صبح امروز یکشنبه 12 خرداد، غلامعلی حدادعادل یکی از کاندیداهای یازدهمین دوره از انتخابات ریاستجمهوری در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران حضور یافت و به سوالات نمایندگان بخش خصوصی پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در ابتدای این نشست، رییس اتاق بازرگانی ایران شش سوال را خطاب به این نامزد انتخاباتی مطرح کرد.
محمد نهاوندیان با تاکید بر اینکه این نشست اولین جلسه از سلسله نشستهای جامعه اقتصادی با نامزدهای ریاست جمهوری بوده که با ترتیب حروف الفبا برگزار میشود، گفت: برگزاری این جلسات یک انجام وظیفه برای اتاق ایران به عنوان مشاور اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: فعالان اقتصادی خود را یاوران دولت آینده میبییند و در هر برنامهای که دولت آینده در حوزه اقتصادی داشته باشد باید مسوولیتپذیر بوده و به دولت آینده در تحقق اهداف کمک کند.
نهاوندیان با بیان اینکه لازمهی این مسوولیتپذیری همفکری و تبادل نظر است که قبل از تقبل مسوولیت آغاز شده است، تصریح کرد: از این رو اتاق وظیفهی خود دانسته که فعالتر از گذشته در صحنه حاضر شود.
رییس اتاق ایران با اشاره به نقشه راهی که در آخرین جلسهی هیات نمایندگان اتاق ایران در 24 بند در راستای انتخابات ریاست جمهوری به تصویب رسیده است گفت: 14 بند از این مصوبه هیات نمایندگان اتاق ایران نگاه کلان و هشت بند در مورد مسائل بخشی بود.
وی شش سوال اصلی از نامزدهای ریاست جمهوری را به شرح زیر اعلام کرد:
1- چرا در هشت سال اخیر علیرغم درآمد بیسابقه به چنین شرایطی در اقتصاد رسیدهایم که هم رکود بالا و هم تورم بالا داریم؟
2- تغییر اساسی که شما در سیاستهای اقتصادی انجام میدهید چیست و برای حل دو مشکل ظاهرا متناقض رکود و تورم و برگردانی رشد اقتصادی مورد نظر چه تمهیداتی را در نظر دارید؟
3- با توجه به متنوع بودن سیاستهای اقتصادی در نظر دارید چه تغییراتی در این سیاستها انجام دهید و به عبارتی چه کاری باید صورت بگیرد که فرآیند اصلاح شود؟
4- اگر این واقعیت مورد توجه است که برای شکوفایی اقتصاد کشور از یک سو سیاستگذاری و از سوی دیگر فعالان اقتصادی مورد توجه قرار گیرند، شما برای فعالان اقتصادی چه تدبیری اندیشیدهاید؟
5- با توجه به اینکه در مناسبات بینالمللی اقتصاد در شرایط خاصی قرار داریم برای اصلاح مناسبات بینالمللی در حوزه اقتصاد چه تدبیری اندیشیدهاید؟
6- ما شاهد ناهماهنگیهای فراوانی در اجراییات اقتصاد بین دستگاههای اقتصادی بودهایم. اگر شما متصدی دولت باشید مشکل ناهماهنگی در اقتصاد را چگونه برطرف میکنید؟
نهاوندیان همچنین برای تغییر حال و هوای جلسه اشارهای به مکالمات تلفنی خود با غلامعلی حداد عادل کرده و گفت: زمانی که دو روز پیش از دکتر حدادعادل برای حضور در سلسله نشستهایی با هیات نمایندگان دعوت کردم ایشان جملهای را در رابطه با آمدن به اتاق ایران مطرح کردند که اگر تمایل داشته باشند خودشان میگویند زیرا من نمیتوانم آن را مطرح کنم.
حداد عادل نیز در این زمینه گفت: من به حضور نامزدها در اتاق اشاره کردم.
در ادامه نمیندگان بخش خصوصی نیز سوالات خود را با حداد عادل در میان گذاشتند.
هوشنگ فاخر، رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق ایران با بیان اینکه یکی از مسائل مهمی که اقتصاد ما گرفتار آن شده است بالا رفتن روزانه، ماهانه و سالانه نرخ بهرهوری بوده است، گفت: مطالبات سیستم بانکی از دولت، بخش خصوصی و بخش تعاون 440 هزار میلیارد تومان است که با بهره 20 درصد این مطالبات به 880 هزار میلیارد تومان و با بهره 30 درصد به 132 هزار میلیارد تومان میرسد. این رقم را 75 میلیون نفر مردم ایران به شکلهای مختلف پرداخت میکنند.
وی با بیان اینکه وقتی درآمد سرانه پایین آمد یک میلیون تا یک میلیون و 700 هزار تومان از درآمد سرانه هر ایرانی صرف نرخ بهرهوری میشود، خاطرنشان کرد: برای رفع این مساله باید قیمت تمام شده را کاهش دهیم.
رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق ایران از حدادعادل طرح سوال کرد که آیا شما در این مورد حمایتی از بخش صنعت برای حل این مشکل انجام میدهید یا خیر.
بانک مرکزی چتر حمایت از بانکهای خصوصی را باز کرده است
غلامرضا عشیریه، رییس اتاق بازرگانی مازندران در ادامه با بیان اینکه بانک مرکزی چتر حمایت از بانکهای خصوصی تا به حدی باز کرده که این بانکها در بازار تا 40 درصد از تسهیلات ارائه شده بهره میبرند، گفت: قوانینی که شما در مجلس در راستای حمایت از تولید تصویب کردهاید از سوی بانکهای خصوصی تمکین نمیشوند.
وی افزود: زمین فوتبالی که برای بانکهای خصوصی ایجاد شده با دروازه خالی است. به طور مثال یک تولیدکننده 2.5 میلیارد تومان وام گرفته و تا 200 شغل هم ایجاد کرده، ولی 10 میلیارد و 500 تومان بدهی به وجود آمده است.
استفاده از متخصصان خارجی برای حل مشکلات اقتصادی
هادی تیزهوش تابان، رییس اتاق بازرگانی گیلان نیز بر تاکید بر اینکه ما شاهد هستیم هر زمان دولت مشکل اقتصادی پیدا کرده، تفسیر زمانی کرده است گفت: همین تفسیر زمانی موضوعات و مشکلاتی را برای کشور و فعالان اقتصادی به وجود آورده است.
وی در ادامه با بیان اینکه کشورهای دیگر با استفاده از متخصصان داخلی و خارجی مشکلات اقتصادی را برطرف میکنند، بیان کرد: ما در ایران برای فرستادن تیم فوتبالمان به جام جهانی میلیاردها دلار خرج میکنیم ولی آیا دولت شما اعتقادی به استفاده از متخصصان خارجی برای حل مشکلات اقتصادی دارد؟
تقوا حکم میکند اشتغال را بپذیریم
محسن چمنآرا، عضو کمیسیون ایلام در ادامه با اشاره به سخنان حداد عادل مبنی بر اینکه باید در کشور تقوا و تدبیر وجود داشته باشد، بیان کرد: تقوا حکم میکند اشتغال را بپذیریم.
وی با بیان اینکه همه در شرایط به وجود آمده سهیم هستیم، تصریح کرد: حتی شما آقای حداد عادل در این مشکلات سهیم هستید فقط همه باید بپذیریم که چه مقدار در بروز مشکلات سهیم بودهایم.
عضو اتاق ایلام تاکید کرد: در زمانی که شما رییس مجلس بودید عیدی برای خدمات دولتی را مطرح کرده و مشکلات زیادی برای فعالان بخش خصوصی به وجود آورید.
راهکار برای واقعیکردن دستمزدها
جبار کیانیپور، رییس اتاق یاسوج نیز با تاکید بر اینکه سالهاست که به مردم یارانه پرداخت میکنیم و الان افتخار میکنیم که یارانهها هدفمند شده است، اظهار کرد: خروجی آن نیز واقعیکردن قیمتها بود. با واقعیکردن قیمتها دستمزدها نیز باید واقعی شود.
رییس اتاق یاسوج خطاب به حداد عادل گفت: با توجه به بزرگی حجم دولت شما چه راهکاری برای واقعیکردن دستمزدها دارید؟ آیا فکر میکنید پرداخت یارانهها به این شیوه میتواند هم در فضای کسب و کار موثر باشد و هم بر درآمد خانوارها؟
او نظر حداد عادل را دربارهی اجرای فاز هدفمندی یارانهها جویا شد و از وی پرسید که در فاز دوم سهم تولید چقدر است.
خوردن پول نفت حرمت دارد
شمس اردکانی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران نیز خطاب به کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: چون از یک عقل اسلامی در مصرف نفت استفاده نمیشود درآمدهای نفتی تبدیل به یک بلا شده و اقتصاد ما را دچار رخوت کرده است.
وی ادامه داد: نفت درآمد نیست چون سرمایه است و خوردن پول آن حرمت دارد. در واقع آقایان در مجلس نحوهی خوردن پول نفت را مشخص میکنند.
مشکل ما تفسیر در اصول است
کیهانفر، عضو اتاق ارومیه نیز در سخنانی گفت: شما در صحبتهایتان گفتهاید که اصول برای شما بسیار مهم است ولی مشکل ما اصول نبوده بلکه تفسیر در اصول است.
وی خطاب به حداد عادل تاکید کرد: شما مطرح کردهاید که باید با عقل کار کرد اما در بخش خصوصی برخی کارها با دل انجام میشود.
برخی مسوولان قانونمداری را فراموش کردهاند
سید نقوی، رییس اتاق شهرکرد نیز سه اصل را برای این نامزد ریاست جمهوری مورد تاکید قرار داد و گفت: قانونمداری، انظباط مالی مسوولان و شایستهسازی باید مورد توجه رییس دولت آینده قرار گیرد.
وی ادامه داد: برخی مسوولان قانونمداری را فراموش کردهاند. در مورد انظباط مالی نیز مسوولان طی چند سال اخیر مرتب دادگاههای فساد بانکی را برگزار کردهاند و مردم نیز مدام در حال رمزگشایی از حروف الفبا بودند که آقای «ب» کیست یا آقای «ج» چه کسی است.
مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران نیز سه سوال عمده را از حداد عادل پرسید که عبارت بودند از تثبیت نرخ ارز و اقتصادی بودن نفت و همچنین افزایش نقدینگی.
کشور ما دیگر کشش افراد بیتجربه را ندارد
محمود اسلامیان، عضو هیات رییسه اتاق ایران هم با تاکید بر اینکه ما طی هشت سال اخیر یک درآمد افسانهای داشتهایم گفت: این درآمد چه شد که به جز تورم، رکود و ایجاد نارضایتی در جامعه چیز دیگری به دنبال نداشت؟!
وی ادامه داد: یک علت ایجاد این مشکلات این است که پول در بروکراسی دولت ریخته شد.
به گفته اسلامیان کشور باید تکلیف خود را با سرمایهگذاری و سرمایهگذاران مشخص کند. در دهههای 1300 به بعد روشنفکران و حتی عدهای از مذهبیها تحت تاثیر کمونیستها قرار گرفتند. در حال حاضر خود کمونیستها ایدههای خود را رها کردهاند ولی ما هنوز آن ایدهها را رها نکردهایم.
عضو هیات رییسه اتاق ایران با بیان اینکه نظام جمهوری اسلامی ایران باید تکلیف خود را با سرمایهگذاری در ایران روشن کند، بیان کرد: کشور ما دیگر کشش افراد بیتجربه را ندارد. یکی از این هشت نامزد باید رییس جمهور شود که تجربهی کافی را دارد.
در ادامه علی اصغر جمعهای، رییس اتاق سمنان بیان کرد: اقتصاد تمام دنیا تحت تاثیر آمریکا و اروپاست. حداد عادل چه راهکاری برای ارتباط بانکهای ایرانی با بانکهای خارجی دارد.
در پایان اظهارنظرهای نمایندگان بخش خصوصی جمشید عدالتیان، رییس کمیسیون آموزش اتاق ایران با تاکید بر اینکه چهطور ممکن است با این بودجه برنامههای کوتاهمدت در دولت بعدی محقق شود؟ همچنین برنامهی پنجم توسعه نیز مشخص است. شما که میگویید برنامههای کوتاهمدت دارم چهطور ممکن است که این برنامههای پنج ساله را عوض کنید؟ آیا میخواهید برنامههای جدید ارائه کنید؟
پس از پایان یافتن سوالات، حدادعادل مطالبی را مطرح کرد.
وی اظهار کرد که در دولت احتمالی خود در عزل و نصب زیر دستان و وزرا هیچ دخالتی نخواهد داشت.
او با بیان این که رسانههای بیگانه پس از برگزاری مناظره اقدام به تمسخر انتخابات و نحوه برگزاری مناظره کردند، اظهار کرد: ما نباید از رسانههای بیگانه همچون بیبیسی انتظاری جز این داشته باشیم. آنها زمانی صاحب این کشور بودند و ما کشور را از دست آنها درآوردیم. نباید توقع داشته باشیم که آنها از ما تعریف کنند چراکه اگر روزی آنها از ما تعریف کردند باید نگران باشیم. هر چه آنان میگویند ما در راه خود پافشاری بیشتری انجام خواهیم داد.
این عضو ائتلاف سه گانه در پاسخ به این سوال که ائتلاف در چه حالی است، اظهار کرد: ما در مورد موضوعی که ائتلاف به خاطر آن صورت گرفته نگرانی نداریم. معتقدم اگر رایها نیز شکسته شود مشکلی پیش نخواهد آمد. باید بگذاریم سلیقههای دیگر نیز حضور داشته باشند.
حدادعادل در این نشست با بیان اینکه من اهل تصمیمگیریهای عجولانه نیستم خاطر نشان کرد: اصول کار من اعتقاد به تجربه و تخصص است من اگر به استانی سفر کنم و مردم آن استان برای من هورا بکشند، هیچگاه بودجه آن استان را اضافه نمیکنم. من بر اساس حدود و اختیارات رئیس جمهور تصمیمگیری خواهم کرد و در حوزهی اختیارات وزراء نیز هیچ گاه دخالت نخواهم کرد. من در این زمینه معتقدم وزراء باید صلاحیت این سمت را داشته باشند.
وی اظهار کرد: من از وزرا مسئولیت میخواهم تا آنها نیز از زیردستانشان مسئولیت بخواهند، من در عزل و نصب زیر دستان وزراء هیچ دخالتی نخواهم داشت؛ چرا که اهل جدل نیستم و مع تقدم کشور به آرامش نیاز دارد. من در رفتار معتدل عمل میکنم.
در ادامه این دیدار این کاندیدای ریاست جمهوری با بیان اینکه یکی از بیچارگی هایی که در هشت سال اخیر وجود داشته این است که عدهای همواره کشور را با تضاد اداره کردند گفت: به بخش خصوصی اعتقاد دارم و هیچگاه نیز تحت تاثیر افکار مارکسیستی و سوسیالیستی نبودم.
وی افزود: من در خانوادهای بزرگ شدم که پدرم اهل کسب و کار بود. ما خانواده ای در سطح متوسط بودیم که همواره جزوی از مردم بودیم.
حدادعادل با بیان اینکه من به اقتصاد بدون نفت اعتقاد دارم، اظهار کرد: به دلیل وجود نفت تاکنون روشهای غلطی به وجود آمده که این روشها مردم را دچار رخوت و سستی کردهاند ما باید اقتصاد وابسته به نفت را اصلاح کنیم.
وی خاطر نشان کرد: توسعهی کشاورزی و استفاده از ظرفیتهای منطقهای از راهکارهایی است که میتوانند وابستگی اقتصاد به نفت را اصلاح کنند.ما باید به مرور زمان اقتصاد را از اتکا به نفت نجات دهیم. اگر منظومهی تولید و صادرات کشاورزی را تنظیم کنیم میتوانیم با ایجاد اشتغال وابستگی به نفت را کاهش دهیم.
این کاندیدای ریاست جمهوری در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه عوامل ساختاری، سیاستگذاری و تحریمهای خارجی از عواملی است که باعث ایجاد مشکلات در اقتصاد کشور شده است،اظهار کرد: من برای حل این مشکلات راه حلهای کوتاه مدتی دارم. من برای حل این مشکلات در میان مدت معتقدم قانون کلی سیاستهای اصل 44 باید به طور کامل اجرایی شود. معتقدم استفاده از دانش متخصصان و همچنین تجربه دستاندرکاران و همراهی ملت کشور را از این مشکلات نجات خواهد داد.
حدادعادل ادامه داد: چنانچه به مولفههای جهاد اقتصادی توجه داشته باشیم، میتوانیم از مشکلات اقتصادی رهایی یافته و به سمت تولید پیش برویم.
وی با بیان اینکه دنیا فقط به آمریکا و اروپا محدود نمیشود، اظهار کرد: معتقدم روزی فرا میرسد که آمریکا پی میبرد که نمیتواند با اعمال فشار به حل مشکلات بپردازد. روزی میرسد که این مشکلات با مذاکرات حل میشود.
انتهای پیام
نظرات