«اوکراینیها هفته گذشته متوجه شدند که کشورشان در جای بدی قرار دارد، روی مرز دو تمدن متفاوت. اما این بدان معنی نیست که اوکراین دچار برخورد تمدنها یا برخورد ادیان است به گونهای که ساموئل هانتینگتون، اندیشمند آمریکایی مطرح کرده بود.»
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه واشنگتن پست در گزارشی به بررسی چگونگی عدم توافق اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا پرداخته و مینویسد: «اتحادیه اروپا اوکراین را کشوری در مرز دو تمدن با حاکمیت قانون و موسسات بزرگ میداند و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه نیز تمدن اوکراین را تمدن حکومت استبدادی میداند. اما این برخورد آنها یک جنگ یا درگیری در مفهوم سنتی آن نیست. وزرای کشورهای عضو اتحادیه اروپا این توانایی را دارند که گاهی اوقات پس از مذاکرات طولانی و پیچیده به طور مشترک نیروهای نظامی مستقر کنند. علاوه بر این اتحادیه اروپا در کل بزرگترین مرجع اقتصادی در جهان است، داراییاش با قوانین کنترل میشود و نمیتواند آنها را در کوتاه مدت پخش کرد. استفاده از تحریمهای تجاری آن نیز بر اساس همان قوانین و رویههای مشخص است. به زبان دیگر، وقتی که اتحادیه اروپا در حال ایجاد ارتباط با یک همسایه است، نه میتواند وعدهای اغواکنده بدهد و نه سهمی موثر ارائه دهد. اما به جای آن یک توافق همکاری عادی پیشنهاد میکند تا زمینه تجارت و ارتباط بیشتر را فراهم آورد.
رئیسجمهوری استونی در این خصوص میگوید که وقتی کشورش در سال 1995 قرارداد همکاری با این اتحادیه را امضا کرد، تاثیر آن بسیار کم و ناچیز بود. وی گفت: تغییرات واقعی سالها بعد به چشم آمدند. برای مثال اینکه هزاران استونیایی توانستند در دانشگاههای اروپا ادامه تحصیل دهند و آنهایی که این کار را کردند، اکنون در این کشور به مراتب موفقتر سمتها را در اختیار دارند.
اتحادیه اروپا پنج سال است که برای عقد قراردادی مشابه با اوکراین، در حال مذاکره است. این قرارداد شامل بندهایی در خصوص حق کپی رایت، اعطای حقوق انحصاری و قطعنامهای درخصوص اختلاف نظرهای تجاری است.
اما در آستانه عقد نهایی قرارداد که قرار بود هفته گذشته در ویلنیوس لیتوانی صورت بگیرد، ویکتور یانوکوویچ، رئیسجمهوری اوکراین نشان داد که ماجراجویی را ترجیح میدهد.
وی هفته گذشته ناگهان مذاکرات برای عقد قرارداد همکاری را متوقف کرد. بسیاری به اشتباه تصور کردند که این اقدام یانوکوویچ به دلیل درخواست اتحادیه اروپا برای آزادی یولیا تیموشنکو، نخستوزیر سابق و رقیب سیاسیاش از زندان بوده است.
در واقع خود تیموشنکو خواسته بود تا سرنوشت او تاثیری بر نتیجه مذاکرات نگذارد. اما یانوکوویچ پس از دیدار با پوتین، سیاستمداری که در یک بازی جداگانه با قوانینی متفاوت بازی میکند، مذاکرات را متوقف کرد. پوتین بر خلاف اتحادیه اروپا فشار وارد میکند: از ماه اوت یک تحریم تجاری علیه اوکراین اعمال کرده است. او بر خلاف اتحادیه اروپا پیشهاد اغواکننده میدهد: پیشنهاد کرده است که قیمت گاز صادراتی به اوکراین را کاهش میدهد.
و حتی در مواردی دیگری نیز پوتین برگ برنده را دارد زیر بر خلاف اتحادیه اروپا میتواند به طور ناگهانی سیاستش را تغییر دهد. او چند سال پیش به روشنی به این مذاکرات تن در داد اما به این نتیجه قطعی رسید که توافق اوکراین و اتحادیه اروپا به نوعی اهانت به روسیه و تخریب چهره شخصیاش است. او ممکن است این توافق را تهدیدی اقتصادی و ایدئولوژیکی نیز محسوب کند: اوکراینی که با حاکمیت قانون اداره شود، برای حضور شرکتهای روسی که تمایل دارند با آنها فرای قانون برخورد شود، به بازاری نامناسب تبدیل خواهد شد. همچنین اوکراینی که به جای اشخاص، توسط موسسات اداره شود، میتواند جایگزین مناسبی برای روسیهای باشد که دچار فساد است.
پس از دیدار روسای جمهور اوکراین و روسیه، کییف تاکتیکهایش را تغییر داد.
یانوکوویچ به دنبال گرفتن امتیازات و وعدههای بیشتر از اروپا افتاد. حتی نیکلای آزاروف، نخستوزیر اوکراین از صندوق بینالمللی پول خواست تا پیشنهاد بهتری ارائه دهد. این در حالی است که این صندوق یکی دیگر از سازمانهایی است که قواعد، رویهها و مدیران اجارییای دارد که تنها میتوانند بر اشتباهات اوکراین در اجرای ابتداییترین اصلاحات نظارت کنند.
یانوکوویچ هفته گذشته 160 میلیارد یورو از اتحادیه اروپا درخواست کرد. وی با بیان اینکه اتحادیه اروپا اوکراین را به سخره گرفته است، گفت: ما یک کشور جدی هستیم!
مشکل اینجاست که این راه مناسبی برای مذاکره یک کشور با سازمانی متشکل از 28 کشور که بروکراتهایش اعتقاد زیادی به قواعد مشترک کپی رایت دارند، نیست. شاید اتحادیه اروپا باید با خشونت بیشتری پیش رفته و خود علیه پوتین یک جنگ تجاری راه بیاندازد. شاید این موضوع باعث شود که سران اتحادیه اروپا تاکتیکهای جدیدی را یاد بگیرند. دهها هزار معترض اوکراینی که در خیابانهای کییف تجمع کردهاند تا اعتراض خود نسبت تصمیم رئیسجمهورشان را نشاندهند، مشخصا از منافع قرارداد تجاری با اتحادیه اروپا آگاهند. این منافع دراز مدت و عمیقاند. آنها به جای پول نقد رساندن، به آرامی تغییرات را ایجاد میکنند. متاسفانه اوکراین توسط سیاستمدارانی رهبری میشود که ماهیت اتحادیه اروپا را نمیدانند یا اینکه اینقدر سیستم فعلی برایشان منفعت زاست که نمیخواهند تغییر کند.»
انتهای پیام
نظرات