رییس انجمن ایمنی زیستی ایران با تشریح ابعادی از وضعیت نامناسب کشور در حوزه زیست فناوری و تاکید بر این که اهداف سند ملی زیست فنآوری در طول چند سال گذشته تا 10 درصد و در مواردی تا پنج درصد هم اجرایی نشده و در برخی زمینهها نیز پسرفت داشته ایم بر ضرورت تغییرات مدیریتی هر چه سریعتر در این حوزه تاکید کرد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر بهزاد قرهیاضی که درنشست کمیته صنایع جوانان حزب اعتدال و توسعه در دفتر حزب اعتدال وتوسعه سخن میگفت با بیان اینکه سند ملی زیست فنآوری در سال 84 و در آستانه تغییر دولت اصلاحات مورد تصویب قرار گرفت، تصریح کرد: اجماع بر روی این سند به میزانی بود که مورد تایید دولت نهم نیز قرار گرفت چرا که این سند یک میثاق ملی است و کار کارشناسی بر روی آن انجام گرفته است.
وی با اشاره به ویژگیهای سند ملی زیست فنآوری و با بیان اینکه این سند یک بخش از آرمانهای ملی ما به شمار میرود، گفت: کسب مقام پیشتازی در زیست فنآوری در منطقه و جهان جزو آرمانهای ما دراین سند بود.
رییس انجمن ایمنی زیستی با اشاره به سه فاز سند ملی زیست فنآوری تصریح کرد: یک فاز سند یک ساله و کوتاه مدت و دو فاز دیگر میان مدت (از سال 85 تا 90) و بلند مدت (از سال 90 تا 95) است و تقریبا فازهای این سند رو به اتمام است و باید بررسی کرد تا چه حد این سند به اهداف خود دست یافته است.
قرهیاضی با اشاره به سیاستهای ملی سند زیست فنآوری تصریح کرد: تمام این سیاستها اهدافی رو به جلو است به عنوان نمونه یکی از موارد ذکر شده در این سند این است که باید نسبت به آگاهی سطح عمومی در این حوزه اقدام کرد و حال باید ملاحظه کرد که آیا این موضوع محقق شده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر به جای ارتقای سطح آگاهی عمومی در زمینه بیوتکنولوژی موجبات فنآوری هراسی ایجاد شده است که باید دید مجریان سند چه پاسخی برای این بخش دارند.
رییس انجمن ایمنی زیستی یکی از معضلات کشور را سنجش رشد علم صرفا براساس شاخص تعداد مقاله عنوان و تصریح کرد: این درحالی است که مقالات ما علیرغم رشد کمی از نظر ارجاع به آنها سیر قهقرایی داشته است.
قره یاضی در ادامه ابراز عقیده کرد: مقالهای که به آن ارجاع نمیشود، زباله است! چرا که مطالبی که ارزش داشته باشند به آن ارجاع میشود.
وی گفت: ما از نظر تعداد مقالاتی که به آنها ارجاع داده می شود نسبت به سال 2005 در رتبه بندی جهانی افت کردهایم و تعداد مقالات ایرانی که به آن ارجاع داده نمیشود بسیار افزایش یافته است.
قره یاضی میانگین ارجاعات مقالات در کل کشور را در سال 84 بالغ بر 143 عنوان کرد وگفت:این در حالی است که اکنون این رقم به 181 رسیده است و ما 37 رتبه کاهش داشته ایم در واقع علیرغم این که تعداد مقاله ما افزایش یافته است که نشان می دهد که کیفیت مقالات ما به شدت نزول یافته است.
رییس انجمن ایمنی زیستی در این نشست که روسای انجمن علمی، متخصصان و پیشکسوتان حوزه بیوتکنولوژی و مهندسین ژنتیک حضور داشتند با اشاره به اظهارات دکتر احمدی نژاد مبنی بر رتبه 13 ایران در بیوتکنولوژی گفت: دکتر احمدی نژاد در بسیاری از مواقع نصف حقیقت را عنوان می کردند و در دوره ریاست جمهوری وی از نظر علمی خودپسندتر شدیم به نحوی که زمانی که ایشان کشور را تحویل گرفتند رتبه ما از نظر ارجاع به خود 28 بوده است و در حال حاضر این رقم به 18 رسیده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر در زمینه شاخص عدم بازگشت فارغالتحصیلان به خانه (کشور) رتبه اول جهانی را داریم در حالی که چند سال قبل رتبه چهارم را داشتیم که امیدواریم این مشکل با تدبیر دولت دکتر روحانی رفع شود.
رییس موسسه اطلاعات بیوتکنولوژی ایران در ادامه با بیان اینکه در بحث سند در ابتدا قرار بود که بودجه سه هزار میلیارد تومانی به آن تخصیص یابد تصریح کرد: این درحالی است که تاکنون 0.01 اعتبار ذکر شده تخصیص یافته است.
رییس انجمن ایمنی زیستی تصریح کرد: براساس سند ملی زیست فنآوری در حال حاضر باید 16 هزار نفر متخصص بیوتکنولوژی در کشور داشته باشیم این درحالی است که تعداد متخصصان بیوتکنولوژی به زحمت 1600 نفر - 10 درصد آمار ذکر شده - میرسند.
وی افزود: همچنین براساس این سند ما باید سالانه پنج هزار مقاله نمایه شده در ISI داشته باشیم این درحالی است که ما در سال 2012 در بیوتکنولوژی تنها 506 مقاله داشتیم در حالی که براساس این سند در برنامه میان مدت می بایست هزار و 500 و در بلند مدت پنج هزار مقاله داشته باشیم.
قره یاضی در خصوص میزان ارزش فرآوردهها و کالا و خدمات صادر شده براساس این سند گفت: ما باید طیق این سند 50 درصد فرآوردههای تولیدی خود را صادر میکردیم که رقم موجود بسیار ناچیز است و به عنوان نمونه در بخش کشاورزی، صادرات بیوتکنولوژی ما تقریبا صفر است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین سهم تولیدات کشاورزی از کل تولید ناخالص ملی باید بر طبق این سند به 1.5 درصد میرسید در حالی که در حال حاضر این سهم 0.1 درصد هم نیست.
رییس انجمن ایمنی زیستی اضافه کرد: همچنین همکاریهای بین المللی ما نیز باید هفت درصد افزایش می یافت در حالی که همکاریهای بین المللی در این موضوع نه تنها افزایش نیافته بلکه از سال 84 به بعد هر سال کاهش یافته است.
قره یاضی ادامه داد: براساس سند زیست فنآوری می بایست 10 درصد از نمونهها در بانکهای ژن با استفاده از زیست فنآوری ثبت میشد در حالی که یک درصد آن هم ثبت نشده است.
وی با بیان اینکه در محیط زیست به هیچ عنوان از زیست فنآوری استفاده نشده و حتی با آن مقابله شده است، تصریح کرد: در پاک سازی محیط زیست، احیای گونههای درحال انقراض و همچنین ارزیابی تنوع ژنتیک محیط، پسرفتهترین حوزه در بیوتکنولوژی کشور است.
قره یاضی با بیان اینکه بر اساس این سند ما باید در بحث کشاورزی حداقل 10 گلخانه تراریخته در داخل کشور داشته باشیم، اظهار کرد: هم اکنون ما نه تنها 10 گلخانه تراریخته در کشور نداریم بلکه با کسانی که این اقدام را انجام دادهاند برخورد شده و حتی عنوان شده است که فناوری تولید محصولات تراریخته با فقه مغایرت دارد!
رییس انجمن ایمنی زیستی ادامه داد: در حالی که گفته شده بود کودها و سموم بیوتکنولوژی 10 درصد کل تولید و مصرف کودها را شامل شود اما در حال حاضر یکی از بزرگترین معضلات وزارت جهاد کشاورزی موضوع کود بوده و گرچه با واردات، کمبود کود برطرف شده اما به جای 10 درصد به کمتر از یک درصد دست یافتهایم.
به گزارش ایسنا، قره یاضی در ادامه با انتقاد از عملکرد دکتر صاحبقدم لطفی به عنوان مسوول اجرای سند ملی زیست فناوری ابراز عقیده کرد: ایشان نه تنها رییس پژوهشگاه ملی بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک که همزمان رییس ستاد توسعه زیست فنآوری، مشاور رییس جمهور سابق و در دوره ای نیز با حفظ تمامی این سمتها، معاون آموزشی وزیر علوم بوده و درحال حاضر اگر بخواهند این مسوولیتها را به افراد دیگری واگذار کنند، برخی صدایشان در میآید که چرا تغییر صورت گرفته است. در حالی که مردم در 24 خرداد، تغییر را فریاد کشیدند.
وی پرسید: چگونه فردی که در حال حاضر عضو یکی از کمیسیونهای مجلس است و در یک روز برای هفت نفر از روسای دانشگاهها حکم صادر کرده بود در حال حاضر نگران کوچکترین تغییراتی در وزارت علوم است؟
رییس انجمن ایمنی زیستی گفت: اهداف سند ملی زیست فنآوری 10 درصد و حتی در مواردی پنج درصد هم اجرایی نشده و در برخی زمینهها نیز ما پسرفت داشته ایم و هم اکنون اگر کسی معتقد است که اهداف این سند اجرایی شده است بیاید تا دراین زمینه با یکدیگر صحبت کنیم.
وی خطاب به دکتر توفیقی، سرپرست وزارت علوم درخواست کرد تا با تحقیق و تفحص از پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک در خصوص عملکرد این پژوهشگاه در سالهای گذشته شفافسازی کند؛ امری که به گفته وی، خواسته پژوهشگران این مرکز است.
قره یاضی در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه شایسته سالاری شعار دکتر روحانی بوده است گفت: ما در کوتاهی و تعلل وزارت علوم در بحث تغییر مدیرانی نظیر رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی نگران هستیم و از رییس جمهور می خواهیم این موضوع را عملیاتی کنند.
وی در پایان با اشاره به روحیه اعتدال گرا و ولایت مداری دکتر توفیقی - سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - تصریح کرد: قریب به 100 انجمن علمی کشور خواستار رای اعتماد نمایندگان به دکتر توفیقی شده اند.
انتهای پیام
نظرات