یک حقوقدان با اشاره به ممنوعیت دسترسی به برخی از سایتها و شبکههای اجتماعی نظیر فیسبوک، گفت: اصولا قانون برای اجرا شدن است نه زیر پا گذاشتن؛ بنابراین اگر قانونی وضع کنیم که امکان اجرای آن وجود نداشته باشد، با این امر باعث تجری و باب شدن قانونشکنی شدهایم.
نعمت احمدی در گفتوگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با قائل شدن تفکیک بین دو مقوله قانون و واقعیت، اظهار کرد: یک قانون جرایم رایانهای داریم و با توجه به تفاسیری که از این قانون میشود، استفاده از سایتهای غیرمجاز و سایتهایی که در دسترسی به آنها محدودیت ایجاد شده، جرم است.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه ما در دنیایی زندگی میکنیم که ایستا نیست، بلکه یک دنیای متحرک است، ادامه داد: در حال حاضر در کشور قانونی مبنی بر منع استفاده از تجهیزات ماهوارهای داریم. از رییسجمهور کشورمان در نیویورک پرسیده شد که آیا استفاده از تجهیزات ماهواره در ایران غیرقانونی است؟ و ایشان با زیرکی حقوقدانانهای اینطور پاسخ میدهد که «شما در هر روستایی از ایران که بروید تجهیزات ماهوارهای قابل مشاهده است.»
وی ادامه داد: آیا رییسجمهور میخواهد بگوید ما قانون نداریم؟ ما قانون منع تجهیزات ماهوارهای داریم و این قانون برخلاف قانون جرایم رایانهای صراحت هم دارد. حتی پلیس با عملیاتهای آکروباتیک برای جلوگیری از استفاده مردم از ماهواره بر روی پشتبامها رفت، اما بحث این جاست که تکنولوژی جدید دیگر اجازه نمیدهد علیه آن قانونگذاری شود.
احمدی گفت: اتفاقا با نگاهی به قانون جرایم رایانهای میبینیم خیلی زیرکانه به موضوع نگاه کردند؛ زیرا میدانند که نمیتوان مانع شد. ما میخواهیم موضوعی را جرم تلقی کنیم و یا به عملی وصف مجرمانه بدهیم که کنترل کردن آن در اختیار ما نیست، یعنی ما توان کنترل کردن آن را نداریم؛ بنابراین حتی اگر قانونی را داشته باشیم که بیاید به صراحت استفاده از سایتها، اینترنت و به طور کلی تکنولوژی را محدود یا ممنوع کند از آنجایی که این امر امکان عملی شدن ندارد، بهتر است به این مساله به دید یک عمل مجرمانه نگاه نکنیم.
این وکیل دادگستری یادآور شد: زمانی ویدئو ممنوع بود و در خیابان وزرا دادسرایی مخصوص تعقیب جرایم مرتبط با آن بود. در آنجا ویدئوییهای کشف شده را معدوم میکردند. من فردی را به خاطر میآورم که در آنجا به ویدئو دست نمیزد و آن را با پارچه میگرفت و میگفت ویدئو نجس است، ولی بعدا دیدیم که ویدئو به عنوان یک وسیله مورد نیاز روز مردم به صورت عادی توسط مردم در سمینارها و کنفرانسها مورد استفاده قرار گرفت.
احمدی با بیان اینکه ماهواره نیز اوایل این وضع را داشت و اینترنت هم همین وضع را پیدا خواهد کرد، گفت: شبکه بانکی، هواپیمایی، دفاتر فروش بلیط و ... از طریق اینترنت فعال هستند یعنی اگر اینترنت قطع شود بسیاری از خدمات عمومی قطع میشود؛ پس نمیتوان اینترنت را از بین برد.
وی گفت: ما میتوانیم فضا را یک فضای محدود کنیم و امکان کنترل آن را داشته باشیم تا هیچ فردی از شبکههای اجتماعی استفاده نکند، اما میبینیم که مجبوریم در این فضا به یکسری از افراد چه به تبع مقامشان، چه به تبع حرفهشان و چه به تبع ملاحظاتی که وجود دارد مجوز داده شود و این یک حالت مخالف قانون است؛ زیرا قانون میگوید همه در برابر قانون یکسان هستند.
وی ادامه داد: وقتی وزیر امور خارجه و خیلی از مسوولان دیگر دارای صفحه فیسبوک هستند، هر چند ما به درست یا غلط بودن این موضوع و اینکه همه این صفحات واقعی هستند یا خیر کار نداریم، اما بالاخره برخی از مقامات خودشان صفحه فیسبوکشان را اداره میکنند یا کسی از طرف آنها این کار را انجام میدهد. در این شرایط چگونه میتوانیم با قانون اساسی که میگوید که همه در برابر قانون یکسان هستند، همسو باشیم؟
این حقوقدان با بیان اینکه امروز یک بچه دبستانی میتواند به راحتی فیلترشکن نصب کند، گفت: اصولا قانون برای اجرا شدن است نه زیر پا گذاشتن و اگر ما بیایم از طریق قانون محدودیتهایی ایجاد کنیم که امکان اجرای آنها وجود نداشته باشد و به عبارت دیگر نتوانیم قانون را پیاده کنیم این امر خود باعث تجری میشود، یعنی باعث میشود کسی که امروزه با یک فیلترشکن وارد فیسبوک میشود و میداند که این کار خلاف قانون است، قانونشکنی در موارد دیگر هم برای او امری عادی تلقی شود و به این ترتیب خودمان باعث میشویم که شکستن قانون در جامعه امری عادی باشد.
انتهای پیام
نظرات