شهرستان مهدیشهر یکی از سرسبزترین و خوش آب و هواترین نقاط استان سمنان است. طبیعت کوهستانی، آب و هوای خزری و نزدیکی به کویر سمنان و از همه مهمتر مهمان نوازی مردمان این دیار از این شهرستان، مقصد خوبی برای سفرهای نوروزی ساخته است.
شهر های مهدیشهر، درجزین و شهمیرزاد که به بهشت کویر اشتهار دارد، سه شهر این شهرستان هستند.
روستای ملاده
روستای ملاده در 60 کیلومتری شمال شرق شهمیرزاد واقع شده است. این روستا از توابع دهستان پشتکوه شهرستان مهدیشهر است. برای دسترسی به این روستا از شهمیرزاد به سمت فولاد محله و ساری حرکت کنید، پس از طی حدود 40 کیلومتر و و قبل از روستای رسم رودبار، جاده آسفالته مشخصی که در ابتدای آن تابلویی نصب شده به سمت شمال از جاده اصلی منشعب میشود. مسیر را ادامه داده و پس از عبور از روستاهای پرور، کولیم، تلاجیم، تمام، فینسک و شلی به روستای ملاده میرسید. این روستا دارای آب و هوای معتدل در بهار و تابستان و سرد در زمستان است و به شکل خطی است که در حاشیه رودخانه تشکیل شده است و دارای بافت معماری سنتی است .می توان در کوچه های سنگفرش آن قدم زد و از زیبایی باغات و معماری مسکونی آن لذت برد.
ملاده دارای بافتی زیباست و علاوه بر زیبایی روستا، در فاصله حدود 9 کیلومتری شمال آن منطقه سرخ ده قرار دارد. سرخ ده دارای بافت درختچههای انبوه است و منظرهای بدیع را بوجود آورده است، برای رسیدن به سرخ ده میبایست از جاده خاکی شمال روستا که در دل کوه پیچ خورده و به بالای آن میرود، استفاده کرد. در نقطهای که دو کلبه در سمت راست وجود دارد، راه خاکی مشخص است که به سمت دشت وسیعی میرود. اینجا ییلاق سرخ ده است و با روستای سرخ ده 4 کیلومتر فاصله دارد و در فصل بهار با انبوه گلهای رنگارنگ میتوان جلوه بسیار زیبایی از منطقه را دید.
تنگه و چشمه روزیه
این تنگه در روستای چاشم واقع شده است. این تنگه از دامنه شمالی کوه ارُم آغاز شده و پس از طی 8 کیلومتر پایان مییابد. پیمایش این دره که از شمال غرب آغاز و به سمت جنوب شرق پایان میپذیرد، نیازمند ابزار و دانش سنگنوردی است، اما بازدید از دهانه شمال غربی آن برای همگان امکان پذیر است. برای دسترسی به این منطقه ابتدا از شهمیرزاد به سمت روستای چاشم حرکت کرده و یک کیلومتری قبل از روستای چاشم در سمت غرب جادهای خاکی وجود دارد که سولهای آبی رنگ بر فراز آن ساخته شده است. این جاده را پی گرفته تا پس از حدود 10 کیلومتر به ابتدای تنگه میرسید، برای پیمایش تنگه از داخل رودخانه در خلاف جریان آب، مسیر را به سمت جنوب ادامه داده تا به اولین آبشار که ارتفاعی برابر 3 متر دارد برسید. از سمت راست این آبشار مسیری برای صعود و بالا رفتن ایجاد شده است. این مسیر را بالا رفته و به آبشاری دیگر به ارتفاع 2.5 متر میرسید. در سمت راست آن تونلی وجود دارد که مسیری را برای بالا رفتن ایجاد کردهاند و از آن بالا رفته و ادامه مسیر بدهید. در اینجا مسیر تقریبأ مسطح است و از سمت چپ رودخانه حرکت را ادامه داده تا به یک محیط تقریبأ باز میرسید که یکی از چشمههای آب رودخانه در آن قرار دارد. در مسیر دست چپ رودخانه حرکت را ادامه داده و در امتداد رودخانه پیش بروی. این مسیر تا 700 متر ادامه یافته تا به آبشاری به ارتفاع 5 متر میرسد، از اینجا به بعد مسیر نیازمند پیمایش فنی از دهانه دیگر رودخانه است.
منطقه حفاظت شده پرور
منطقه حفاظت شده پرور که از سال 1355 به عنوان منطقه حفاظت شده تصویب شده، با وسعت 64.844 هکتار در شمال شهرستان مهدیشهر قرار دارد.
این منطقه که در البرز شرقی واقع شده از شمال به شهرستان ساری و شهرستان سوادکوه ، از جنوب به شهرستان مهدیشهر، از شرق به شهرستان دامغان ، و از غرب به شهرستان فیروزکوه محدود شده است.
منطقه حفاظت شده پرور تحت تاثیر آب و هوای شمال البرز و شرایط جوی فلات مرکزی ایران است. نرخ بارش آن از شمال به جنوب و از شرق به غرب کاهش پیدا میکند. این منطقه دارای رودخانه دائمی است که در خارج از منطقه از قله نیزوا سرچشمه گرفته و پس از حرکت از سمت غرب و شمال از آن خارج میشود و یکی از شاخههای رودخانه تجن را تشکیل میدهد.
روستاهای پرور، کاورد، تمام ، تلاجیم، فینسک و ملاده در آن قرار دارند . چشم اندازهای طبیعی، انواع گونههای جانوری شامل خرس، گربه وحشی، ییلاقهای متعدد، انواع گیاهان دارویی و بناهای تاریخی گوناگون و کاخ ابراهیم خان در ملاده از جاذبههای گردشگری منطقه است.
غار "دربند" مهدیشهر
"غار دربند" مهدیشهر در دامنه جنوبی غار لَهَرد در ارتفاع 2058 متری از سطح دریا واقع شده است. طول غار 114 متر و عرض آن 2.20 متر تا 30.58 متر متفاوت است.
ارتفاع سقف تا کف این غار در کمترین نقطه 2.40 متر و در بلندترین نقطه ارتفاعی آن 25 متر است.
غار متعلق به دوره کرتاسه و از دوران سوم زمین شناسی است و میتوان قدمتی در حدود 140 میلیون سال را برای آن تخمین زد. این غار آهکی بوده و دومین غار آهکی کشور محسوب میشود.
این غار از آهک تودهای سفید خاکستری چرکدار تشکیل و شکل عمومی غار بیضی مانند است. این غار به علت نزدیکی به مهدیشهر و قریه دربند محل سکونت و اختفاء بوده و افسانهها و داستانهای بسیاری پیرامون طول غار، کشف آثار قدیمی و نوع تشکیل غار در بین بومیان منطقه رواج دارد.
برای دسترسی به این غار زیبا تنها یک راه وجود دارد. بعد از عبور از مهدیشهر و سپری کردن حدود 2 کیلومتر به سمت شهمیرزاد، در سمت چپ جادهای به سمت شمال و دامنه کوه وجود دارد که در ابتدای آن تابلوی غار تاریخی دربند خودنمایی میکند. این جاده آسفالته را تا انتها ادامه داده و جاده خاکی که به سمت شمال در دامنه کوه ایجاد شده را طی و سپس به درب ورودی میرسید.
جنگل فینسک
جنگل فینسک در 56 کیلومتری شمال شرقی شهمیرزاد و در دامنههای جنوبی رشته کوههای البرز واقع شده است.
اقلیم منطقه تحت تاثیر آب و هوای مدیترانهای با باران بهاره همراه است. این جنگل از لحاظ زیبایی به دلیل اوج گرفتن بر فراز موه و حرکت در مسیر کنار دره دارای چشم اندازهای بدیع و زیباست. بیشترین بازدید از این جنگل در اواسط بهار و اوایل پاییز صورت میگیرد. برای دسترسی به این منطقه ابتدا از شهمیرزاد به سمت فولاد محله حرکت میکنید. پس از طی 40 کیلومتر و قبل از روستای رسم رودبار، در سمت چپ جاده، جاده آسفالته مشخصی وجود دارد که در ابتدای آن تابلوی بزرگی نصب شده که فاصله روستاها را از ابتدای جاده نمایش می دهد. به سمت این جاده پیچیده و به سمت فینسک حرکت کنید. فاصله فینسک از ابتدای جاده حدود 14 کیلومتر است. پس از گذر از روستاهای پرور، کولیم، پس از کاورد و 2 کیلومتری روستای فینسک در محلی موسوم به پل شهدا (پل دارای تابلو است) که بر فراز تپهای در شمال شرق آن آثار ساخت و ساز یک ساختمان به چشم میخورد. از کنار سیل شکنها در شمال جاده مسیر پاکوب شکل گرفته و با زیگزاگهای متوالی بر فراز تپه میرسد. صعود این مسیر حدود 15 دقیقه به طول میانجامد. مسیر از کنار آغل گوسفندان به سمت شرق امتداد مییابد. مسیر، پاکوب مشخصی است که دامنه کوه را به سمت شرق تراورس میکند، سپس با عبور از میان درختچههای ازگیل و زرشک وحشی کم کم تغییر چهره داده و به انبوهی پوشش گیاهی آن افزوده میشود. در طول مسیر به منطقهای که چشمههای فراوان در آن جاریست میرسید . اینجا تنها منبع تامین آب شرب منطقه است. فاصله چشمهها از آغل ابتدای مسیر حدود 1.5 ساعت است.
گزارش از: سیدمحمد علی شاهمیری، خبرنگار ایسنا، منطقه سمنان
انتهای پیام
نظرات