیری هرچه بیشتر از نابودی جنگلهای زاگرس تاکید کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۱۲-۰۴ ۱۳:۱۸

انسانها فاني شدند جنگل به جهنم