• شنبه / ۱۲ بهمن ۱۳۹۲ / ۱۲:۳۴
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 92111208008
  • منبع : نمایندگی همدان

بازی‌های محله‌ای و دنیایی از خاطرات

بازی‌های محله‌ای و دنیایی از خاطرات

ایسنا/همدان اینکه می‌گویند جا انداختن بازی‌های فراموش شده‌ای مثل هفت سنگ یا طناب کشی، یا نه اصلا "یک قل دو قل" خودمان سخت است، بی برو و برگرد حقیقت دارد.

اینکه می‌گویند جا انداختن بازی‌های فراموش شده‌ای مثل هفت سنگ یا طناب کشی، یا نه اصلا "یک قل دو قل" خودمان سخت است، بی برو و برگرد حقیقت دارد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه همدان، آن زمان که توپ هفت سنگ را برداشته و تا آنجا که قدرت داشتیم برای ریختن سنگ‌ها هدف گیری می کردیم، آن زمان که نه با کفش‌های آنچنانی مثل "نایک" و "آدیداس" بلکه با کفش‌هایی که در خوش بینانه ترین حالت فقط پاره نبود! به زمین خاکی‌ها می رفتیم و با کرکری‌های جذاب، "الک دولک" بازی می کردیم یا همان زمان که برای طناب کشی خودمان را در قامت رستم دستان تصور می‌کردیم، هیچ گاه این فکر به ذهنمان نمی رسید که روزگاری، علم چه‌ها که نمی‌کند با این بازی‌های بومی و محلی!

باور کنید اصلاً این تصور را هم به ذهن راه نمی دادیم که بازی‌های محبوب و دوست داشتنی قدیم جای خود را به پدیده‌های بدیعی مثل "ایکس باکس" و "پلی استیشن" بدهد.

حالا بماند که این بازی‌های کامپیوتری چه عوارضی مثل تنبلی، چاقی و خشونت را به دنبال دارند مسئله اینجاست که چرا بازی‌های جذاب و ریشه داری چون طناب کشی را به باد فراموشی سپرده‌ایم؟

برخی اگر به هفتمین جشنواره زمستانی همدان انتقاد کنند ما به سبب برگزاری جشنواره بازی‌های بومی و محلی به این جشنواره نمره قبولی می دهیم. بی تردید جشنواره بازی‌های بومی و محلی در ویترین برنامه‌های هفتمین جشنواره زمستانی همدان خواهد درخشید.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان معتقد است دغدغه ما به عنوان یکی از متولیان فرهنگ استان و کشور این است که ناهنجاری‌هایی در میان جوانان و نوجوانان ترویج پیدا کرده که شاید مقصر عمده آن خودمان باشیم. وقتی کودکان و جوانان ما نمی توانند هیجانات خود را کنترل کنند طبیعی است که این هیجانات به ناهنجاری‌های اجتماعی تبدیل می شود.

"علیرضا ایزدی" در گفت‌وگو با ایسنا منطقه همدان، افزود: این ناهنجاری‌ها تهدید جدی برای فرهنگ ما محسوب می‌شوند. بازی های بومی و محلی بخشی از فرهنگ و خرده فرهنگ جامعه ما را فرا می گیرد که نباید به راحتی از کنار آن‌ها عبور کرد.

بازی های محلی واقعیت قصه‌های فرهنگی هستند

وی تصریح کرد: در اروپا و آمریکا رشته‌ای به نام "کشتی کج" رواج پیدا کرده که در آن صفاتی چون خشونت بیداد می‌کند. در کشور ما روزگاری طناب کشی رواج داشت که در آن با تکیه بر قدرت بدنی، تعامل و همکاری میان هم تیمی‌ها موج می زند. چرا ما نباید چنین رشته‌هایی را گسترش دهیم؟

این بازی‌ها واقعیت قصه‌های فرهنگی جامعه ما هستند. گسترش چنین بازی‌هایی سبب می شود تا فرهنگ ما بالنده شود. این بازی‌ها همان خرده فرهنگ هایی هستند که فرهنگ ما را تشکیل می دهند. امیدوارم به سویی پیش برویم که بازی‌هایی چون هفت سنگ و دال پلان جای خود را میان جوانان باز کند.

همدان، فعال در بازی های بومی و محلی

"سید عبدی افتخاری" مدیرکل ورزش و جوانان هم می‌گوید: همدان یکی از استان‌های فعال در ترویج و گسترش بازی‌های بومی محلی کشور به شمار می رود و به لحاظ ورزشکار سازمان یافته یکی از پرجمعیت ترین هیات‌های ورزشی را در اختیار داریم.

وی اضافه کرد: ترویج و توسعه بازی‌های بومی و محلی در بین نسل جوان به خصوص کودکان باید به طور جدی در کشور پیگیری شود چرا که امروزه اغلب کودکان و رده‌های سنی پایه به اسباب بازی‌ها و نیز بازی‌های افتخاری برگزاری ورزش‎های بومی و محلی را توجه به ارزش‎های سنتی دانست و خاطرنشان کرد: جشنواره زمستانی می تواند به احیا و رشد بازی‌های بومی محلی در بین اقشار مختلف جامعه بسیار موثر باشد.

مدیرکل ورزش و جوانان ادامه داد: حمایت جدی دولت از ورزش‎های بومی و محلی موجبات تحکیم و انسجام همه نیروها و اقوام به ویژه حوزه روستایی می‎شود و دستگاه ورزش استان همدان نیز حمایت‌های بسیار خوبی در توسعه این ورزش ها داشته است.

افتخاری یادآور شد: برگزاری جشنواره بازی‌های بومی محلی همدان در قالب برنامه‌های هفتمین جشنواره زمستانی این استان اقدام تحسین برانگیز عوامل اجرایی بود که جلوه خاصی را به این جشنواره داد.

بازی‌های کامپیوتری رشد زیادی داشته اند

"مهرداد نادری فرد" رئیس هیات ورزش‌های بومی و محلی همدان هم در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: متاسفانه بازیهای پرتحرک و با نشاط در بین کودکان و نوجوانان، جای خود را به بازیهای کم تحرک و مضر کامپیوتری داده است.

وی افزود: این مسئله مشکلات عدیده‌ای برای کودکان و نوجوانان از جمله تنبلی، چاقی و خشونت را به همراه دارد.

نادری فر با بیان اینکه با رشد بازیهای کامپیوتری بازیهای بومی رو به فراموشی رفته اند، اظهار کرد: متاسفانه نسل جدید با آداب و آیین‌های بومی بیگانه شده اند.

وی بر احیای بازیهای بومی در فضای فرهنگی و آموزشی مدارس تاکید کرد و گفت: بازی‌های بومی و محلی قابلیت‌های بالایی در ایجاد نشاط و شادی واقعی در کودکان و نوجوانان دارند.

رییس هیات ورزش‌های روستایی و بازی‌های بومی و محلی استان همدان تصریح کرد: باید با اجرای بازی‌های بومی و محلی، نسبت به احیای فرهنگ بومی منطقه‌ای در نسل جدید، کاهش گرایش به بازیهای رایانه‌ای و ایجاد شادی و نشاط در کودکان و نوجوانان اقدامات لازم انجام شود.

گزارش از خبرنگار ایسنا منطقه همدان: حامد صیفی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha