وزیر خارجه سوریه ضمن ابراز تاسف نسبت به عدم دستیابی به نتایج ملموس در دور اول مذاکرات ژنو دلیل این مساله را عدم جدیت هیات مخالفان و دخالتهای آمریکا دانست.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از پایگاه خبری سوریه نیوز، ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه در کنفرانسی خبری عنوان داشت: بعد از یک هفته مذاکره در ژنو نتایج ملموسی از این مذاکرات محقق نشد و دلیل این امر در وهله نخست به عدم جدیت هیات مخالفان مربوط میشود. ما زمانی که به ژنو آمدیم نسبت به هر مسالهای روی باز نشان داده و موافقت کردیم که در خصوص هر موضوعی بحث و مذاکره کنیم. اما به نظر میرسد که طرف دیگر به خوبی معاهده ژنو 1 را مطالعه نکرده و تنها در خصوص یک بند آن تمام برنامهریزیهای خود را انجام داده بود.
وزیر خارجه سوریه خاطرنشان کرد: علت دومی که باعث شد مذاکرات به نتایج ملموسی نینجامد دخالتهای آمریکا بود چراکه واشنگتن یک فضای پرتنشی را در خصوص ژنو2 ایجاد کرد.
وی تصریح کرد: ما تلاش کردیم تا از طریق محکوم کردن تروریسم یک زمینه مشترکی را ایجاد کنیم. اما طرف مقابل این امر را نپذیرفت. ما همچنین یک بیانیه سیاسی ارائه دادیم که در آن بر تمامیت ارضی سوریه و حاکمیت آن و آزاد سازی تمامی اراضی اشغال شده در سوریه تاکید شده بود و ما از سوریه دموکرات صحبت کردیم که در آن به تنوع فکری احترام گذاشته میشود و مداخله مستقیم یا غیرمستقیم بیگانگان مرفوض است. اما متاسفانه طرف دیگر این طرح مقدماتی را نپذیرفت.
ولید المعلم عنوان داشت: بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه و دولت، تصمیماتی را در خصوص مشارکت در دور بعدی مذاکرات اتخاذ خواهند کرد و باید از بزرگترین قشر مخالفان و جامعه مدنی در سوریه برای شرکت در مذاکرات دعوت شود تا این مذاکرات بهتر و سازندهتر شود.
این مقام سوری تصریح کرد: بندهای معاهده ژنو 1 در سایه عدم حضور سوریها تدوین شد و آمریکاییها و روسیها اختلافاتی پیرامون تفسیر آن دارند. هر کس این معاهده را مطالعه کند در مییابد که در آن بر لزوم تحقق آرامش و ثبات در سوریه تاکید شده است تا راه در مقابل حل و فصل سیاسی بحران باز شود. اما متاسفانه نه آمریکا و نه حامیانش فضای مثبتی را ایجاد نکردند که به پیشرفت مذاکرات کمک کند.
وزیر خارجه سوریه خاطرنشان کرد: در معاهده ژنو 1 به کنارهگیری بشار اسد اشارهای نشده است. هیچ کس نمیتواند به نیابت از مردم سوریه تعیین کند که مسئولان این کشور چه کسانی باشند و سرنوشت سوریه را مردم این کشور تعیین میکنند.
ولید المعلم در ادامه افزود: بیش از یک ساختار برای حکومت انتقالی وجود دارد و سوال ما این است که چه کسی نماینده مخالفان در دولت آتی خواهد بود؟
وی در خصوص تصمیم واشنگتن برای مسلح کردن مخالفان سوریه نیز گفت: آمریکا تصمیم خود را برای حمایت مالی و تسلیحاتی از مخالفان اتخاذ کرد. حال آنکه آنها میدانند هیچ مخالف میانهرویی در سوریه وجود ندارد. بلکه تنها گروههای تروریستی تندور در سوریه هستند.
این مقام سوری در خصوص اوضاع انسانی در حمص تصریح کرد: تلاشهایی برای خارج کردن غیرنظامیان از حمص صورت گرفت اما این تلاشها شکست خورد. یکی از رهبران گروههای مسلح نیز میخواست به همراه غیرنظامیان از طریق ایجاد گذرگاه امن از حمص خارج شود. ما آماده خارج کردن غیرنظامیان از حمص هستیم و هر یک از افراد مسلح بخواهد که خود و سلاحش را تحویل نظام دهد حل و فصل شامل وی نیز میشود.
ولید المعلم خاطرنشان کرد: قبل از آغاز مذاکرات با اخضر الابراهیمی، فرستاده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب به سوریه دیدار کردم و به وی گفتم که دشوار است به همراه گروهی که نماینده جریان کوچکی در سوریه هستند بتوان آینده سوریه را تعیین کرد چرا که مخالفان ملی نیز در داخل کشور وجود دارند اما از آنها برای شرکت در ژنو دعوت نشده است و ما اصرار داریم که گستردهترین قشر ممکن از سوی مردم ما در مذاکرات حضور داشته باشد و تمام تلاش خود را میکنیم تا این مذاکرات در سوریه برگزار شود چرا که مذاکرات سازنده در زیر آسمان وطن ما صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه هیات دولت سوریه به کشور بازمیگردد تا جزئیات ژنو را به اطلاع مردم و مقامات سوریه برساند عنوان داشت: مردم سوریه از آگاهی برخوردار هستند و حمایت و پشتیبانی همه جانبه خود را از هیات اعزامی دولت اعلام کردهاند. بشار اسد نیز از گزارش ما در خصوص رخدادها در ژنو آگاه خواهد شد و ما به همراه اعضای دولت در خصوص این مساله بحث و مذاکره خواهیم کرد تا تصمیمی را به صورت دسته جمعی اتخاذ کنیم.
ولید المعلم در پاسخ به این سوال که آیا روسیه فشارهایی را بر سوریه در خصوص تشکیل دولت انتقالی اعمال میکند یا خیر گفت: مساله دولت انتقالی در معاهده ژنو 1 مطرح شد و این مساله بند هشتم این معاهده است نه بند یکم و ما هیچگاه نگفتهایم که در خصوص این بند صحبت نمیکنیم. ما کشوری هستیم که دارای قانون اساسی، رهبر و دولت است و به همین دلیل آماده بحث و مذاکره پیرامون این مساله هستیم اما در وهله نخست باید برای ما ماهیت طرف دیگر مشخص شود و بدانیم که آیا طرف مقابل سوری است یا خیر. درخصوص روسیه نیز باید بگویم هماهنگی میان سوریه و روسیه وجود دارد و دیدارهایی نیز پس از مذاکرات انجام شده اما به هیچ وجه اعمال فشاری از طرف روسی بر هیات اعزامی دولت سوریه صورت نمیگیرد بلکه هماهنگی میان دو طرف وجود دارد و سوریه به نظر طرف دیگر احترام میگذارد اما نهایتا تصمیم را خود سوریها میگیرند.
وزیر امور خارجه سوریه در خصوص پس گرفتن دعوت از ایران برای مشارکت در ژنو 2 عنوان داشت: این اقدام اشتباه بسیار بزرگی بود چرا که آنها با پس گرفتن دعوت خود به شکل عمدی تلاش کردند تا نقش مهم و کارآمد ایران در منطقه را نادیده بگیرند.
وی در خصوص ادعاهای ائتلاف مخالفان سوریه در خصوص جنگ داخلی در این کشور تصریح کرد: متاسفانه اخیرا دریافتیم که چه فاصله طولانی میان این ادعاها و آنچه که در سوریه رخ میدهد وجود دارد. طبیعی است که هر کس در هتل پنج ستاره و در خارج از کشور سکونت داشته باشد از واقعیت در کشور جدا خواهد بود. ما از آنها میخواهیم تا به حومه حلب یا حمص بیایند و ببینند در آنجا چه رخ میدهد.
ولید المعلم در ادامه افزود: دولت سوریه هیچگاه در کمک رسانی به سوریهای نیازمند، تاخیر و تعلل نورزید چرا که آنها نهایتا شهروند و برادر ما هستند. دولت سوریه طرحی به ارزش 40 میلیارد لیره دارد و کمیتهای برای امدادرسانی به این افراد تشکیل شده است و وزیر بهداشت نیز در خصوص واکنس فلج اطفال و تامین دارو با همکاری با سازمان یونیسف دست به فعالیتهایی میزنند.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا ائتلاف مخالفان سوریه تعهداتی برای جلوگیری از ورود تروریستها از ترکیه و عربستان به خاک سوریه داده یا خیر گفت: آنها میگویند که با افراد مسلح در حمص تماس گرفتهاند اما ما غافلگیر شدیم زمانی که دیدیم که یکی از رهبران گروههای مسلح ائتلاف مخالفان را تهدید میکند و از آنها بیزاری میجوید به همین دلیل کلمه تعهد برای ائتلاف مخالفان بسیار بزرگ است.
این مقام سوری در خصوص اسنادی که دولت سوریه پیرامون حمایت برخی از کشورهای عربی و منطقهای از تروریستها به سازمان ملل ارائه داده عنوان داشت: ما بیش از 450 سند مستند به سازمان ملل ارائه دادیم و بشار الجعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل نیز تقریبا به صورت روزانه نامهای به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل ارائه میدهد اما متاسفانه شورای امنیت همچنان شاهد سیاستهای دوگانه است.
ولید المعلم خاطرنشان کرد: ما نمیتوانیم این سیاستهای دوگانه را بپذیریم چرا که آمریکا از عراق برای مقابله با گروه "دولت اسلامی عراق و شام" حمایت میکنند و ما از این مساله خرسند هستیم اما همین کشورها از فعالیتهای "جبهه النصره" در سوریه برای کشتن سوریهای بیگناه حمایت میکنند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که دلیل عدم موافقت هیات مخالفان با بیانیه دمشق در خصوص محکوم کردن تروریسم عدم محکومیت حزبالله لبنان بوده تصریح کرد: در این بیانیه که برای محکوم کردن تروریسم صورت گرفت هیچ اسامی وجود ندارد. ما تروریسم را مطلقا محکوم میکنیم. اما حزبالله گروهی از جوانان مقاوم است که از کشور خودشان دفاع میکنند. ما شاهد حملات تروریستی در ضاحیه جنوبی بیروت بودیم که از سوی تروریستهای سوریه به لبنان صورت گرفت و به همین دلیل ادعاهای هیات ائتلاف مخالفان سوریه عذر بدتر گناه است.
انتهای پیام
نظرات