• چهارشنبه / ۲۱ فروردین ۱۳۹۲ / ۱۰:۵۶
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 92012106670

تجسم رویاها با چاپگر سه بعدی ایرانی!

تجسم رویاها با چاپگر سه بعدی ایرانی!

رویای عینیت یافتن خیال‌ها آرزوی تازه‌ای نیست. همه انسان‌ها شاید به پیروی از فیلم‌های سینمایی فانتزی دوست دارند هر چیزی که فکر می‌کنند یا هر طرحی که بر روی کاغذ می‌کشند، جانی به خود بگیرد و پا به دنیای واقعی بگذارد.

رویای عینیت یافتن خیال‌ها آرزوی تازه‌ای نیست. همه انسان‌ها شاید به پیروی از فیلم‌های سینمایی فانتزی دوست دارند هر چیزی که فکر می‌کنند یا هر طرحی که بر روی کاغذ می‌کشند، جانی به خود بگیرد و پا به دنیای واقعی بگذارد.

به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این رویا در دنیای امروز چندان هم رویا نیست و با فناوری‌هایی مانند چاپگرهای سه بعدی کم‌کم شکل واقعیت به خود گرفته است. هر چند که هنوز طراحی و ساخت چاپگرهای سه بعدی در دنیا در گام‌های نخستین است اما یک طراح جوان ایرانی موفق شده است یک نمونه از آن را طراحی کند.

حمید علیخانی 33 ساله، 12 سال است که انیمیشن می‌سازد و در طول این سالها بارها و بارها به این اندیشیده است که کاش از شخصیت‌ها و فضاهای انیمیشنی خود یک نمونه واقعی نیز داشته باشد و بتواند طرح‌های سه بعدی خود را از محیط رایانه به فضای واقعی بیاورد.

او توانسته است این رویای خود را تحقق ببخشد و یک چاپگر سه بعدی طراحی کند که نه تنها تمامی شخصیت های انیمیشن‌های او بلکه هر طرح دیگر سه بعدی را نیز در دنیای واقعی می‌سازد.

علیخانی که برای ساخت این چاپگر مطالعات زیادی انجام داده است در گفت‌وگوی خود با خبرنگار علمی ایسنا درباره آن توضیح داد: در دنیا چند روش برای ساخت چاپگرهای سه بعدی پیشنهاد شده است که هزینه‌های بالایی دارد. اما من به دنبال ساخت چاپگری بودم که در عین کارایی بالا و سادگی، هزینه پایینی داشته باشد.

ویژگی‌های چاپگر سه بعدی

به گفته علیخانی این دستگاه طرح‌ها را از نرم افزارهای سه بعدی دریافت می‌کند و آنها را با اندازه‌های دقیق و با دقت 34 میکرون با پلاستیکی از جنس ABS می‌سازد.

پرینتر سه بعدی

وی درباره دیگر ویژگی‌های این چاپگر گفت: اطلاعات رایانه از طریق SD Memory به این چاپگر منتقل می‌شود. این دستگاه در تمام طول مدت چاپ نیازی به ارتباط با رایانه ندارد و تمامی پردازش‌ها را به صورت مستقل انجام می‌دهد.

ماده مصرفی در این چاپگر پلاستیکی به قطر سه میلیمتر است که ابتدا درمخزن دستگاه ذوب می‌شود و سپس به صورت لایه‌یی برای ساخت ماکت به کار گرفته می‌شود.

به گفته این طراح جوان، چاپگر ساخته شده می‌تواند دمای ذوب پلاستیک را تنظیم و کنترل کند و با لایه‌گذاری آن، ماکت مورد نظر را بسازد. دقت 34 میکرونی این دستگاه برای پلاستیکی که از آن برای ساخت استفاده می‌کند کمی زیاد است؛ به این معنی که این دستگاه توان چاپ با کیفیت بالا را دارد اما پلاستیک ABS گاهی پاسخگوی ساخت ماکت با چنین کیفیتی نیست.

البته به دلیل اینکه ماکت به صورت لایه به لایه ساخته می‌شود ممکن است سرعت ساخت کمی طولانی به نظر برسد. به طور متوسط این دستگها برای هر ماکت 10×10 دو هزار لایه را بر روی یکدیگر قرار می‌دهد.

کاربردهای چاپگرهای سه بعدی

علیخانی درباره کاربردهای چاپگرهای سه بعدی نیز توضیح داد: این دستگاه برای ساخت قطعاتی که تنها به یک عدد از آنها نیاز است و ساخت قالب برای آنها مقرون به صرفه نیست، بسیار کارآیی دارد.

چاپگر سه بعدی می‌تواند در رشته‌های مختلف از جمله رباتیک – برای ساخت نمونه قطعات با اندازه‌ها و شکل‌های مختلف، ساخت ماکت برای طراحی های معماری، ساخت سازه های مولکولی و تجهیزات آزمایشگاهی در شیمی، ساخت کاراکترها و فضاهای انیمیشن و مجسمه‌سازی کاربرد داشته باشد.

علیخانی در این باره گفت: این دستگاه برای کارهایی که در آنها Ctrl+z وجود ندارد بسیار کاراست.

منظور او از چنین کارهایی، فعالیت‌هایی مانند مجسمه‌سازی است که اولین اشتباه در ساخت شاید آخرین اشتباه باشد.

وضعیت بازار چاپگرهای سه بعدی در دنیا

چاپگرهای سه بعدی در چشم به هم زدنی جای خود را در میان سایر فناوری‌ها باز خواهند کرد و مانند پرینترهای معمولی در خانه ها نیز استفاده خواهند شد.

اکنون که بازار این محصول در دنیا چندان رقابتی نیست فرصت خوبی است که نمونه ساخته شده توسط پژوهشگر ایرانی بتواند جای مناسب خود را در بازار جهانی پیدا کند.

البته یک شرکت چینی چاپگرهای سه بعدی شبیه به این چاپگر ایرانی را تولید می‌کند که اندازه آن کوچکتر است و قیمت بالایی نیز دارد؛ هر چند که در این بازار رقابتی این شرکت چینی نیز به گفته علیخانی تنها هزینه تکنولوژی خود را دریافت می‌کند و نه قطعات دستگاه را.

علیخانی از ابتدا قصد داشت که چاپگری با توانایی بالا و با قیمتی مناسب بسازد و در گام بعدی می‌خواهد پس از تجاری سازی آنها، خدمات پس از فروش خوبی نیز برای چاپگر تعریف کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۲-۰۱-۲۲ ۰۰:۵۵

احسنت به هوش و پشتکار این جوان ایرانی. دلم شاد شد.

avatar
۱۳۹۲-۰۱-۲۲ ۰۷:۵۹

دمش گرم مخش کار کرده البته اگه مدل خارجی نباشه و فقط قوطیشو عوض نکرده باشه

avatar
۱۳۹۲-۰۱-۲۲ ۰۹:۰۰

باسلام و خسته نباشي به تمامي مخترعان گرانقدر میهن عزیزمان باعث افتخارمان هستیدوامیدوارم دولت این عزیزان را در اولویت کاری خود قرار داده و مورد حمایت .چه بسادر کشورهای دیگر از این اشخاص استقبال و ساپورت مالی کرده

avatar
۱۳۹۲-۰۱-۲۳ ۱۶:۲۰

سلام، با عرض تبريك به آقاي عليخاني. تكنولوژي هاي رايج پرينتر سه بعدي به شرح زير است: SLA: استفاده از لیزر در ساخت لایه ها InkJet: استفاده از هد موم پاش در ساخت لایه ها SLS: استفاده از پودر در مدل سازی گچی: استفاده از گچ و چسب برای ساخت لایه ها FDM: ذوب و تزریق لایه لایه مواد پلاستیکی LOM: برش لیزری ورق به صورت لایه لایه DLP: استفاده از تکنیک پردازش دیجیتال نور تكنولوژي كه ايشان استفاده كرده اند FDM است. تكنولوژي خوب و كم هزينه اي ست اما دقت اين تكنولوژي خيلي زياد نيست و مثلا براي طلا و جواهر كاربرد ندارد. پيش از اين گروهي از نتخصصان اصفهاني به نام IRAN3D اقدام به ساخت دستگاه پرينتر سه بعدي با تكنولوژي DLP كرده اند. دستگاه به مرحله تجاري سازي رسيده و در نمايشگاه هاي طلاي تهران و اصفهان نمايش داده شده اند. دقت دستگاه 20 ميكرون است و ثبت صنعتي و اختراع شده است.

avatar
۱۳۹۲-۰۲-۲۶ ۲۱:۲۲

با سلام میشه لطفا ادرس یا تلفن یا ایمیل آقای حمید علیخانی که چاپگر سه بعدی را ساخته اند اگر دارید در اختیار من بذارید؟ سوالات زیادی از ایشون دارم که احتمالا ایشون می‌تونند مرا راهنمایی کنند.

avatar
۱۳۹۲-۱۱-۲۵ ۲۳:۱۹

سلام.خسته نباشيد اگه ممکنه اطلاعاتي در مورد قيمت وفروش دستگاه بديد.ممنون