آمارها از روند رو به رشد اما نه چندان قابل ملاحظه اشتغال خدماتی طی هشت سال اخیر خبر داده و می گویند که این بخش با حدود 48 درصد بیشترین سهم را در اشتغال کشور به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، شاغلان خدمات شامل فعالان در بخشهای عمده فروشی و خرده فروشی، تعمیر و وسایل نقلیه، موتور سیکلت و کالاهای شخصی و خانگی هتل و رستوران، حمل و نقل، انبارداری، ارتباطات، واسطه گری های مالی، مستغلات، اجاره و فعالیتهای کسب و کار، آموزش، بهداشت و مددکاری اجتماعی، سازمانها و هیاتهای برون مرزی، دفاتر و ادارات مرکزی، خانوارهای معمولی اداری مستخدم، اداره امور عمومی، دفاع و تامین اجتماعی هستند.
بر این اساس در پایان دولت دهم از بین بیش از 21 میلیون نفر جمعیت شاغل در کشور حدود 10 میلیون نفر در بخش خدمات فعال بودهاند.
این در حالی است که سهم این بخش با حدود 47.5 درصد در اشتغال کشور از دو بخش دیگر یعنی صنعت با 33.6 و کشاورزی با 18.9 بیشتر است.
اگر چه خدمات بار اصلی اشتغال کشور را بردوش می کشد اما از سال 84 تاکنون اشتغال چندان قابل ملاحظهای در این بخش ایجاد نشده به گونهای که در این مدت هشت ساله حدود 795 هزار و 268 نفر اشتغال خالص در این بخش ایجاد شده است.
بیشترین جذب نیرو در بخش خدمات طی دوران دولت نهم و دهم در فاصله سالهای 87 و 88 با افزایش حدود 415 هزار نفری بوده است.
روند تغییرات ایجاد اشتغال در خدمات طی این سالها همواره مثبت بوده اما در فاصله سالهای 89 تا 90 با کاهش حدود 181 هزار نفری روبرو بوده که البته در سال بعد این کاستی جبران شده است.
اما همان طور که تهرانیها در بخش اشتغال صنعتی بیشترین سهم را در کشور به خود اختصاص داده بودند در حوزه خدمات نیز طی سالهای 84 تا 91 همواره رکورددار شاغلان خدماتی بوده است هر چند که این استان در بخش کشاورزی اشتغال زایی بسیار محدودی دارد.
تا پایان سال گذشته حدود دو میلیون و 365 هزار نفر معادل 64 درصد از جمعیت شاغل استان تهران را فعالیتهای خدماتی پوشش داده است که استان قم در سال 84 نیز در حدود دو میلیون و 465 هزار نفر بوده است.
همچنین خراسان رضوی با بیش از 800 هزار و اصفهان با حدود 700 هزار نفر نیروی کار در بخش خدمات در ردههای بعد از تهران از نظر اختصاص بیشترین سهم اشتغال در کشور قرار دارند.
اما آخرین آمار بیانگر آن است که استان کهگیلویه و بویر احمد اکنون با حدود 60 هزار نفر شاغل خدماتی کمترین سهم را در کل کشور به خود اختصاص داده و استانهای ایلام با حدود 67 هزار و سمنان با حدود 69 هزار نفر خدماتی در ردههای بعدی قرار دارند.
در هشت سال گذشته اغلب استانهای کشور با رشد مشاغل خدماتی مواجه بودهاند به جز چند شهر از جمله فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان که در پایان سال 91 نسبت به 84 با کاهش و به عبارتی از دست دادن بخشی از اشتغال خود در این بخش مواجه بودهاند.
انتهای پیام
نظرات