طبق آمار معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در تاریخ 27 مرداد سال جاری که در گزارشی اعلام کرد، داروهای تزریقی دگزامتازون و پنیسیلین پرمصرفترین داروها در بین مردم استان کهگیلویه و بویراحمد بودهاند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کهگیلویه و بویراحمد، در این گزارش آمده در دو ماه گذشته با بررسی حدود یک میلیون نسخه پزشکان این استان در کمیته تجویز و مصرف منطقی دارو بررسی و طی آن پرمصرفترین داروها مشخص شدند.
دکتر واحد پارسا، مسئول فنی یکی از داروخانههای یاسوج در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: به نظر میرسد علت اصلی بالا بودن این داروها در این استان مصرف خودسرانه دارو در بین مردم استان است.
وی اظهارکرد: به دلیل بالا بودن ویزیت پزشکان و عدم پرداخت حق ویزیت و پوشش ضعیف بیمهای در این استان مردم چون پرداخت هزینه ویزیت برای آنها مشکل است، ترجیح میدهند به جای مراجعه به پزشک با رفتن به داروخانهها این داروها را تهیه و به صورت خودسرانه مصرف کنند.
پارسا بیان کرد: اگر بیمهها بتوانند پوشش خوبی داشته باشند، مطمئنا دسترسی به پزشک برای مردم آسان میشود و آنها خود سرانه دارو مصرف نمیکنند.
وی در خصوص عوارض استفاده از این داروها خاطر نشان کرد: هیچ دارویی بدون عوارض نیست و مردم استان از داروی دگزامتازون استفاده کاذب برای اضافه وزن میکنند که این دارو علاوه بر چاقی کاذب در افراد باعث ایجاد مشکلاتی برای کبد میشود.
وی از مردم خواست تا از مصرف خودسرانه دارو بدون تجویز پزشک بپرهیزند و برای مشکل و بیماری خود حتما به پزشک مراجعه کنند، چراکه داروها باید تا زمان خاصی و تحت نظر پزشک مصرف شود که زیاده روی در مصرف داروها باعث بروز اختلالات و مشکلات جبران ناپذیری برای افراد میشود.
همچنین دبیر کمیته تجویز و مصرف منطقی داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در این خصوص به خبرنگار ایسنای کهگیلویه و بویراحمد گفت: در بین 10 قلم داروی تجویز شده در بین پزشکان استان ویال "پنی سیلین" یک میلیون و 200 و آمپول "دگزامتازون" بیشترین داروهای تجویزی هستند.
دکتر عبدالله ارجمند اضافه کرد: در آماریهای کشوری نیز این دو رقم دارو جزء بیشترین داروهای تجویز شده توسط پزشکان هستند.
وی ادامه داد: یکی از علل اصلی این افزایش تجویز و مصرف این داروهای تزریقی در استان کهگیلویه و بویراحمد درخواست مردم از پزشک مربوطه جهت تجویز اینگونه داروهاست که دگزامتازون و سایر کورتیکواستروئیدی در کنار کاربردهای درمانی که دارند باعث بروز عوارض جانبی بالایی نظیر پوکی استخوان، افزایش فشار خون، ابتلاء افراد به قندخون و افزایش کاذب وزن افراد میشوند.
دبیر کمیته تجویز و مصرف منطقی داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ادامه داد: مصرف خود سرانه آنتی بیوتیکها منجر به بروز مشکلاتی و ایجاد مقاومت دارویی در فرد میشود.
وی تجویز و مصرف منطقی آنتی بیوتیکها توسط پزشکان و مردم، آموزش مناسب و رعایت اصل کنترل و پیشگیری از عفونتها را از راههای کاهش مصرف آنتی بیوتیکها در بین مردم در این استان عنوان کرد.
دبیر کمیته تجویز و مصرف منطقی داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج به مردم توصیه کرد: از مصرف بی رویه داروها بدون تجویز پزشک خودداری کنند و پزشکان نیز باید توجه داشته باشند که با توجه به عوارض جانبی بالایی که این داروها دارند در تجویز این داروها تعدیل کنند.
ارجمند یادآور شد: کمیته تجویز و مصرف منطقی دارو استان با بررسی دقیق نسخههای تجویز شده توسط پزشکان استان و تشکیل جلسات مستمر و برگزاری سمینارها آموزشی در این زمینه نظارت لازم جهت کاهش تجویز این داروهای اقدام خواهد کرد.
وی در پایان آمپول دگزامتازون، قرص مترونیدازول، شربت دیفین هیدرامین کمپند، قرص سرماخوردگی بزرگسالان، کپسول آموکسی سیلین، کپسول اریترومایسین، الگزیر دیفن هیدرامین، قرص استامینوفن کدئین، ویال پنی سیلین و کپسول امپرازول را بیشترین داروهای تجویزی توسط پزشکان استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 91 عنوان کرد.
انتهای پیام
نظرات