رییس سازمان انرژی اتمی ادعای کشورهای حوزه خلیجفارس درباره نیروگاه بوشهر را یک ژست سیاسی و تبلیغاتی دانست و گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون درباره این که نیروگاه بوشهر از مسائل ایمنی عدول کرده باشد گزارشی نداده است و اگر تشخیص دهد میتواند از نیروگاه بوشهر مثل گذشته بازرسی کند.
به گزارش خبرنگار انرژی هستهیی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی در حاشیه نشستی با عنوان "فنآوری هستهیی، تهدید و فرصت؟" که در دانشگاه شریف برگزار شد، در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این که آیا قرار است بازرسان آژانس بر اساس درخواست کشورهای حاشیه خلیجفارس برای بازدید از نیروگاه بوشهر به ایران بیایند؟ گفت: درخواست این کشورها بیشتر یک ژست سیاسی است و استفاده تبلیغاتی دارد. بازرسان آژانس در ایران حضور دارند و از فعالیتهای هستهیی ایران بازدید میکنند. در رابطه با بوشهر تاکنون آژانس گزارش خاصی را ارائه نکرده است که از مسائل ایمنی عدول کرده باشد و یا در این رابطه تذکری داده باشد.
او گفت: اگر آژانس تشخیص دهد که از بوشهر بازدید داشته باشد مثل گذشته ما از آن استقبال میکنیم و میتوانند بازرسیشان را انجام دهند.
عباسی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر این که آمریکا و برخی کشورهای اروپایی نسبت به افتتاح کارخانه تولید کیک زرد در اردکان یزد واکنش داشته و آن را غیرقابل قبول عنوان کردند، گفت: ممکن است از هر پیشرفت ایران برخی کشورها ناراحت شوند و آن را تهدیدی برای خود تلقی کنند. در موضوع تولید کیک زرد موضوع خیلی پیچیده و خاص نیست. دسترسی ما به کیک زرد توانمندی ویژهای برای ما ایجاد نمیکند. ما در جهت تامین سوخت راکتورهای فعلی و آینده خود به دنبال منابع اورانیوم هستیم. اگر این منابع تحت نظارت آژانس و به راحتی در اختیار ما گذاشته شود طبیعی است میتوانیم تولیدمان را مقداری به تاخیر بیندازیم و سرمایهگذاری زیادی نیز در این زمینه انجام ندهیم.
رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: واکنش تند این کشورها به تولید کیک زرد در ایران، کجفهمی آنها را میرساند. آنها باعث محدودیت ما میشوند اما اتفاقا این مساله برای ما حسن دارد و ما را به سمت سرمایهگذاری و تولیدات بومی سوق میدهد.
وی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر این که در برخی رسانههای اعلام شده است رییسجمهور در سفر به کشور نیجر درباره خرید اورانیوم مذاکراتی خواهد داشت، با بیان این که من از این موضوع خبری ندارم، تصریح کرد: ما در این باره برنامه خاصی نداشتیم، از سویی رییسجمهور قبل از سفرشان به کشورهای آفریقایی، رئوس برنامههایشان را ارائه کردند، همچنین رییسجمهور پس از بازگشت دستاوردهای سفرش را به اطلاع مطبوعات و رسانهها میرساند.
عباسی در پاسخ به این که به نظر میآید 1+5 بنا ندارد تا بعد از انتخابات ریاستجمهوری ایران به میز مذاکره باز گردد؟ گفت: آنها هر چیزی را میتوانند بگویند. معمولا آنها خودشان برای مذاکره آمادگی ندارند. در گذشته هم بیش از هشت ماه به بهانه انتخاب رییسجمهور آمریکا مذاکرات را به تاخیر انداختند اما مساله این بود که حرفی برای گفتن نداشتند. تیم مذاکرات ایران مشخص است و از استدلال و منطق لازم برای مذاکره برخوردار است. آنها (1+5) هستند که به وقت نیاز دارند تا بخش سیاسیشان را بازسازی و تغذیه کنند. اگر هم تاخیری در مذاکرات باشد به عهده آنهاست.
رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران موضع منطقی در مذاکرات دارد و ما امیدواریم آنها این موضع را بیش از گذشته درک کنند و به آن پاسخ دهند و موضوع هستهیی را برای دنیا حل کنند چرا که بیش از این خودشان را اذیت میکنند.
وی درباره اظهارات یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از مذاکرات "آلماتی 2" درباره فعالیتهای هستهیی ایران، خاطرنشان کرد: من نمیدانم دقیقا اظهارات آقای آمانو متعلق به ایشان است یا از سوی رسانهها به آن پرداخته شده است. به هر حال اگر بیان خود او هم باشد فکر میکنم بر اساس اطلاعات غلطی است که برخی سرویسهای امنیتی درباره فعالیتهای هستهیی ایران به او میدهند. او نمیتواند بگوید که در ایران چیزی پیدا نکردهایم یا نمیتوانیم درباره فعالیتهای هستهیی ایران اظهارنظر کنیم. وقتی چیزی نیست خب کلا وجود ندارد که بخواهد درباره آن اظهارنظر کند. آمانو مجاز است در محدوده بازرسیها و دادههایی که از ایران کسب میکند اظهارنظر کند.
عباسی درباره راهاندازی نیروگاه بوشهر و اتصال دوباره آن به شبکه سراسری برق کشور، تصریح کرد: نیروگاه برای برخی بازبینیها و تعویض برخی قطعات کارش متوقف شده است و این اقدامات توسط پیمانکار روس به خوبی انجام گرفته است. این بخش از بازبینیها و تعمیرات مربوط به بخش برق نیروگاه بوده است و همین حالا که با شما صحبت میکنم راکتور آزمایشهای راهاندازی را طی میکند و امیدواریم ظرف چند روز آینده برق نیروگاه مجددا به شبکه متصل شود.
او در پاسخ به سوال دیگر ایسنا مبنی بر این که فاز 1 و 2 ساغند و کارخانه تولید کیک زرد اردکان یزد پروژههایی بودند که باید در سالهای گذشته افتتاح میشدند، دلیل این تاخیر چیست؟ گفت: بخشی از این تاخیر مربوط به نگرش حاکم بر روند اجرایی و بحث اکتشاف بوده است که از اولویت کمتری نسبت به تولید سوخت و راکتور برخوردار بوده است. در چند سال گذشته محدودیتهایی برای ما در زمینه تامین کیک زرد به وجود آمد و همین امر باعث شد به لحاظ مدیریتی تغییراتی دهیم از این رو سرمایهگذاری کرده و دولت هم از این مساله حمایت کرد و توانستیم در کوتاه مدت به این دستاورد برسیم.
انتهای پیام
نظرات