رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران گفت: اگر فکری برای آنچه که بر روی زمین اتفاق میافتد نشود ادغام سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور تاثیری بر حفاظت از این عرصهها نخواهد گذاشت.
محمد امینی در گفتوگو با خبرنگار «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، افزود: سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور هر دو وظایف حفاظتی داشته اما یک سری وظیفه مندی متفاوت نیز دارند که همین مساله موضوع ادغام را دچار مشکل میکند.
وی ادامه داد: سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور متولی حفاظت، احیا، توسعه، بهره برداری و نظارت بر عرصههای منابع طبیعی است اما سازمان حفاظت محیط زیست بیشتر جنبه نظارتی دارد و عملیات اجرایی در دستور کار آن نیست. از سویی موضوع کار هر دو سازمان یکی بوده و از نظر جغرافیایی تشابهاتی با یکدیگر دارند که با این حال سازمان حفاظت محیط زیست محیط های انسانی را نیز نظارت میکند که این مسئله در حیطه وظایف منابع طبیعی نیست.
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در خصوص تفاوت ابزارهای قانونی و حفاظتی این دو سازمان نیز اظهار کرد: اگرچه هر دو سازمان از نظر حفاظتی و قانونی ابزارهای مشابهی دارند اما ابزارهای مدیریتی و شبکه کارشناسی این دو با یکدیگر متفاوت است که از نظر استانی کار را کمی مشکل میکند.
سطح ادغام در تاثیر عملکرد سازمانها بسیار موثر است
این استاد دانشگاه با بیان اینکه پیش از اعلام مثبت یا منفی بودن نتیجه ادغام دو سازمان باید سطح ادغام را در نظر گرفت، افزود: از نظر وظایف سازمانی و یا اداری ادغام این دو سازمان مزیتها و تبعات متفاوتی دارد اما به طور کل میتوان گفت که این کار برای دولت صرفه جویی در منابع را به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: با این حال نباید فراموش کرد که در کشور ما چانه زنی در دستیابی به منابع بسیار موثربوده و زمانی که این دو سازمان از یکدیگر جدا هستند دو متولی برای حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی وجود دارد اما اگر این دو سازمان ادغام شوند تنها یک فرد میتواند در مقابل دیگر نهادها و ارگانها چانه زنی کند.
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست در سطح معاونت رئیس جمهوری است اما سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور یکی از معاونتهای وزارت جهاد کشاورزی است که در صورت ادغام باعث ارتقای این سازمان خواهد شد که مزیتی برای آن محسوب میشود اما اگر قرار باشد هر دو سازمان تنزل پیدا کنند یک اشتباه بزرگ است.
باید وزارت منابع طبیعی و محیط زیست ایجاد شود
امینی با بیان اینکه اگر وزارت منابع طبیعی و محیط زیست ایجاد شود میتواند تا حدودی مفید باشد، افزود: مشکلی که وجود دارد اشتباه دیدگاهی در مورد مسئله حفاظت از منابع طبیعی است که در اذهان عمومی به عنوان رها کردن یک منطقه جای گرفته در حالی که اگر طرحهای مدیریتی در جنگل، مرتع و آبخیز را رها کنیم نتیجه آن جز خسارت چیزی نخواهد بود.
وی ادامه داد: عدهای گمان میکنند که تعطیلی طرحهای جنگلداری برابر با قطع عملیات برداشت چوب است در حالی که تنها بخش کوچکی از عملیات جنگلداری را برداشت چوب تشکیل داده و باقی آن مسئله مدیریت سرزمین است و باید تمام عرصههای طبیعی طرح حفاظتی داشته باشد و نمیتوانیم طرحهای مدیریت سرزمین را رها کنیم. چرا که دلیل اجرای این طرحها این است که افراد نیازمند و برخی افراد سودجو در عرصههای منابع طبیعی زندگی میکنند و اگر مجری و ناظر طرحهای جنگلداری، مرتع داری و آبخیزداری وجود نداشته باشد تجاوزات به عرصههای طبیعی زیاد خواهد شد.
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران تاکید کرد: مشکل فعلی ما موازی کاری و ادغام سازمانها نیست بلکه مشکل این است که ابزارهای حفاظتی چه در سازمان حفاظت محیط زیست و چه در منابع طبیعی به اندازه کافی نبوده و برای حفاظت از عرصههای محیطی، خودرو، بیسیم، نقشههای بهروز شده، کارشناس و نیروی انسانی قوی نداریم که اگر این ابزارها فراهم نشود ادغامهای سازمانی هیچ تاثیری بر روند فعلی نخواهند داشت.
امینی افزود: اگر ادغام در سطح صحرایی و حیوانی باشد تاثیرخوبی خواهد داشت اما اگر ادغام در سطح کارشناسی باشد بستگی به این دارد که کدام سازمان ظرف باشد و کدامیک مظروف.
وی ادامه داد: به این معنا که در حال حاضر سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری که کارشناسی سطح بالایی انجام میدهد و سازمان حفاظت محیط زیست تنها بعد نظارتی مساله را بر عهده دارد.
وی در پایان تصریح کرد: کسانی که به دنبال ادغام سازمانها هستند ابتدا باید در نظر بگیرند که معنای حفاظت از منابع طبیعی چیست و اینکه آیا حفاظت باید تنها جنبه آکواریومی داشته و جنگل، مرتع و آبخیز را رها کرده و مردم آنرا از بیرون تماشا کنند و یا اینکه در داخل آن مدیریت حفاظتی اعمال شود.
انتهای پیام
نظرات