بلژیک سالهاست که به دلیل برخورد غیر سختگیرانهاش با اتانازی (مرگ شیرین) در دنیا شناخته شده است، اما اکنون با تصویب اصلاحیه قانون اتانازی برای کودکان اولین کشوری محسوب میشود که قرار است برای همه ردههای سنی این کار را قانونی کند. این اقدام مخالفتهای زیادی را در میان کارشناسان و شخصیتهای مذهبی برانگیخته است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مجلس سنای بلژیک روز پنجشنبه با 50 رای موافق و 17 رای مخالف با اصلاح قانون اتانازی 2002 که پیش از این برای افراد بالای 18 سال قانونی بود موافقت کرد.
بر اساس طرح اصلاحیه این قانون کودکان بیمار در بلژیک میتوانند برای پایان دادن به دردی که تحمل میکنند و تسریع در مرگشان داروهایی دریافت کنند که منجر به مرگ آنها شود. تصمیم یک کودک برای درخواست اتانازی باید آگاهانه و روشن باشد و از سوی یک روانشناس کودک نیز باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
به نوشته روزنامه گلوب لینک، برخلاف هلند که در آن تنها کودکان بالای 12 سال میتوانند درخواست اتانازی کنند، بلژیک هیچ محدودیتی برای آن در نظر نگرفته است.
موافقان این طرح میگویند کودکانی که با یک بیماری سخت و کشنده دست و پنجه نرم میکنند زودتر از من واقعیشان به بلوغ فکری میرسند. از اینرو نباید برای آن محدودیت سنی در نظر گرفت و پاسخ بیمار به همین دو سوال برای انجام اتانازی کافی است؛ 1- آیا بیمار کاملا آگاهانه این تصمیم را گرفته است؟ 2- آیا بیمار درک کاملی از تمام عواقب و تاثیرات این کار دارد؟
بر اساس این گزارش، ایالت کبک کانادا نیز قصد دارد قانون مشابهی در این زمینه وضع کند تا افراد بزرگسال که از بیماری لاعلاج رنج میبرند و درد زیاد و غیرقابل تحملی را میکشند بتوانند با تزریق مقداری سم به زندگی خود پایان دهند.
اما مخالفان این قانون، بهویژه در روزهای اخیر که بلژیک تصمیم گرفته اتانازی را برای کودکان نیز مجاز بشمارد میگویند که این کار دخالت در سرنوشت انسانهاست. همچنین شخصیتهای مذهبی اعم از مسیحی و مسلمان معتقدند که اتانازی کودکان از لحاظ اخلاقی غلط و شرمآور است.
یک روحانی مسیحی در گفتوگو با شبکه دویچه وله آلمان در این باره گفت: یک کودک در بلژیک قادر به خرید خانه نیست، یک کودک در این کشور نمیتواند معاملهای را امضا کند، اما اکنون قادر است برای مرگ خود تصمیمگیری کند و مشکل اصلی همینجاست.
در بلژیک 11 سال است که اتانازی بزرگسالان توسط پزشکان انجام میشود و تنها در سال 2012 بیش از 1430 تن دست به این کار زدهاند.
در دیگر کشورهای اتحادیه اروپا این کار یا ممنوع است یا اینکه به صورت بسیار محدود و در شرایط سخت انجام میگیرد. مخالفان اتانازی همچنین تاکید دارند که حمایت از آن موجب جذب بیشتر مردم برای انجام این کار میشود. بسیاری از آنها حتی به ادامه زندگی علاقهمندند اما میدانند که میتوانند با پایان دادن به زندگیشان از دردی که تحمل میکنند رهایی یابند.
براساس این گزارش، تصویب نهایی این قانون و اجرایی شدن آن، نیازمند رایگیری دوباره مجلس سنا و یک نهاد قانونی پایینتر است.
انتهای پیام
نظرات