یک روانشناس زمان مناسب برای رسیدگی به پروندههای اسیدپاشی را ششماه تا یکسال دانست و گفت: در صورتی که رسیدگی به پرونده بیش از این مدت به طول بیانجامد، به لحاظ روانی به نوعی این قربانی است که باز هم مجازات میشود.
دکتر مصطفی تبریزی در گفتوگو با خبرنگار «حوادث» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به پرونده «سیدمحسن مرتضوی» از قربانیان اسیدپاشی که از سوی نظافتچی محل کارش مورد سوء قصد قرار گرفت، گفت: اسیدپاشی تبعا یک حادثه وحشتناک است و قطعا سبب درد و رنج روحی قربانی میشود.
وی با تاکید بر اینکه قربانیان اسیدپاشی باید در کنار درمان فیزیکی، تحت "معنا درمانی" قرار گیرند، افزود: معنا درمانی به این معناست که باید با معرفی کردن هدفهای ایدهآل، زندگی فرد قربانی را پر کرده و تلاش شود تا قربانی به شادابی و انگیزه قبل از حادثه نزدیک شود.
این روانشناس با بیان اینکه هر فردی در زندگی معنا و هدف بزرگی دارد، افزود: به عنوان مثال افرادی که در ایام دفاع مقدس به جبههها میرفتند، هدف شهادت داشتند. بنابراین حتی گاها از دست دادن اعضای بدن نیز نه تنها آنها را ناراحت نمیکرد، بلکه سبب میشد تا با خشنودی بیشتر زندگی خود را ادامه داده و در پی شهادت هستند.
به گفته تبریزی، در معنا درمانی نیز معنا و هدف بزرگ زندگی به قربانیان یادآوری شده و از آنان خواسته میشود تا از موارد مادی و کوچک خودداری کنند که البته این موضوع باید توسط یک متخصص انجام شود.
معنا درمانی و روان کاوی قربانیان اسید بسیار ضروری است
تبریزی، معنادرمانی و روانکاوی قربانیان اسیدپاشی را امری بسیار ضروری دانست و به ایسنا گفت: به جسم و ترمیم بافتهای آسیب دیده از اسید، باید توجه کنیم. اما موضوعی که نباید از آن غافل شود، این است که روان نیز بسیار مهم بوده و ضرورت آن اگر بیشتر از جسم نباشد، کمتر از آن نیست.
دولت باید هزینههای قربانیان اسیدپاشی را پرداخت کند
وی با بیان اینکه دولت باید هزینههای درمان قربانیان اسیدپاشی را پرداخت کند، خاطرنشان کرد: این هزینهها شامل هزینههای مربوط به انجام عملهای جراحی و ترمیمی و همچنین هزینههای مرتبط با اقدامات روان درمانی است که این دو باید به موازات یکدیگر انجام شود.
تبریزی همچنین با اشاره به خانواده قربانیان اسیدپاشی، افزود: خانواده و نزدیکان این افراد نیز در صورتی که از حادثه متاثر شدهاند، باید تحت روان درمانی قرار گرفته و استرسهایشان رفع شود که در این زمینه نیز دولت موظف به پرداخت این هزینههاست.
این روانشناس در بیان علت مسئولیت دولت در قبال چنین افرادی به ایسنا گفت: همانطور که منافع ملی در دست دولت است، باید صدمات اجتماعی و زیانهای ملی را نیز دولت تقبل کند و آن را از بودجه همگانی که قربانی اسیدپاشی نیز در آن حقی دارند، پرداخت کنند.
تبریزی با بیان اینکه متاسفانه برخی از احکام و قوانین منطبق با دنیا و جامعه امروز نیست، خاطرنشان کرد: برای اینکه در جامعه قبح اعمال مجرمانه از بین نرود، مجازات لازم است اما انجام مجازات دردی را درمان نمیکند و مانند این است که به جای اینکه به دنبال ریشهکن کردن بیماری سل باشیم، به دنبال یافتن دارویی برای درمانش باشیم که قطعا مورد اول ارزشمندتر است اما مورد دوم نیز لازم است.
سلامت روان جامعه کاهش یافته است
این روانشناس با تاکید بر اینکه متاسفانه سلامت روان جامعه کاهش یافته و به تبع آن افسردگی و بیماریهای ناشی از آن رو به افزایش است، خاطرنشان کرد: از کودکی باید به افراد آموزش داده شود که چگونه با مسائل و مشکلات برخورد کنند و اینکه منتظر بمانیم تا جامعه دچار بیماری شده و بعد به دنبال مجازات عامل بیماری که در موارد مجرمانه همان فرد مجرم است، برویم، فایدهای ندارد.
وی افزایش بهداشت روان در جامعه را راهکار اصلی پیشگیری از حوادثی نظیر اسیدپاشی دانست و گفت: انجام مجازات نیز به عنوان یک راهکار فرعی باید مدنظر باشد.
تبریزی با بیان اینکه سرعت رسیدگی به پروندهها نباید سبب از بین رفتن امکان بررسی موشکافانه شود، اضافهکرد: معتقدم دستگاه قضایی باید به دنبال عواملی باشد که یک انسان تبدیل به مجرم میشود و باید این عوامل را پس از شناسایی تحلیل کند و با ارائه آن به دستگاههای قانونگذاری و اجرایی، راهکاری برای آن تدوین شود.
طولانی شدن پرونده قربانیان اسید به نوعی مجازات خود قربانی است
وی در عین حال زمان مناسب برای رسیدگی به پروندههای قضایی به ویژه اسیدپاشی را حدود شش ماه تا یکسال ارزیابی کرد و افزود: در صورتی که این زمان افزایش یابد، به نوعی نه تنها مجرم را مجازات نکردهایم، بلکه به لحاظ روانی و روحی قربانی را مورد مجازات قرار دادیم.
تبریزی اضافهکرد: البته ممکن است عدهای در توجیهشدن روند رسیدگی به پروندههای این چنینی، امکان متنبهشدن مجرم را علت عنوان کنند که در پاسخ به این افراد باید گفت، شش ماه تا یکسال زمان کافی برای متنبهشدن مجرمان است.
این روانشناس همچنین درباره فردی که اقدام به پاشیدن اسید به صورت محسن مرتضوی کرده است، گفت: متاسفانه به طور کلی در موارد این چنینی افراد به جای اینکه از عقل و خرد خود بهره ببرند، از آموزشهای نادرست قبلی که مبتنی بر منطق "بزن و بکش" بود، استفاده میکنند. طبیعی است چنین افرادی به لحاظ روانی به بلوغ کافی نرسیدهاند.
تبریزی افزود: متاسفانه چنین مواردی در جامعه ما تعداد زیادی را شامل میشود که در مواردی منجر به اسیدپاشی و در مواردی دیگر منجر به بروز ناهنجاریها و آسیبهای دیگری میشود. در مواردی که پدری دست به قتل دخترش زده یا برادری با دلایل بیمنطق خواهرش را مورد شکنجه قرار میدهد نیز نشانههایی از این نگاه دیده میشود که باید اصلاح شود.
این روانشناس افزود: برای بررسی جزئیات بیشتر روانی فرد اسیدپاش نیز وی باید مورد بررسی دقیق کارشناسان قرار بگیرد.
تبریزی با بیان اینکه سلامت روانی جامعه به هم ریخته است، افزود: در صورتی که مسئولان به دنبال یافتن علاجی برای این موضوع نباشند، باید منتظر ضربههای آزاردهنده دیگری در جامعه باشیم.
وی از شهروندان و مسئولان خواست ارتقای بهداشت روانی جامعه را از خود شروع کرده و منتظر نباشند تا فرد دیگری آن را آغاز کند که در این صورت کاری از پیش نخواهد رفت.
انتهای پیام
نظرات