• جمعه / ۸ شهریور ۱۳۹۲ / ۱۲:۰۶
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 92060804895

استاد مشایخی: با تغییر افراد، بدون تغییر ساختارها هیچ چیز عوض نخواهد شد

استاد مشایخی: با تغییر افراد، بدون تغییر ساختارها هیچ چیز عوض نخواهد شد

تفکر سیستماتیک، موضوع سخنرانی استاد علی‌نقی مشایخی در TEDx دانشگاه صنعتی‌شریف بود.

تفکر سیستماتیک، موضوع سخنرانی استاد علی‌نقی مشایخی در TEDx دانشگاه صنعتی‌شریف بود.

به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، TEDx یک رویداد پرمخاطب در زمینه طرح و نشر ایده های نو است که در بسیاری از کشورهای دنیا به صورت مستقل و به الگوبرداری از شیوه بنیاد TED برگزار می شود. TED یک سازمان غیر انتفاعی 26 ساله است که وقف به اشتراک گذاشتن افکار و ایده های الهم بخش و نو برای عموم شهروندان و یا متخصصان و علاقمندان به یک حوزه خاص شده است.

استاد مشایخی درباره تفکر سیستماتیک توضیح داد: نخستین ویژگی این تفکر منحصر به فرد، اندیشیدن در طول زمان است؛ این که بدانیم اتفاقات یک پیشینه دارند و در طول زمان امتداد پیدا کرده و در آینده نیز به پیش می‌روند. تفکر درست در گام اول به دنیای پویا، پویا نگاه می‌کند.

این استاد دانشگاه صنعتی شریف درباره ویژگی دوم تفکر سیستماتیک گفت: تفکر درست، جزء نگر نیست بلکه جامع نگر است. هیچ نگاهی به جز جامع‌نگری نمی‌تواند عوامل مؤثر در ایجاد یک پدیده را به صورت کامل رصد کند.

مشایخی ادامه داد: آنچه که هر انسانی هم اکنون در اختیار دارد مانند مهارت‌ها و اعتبارات او، همه نتیجه عملکردهای وی در گذشته است. این که بازخورد هر چیزی به کار انسان برمی‌گردد یک قانون عمومی است که در همه جا جاری است.

مؤسس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف خاطرنشان کرد: بازخورد، ویژگی سوم و مهم، تفکر سیستماتیک است که انسان را از برون‌فکنی دور می‌کند.

وی با اشاره به آن که حالات هر سیستم دانشی و غیر دانشی نتیجه تجمع ویژگی‌هایی در طول زمان است، خاطرنشان کرد: همه حالات یک سیستم در طول زمان شکل می‌گیرند و این به این معنی است که تمامی نرخ‌ها و جریاناتی که شکل‌دهنده یک پدیده، قابل کنترل هستند. به عنوان مثال، اگر قرار است کسی دانشمند شود باید نرخ کسب دانش خود را کنترل کند؛ البته برای این کنترل، صبوری نکته‌ بسیار مهمی است چرا که صبر، امید برای تغییر حالات را زنده نگه می‌دارد و دلسردی را دور می‌کند.

دکتر مشایخی ادامه داد: هر رفتاری زاییده یک ساختار است و اگر نتوانیم آن ساختار مشخص را تغییر دهیم با تغییر افراد هیچ چیز عوض نخواهد شد. این ساختار می‌تواند سیاست‌های حاکم بر یک اداره، الگوهای تبادل اطلاعات و یا ساختار یک دانشگاه باشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در به کارگیری و استمرار تفکر سیستماتیک نکته‌ مهم آن است که بدانیم علت و معلول می‌توانند فاصله زیادی با هم داشته باشند. گاه این فاصله در طول زمان تعریف می‌شود و نباید انتظار داشت که انجام دادن یک کار به سرعت باعث حصول نتیجه‌ دلخواه شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha