• شنبه / ۱۲ اسفند ۱۳۹۱ / ۱۶:۰۵
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 91121207968

نشست خبری وزیران خارجه ایران و سوریه

صالحی: تا زمان انتخابات بعدی بشار اسد، رییس‌جمهور قانونی سوریه است

صالحی: تا زمان انتخابات بعدی بشار اسد، رییس‌جمهور قانونی سوریه است

رییس دستگاه دیپلماسی ایران با بیان این که هر کشوری دارای حکومتی است و حکومت سوریه باید امنیت را در کشور خود برقرار کند، تصریح کرد: نمی‌توانیم از سوریه بخواهیم که سلاح را کنار بگذارد تا مزودوران هر کاری خواستند انجام دهند.

رییس دستگاه دیپلماسی ایران با بیان این که هر کشوری دارای حکومتی است و حکومت سوریه باید امنیت را در کشور خود برقرار کند، تصریح کرد: نمی‌توانیم از سوریه بخواهیم که سلاح را کنار بگذارد تا مزودوران هر کاری خواستند انجام دهند.

به گزارش خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان که ظهر شنبه در نشست مطبوعاتی مشترک با ولیدمعلم، وزیر امور خارجه سوریه سخن می‌گفت خاطرنشان کرد: روابط بین ایران و سوریه، روابط دیرینه و روشنی است و ما هیچ‌گاه حمایت دولت و ملت سوریه را در زمان جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ایران فراموش نمی‌کنیم.

او افزود: کشور دوست و برادر سوریه امروز با بحران تحمیل‌ شده‌ای مواجه است اما برای این که منصفانه سخن گفته باشیم باید گفت ایران همواره در مواضعی که نسبت به تحولات در سوریه اتخاذ کرده است به صراحت گفته که مردم سوریه مانند هر مردم دیگری حق برخورداری از حقوق شهروندی را دارند و بر حکومت سوریه این مسوولیت واجب است که پاسخگوی خواسته‌های ملت خود درجهت تحقق حقوق شهروندی‌شان باشد.

صالحی در عین حال گفت: اما این که برخی خارج از سوریه که سوری هم نیستند تقاضا دارند که رییس‌جمهور و یا حکومت این کشور کنار رود، دخالت در امور داخلی سوریه محسوب می‌شود و این‌جاست که تناقضات آغاز می‌شود. از سوی این کشورها بارها اعلام می‌کنند که یکی از اصول سیاست خارجی‌شان دخالت نکردن در امور داخلی سایر کشورهاست اما به سوریه که می‌رسد فراموش می‌کنند که در حال دخالت هستند.

رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان تاکید کرد: هیچ کشوری و مسوولی خارج از مردم سوریه حق تعیین تکلیف برای مردم و دولت سوریه را ندارد.

وی افزود: بحران سوریه متاسفانه روز به روز عمیق‌تر می‌شود؛ تعداد بیش‌تری از مردم شهید و کشته می‌شوند و ما می‌دانیم که یکی از دلایل توسعه این بحران و کشتار، حمایتی است که از افراد غیرسوری که وارد سوریه شده و مسلح شده‌اند جنایاتی را مرتکب می‌شوند که بیان آن انسان را متاثر می‌کند و قابل بیان نیست. این‌ها مزودورانی هستند که متاسفانه توسط برخی از کشورهای دیگر حمایت می‌شوند و روانه سوریه هستند.

وزیر امور خارجه ایران اظهار کرد: این امر پنهانی هم نیست؛ دستگاه‌های امنیتی کشورهای غربی هم به این موضوع اذعان کرده‌اند.

او ادامه داد: معتقدیم بحران سوریه راه‌حل نظامی ندارد. آن‌ها که فکر می‌کنند بتوانند از طریق تحمیل خود بر اراده مردم سوریه به خواسته‌های خود برسند بدانند که این‌چنین نخواهد شد. سوریه راه‌حل نظامی ندارد و تنها راه‌حلی که می‌شود برای سوریه در نظر گرفت نشست بین معارضان و حکومت سوریه است. خود سوری‌ها باید برای خود تعیین تکلیف کنند. اگر کشورهای دیگر حمایت‌شان از این مزدوران بردارند به سرعت اوضاع سوریه رو به ثبات می‌رود.

وی تاکید کرد: اراده مردم و دولت سوریه بر این است که اغیار و مزدوران را هر چه زودتر از خاک خود بیرون کنند و در جامعه خود بتوانند برای خود تعیین تکلیف کنند.

رییس دستگاه دیپلماسی ایران گفت: ایران اولین خواسته‌اش که بارها بر آن تاکید کرده توقف خشونت است. در مذاکراتی که داریم تاکید کرده‌ایم که خونی که در سوریه ریخته می‌شود مسوولیت‌اش با همه است. آن‌ها که اصرار بر گرفتن سلاح در مقابل مردم و دولت سوریه دارند مسوول این خونریزی هستند.

او با بیان این که هر کشوری دارای حکومتی است و حکومت سوریه باید امنیت را در کشور خود برقرار کند، تصریح کرد: نمی‌توانیم از سوریه بخواهیم که سلاح را کنار بگذارد تا مزودوران هر کاری خواستند انجام دهند. هیچ کشوری و دولتی این کار را نمی‌کند. اگر ما واقعا به دنبال دلسوزی برای مردم سوریه هستیم دست به دست هم دهیم و تلاش کنیم هر چه زودتر خشونت و کشتار در سوریه متوقف شود والا کسانی که بانی آن هستند لاجرم روزی تاوان این رفتارشان را خواهند داد و دست تقدیر این گونه است. ببینید بر صدام و دیگران چه گذشت.

وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: اگر حمایت مردم سوریه از حکومت‌شان نبود یقینا با این حجم فشارها در سوریه در این دو سال هر حکومتی را فرو می‌ریخت اما مردم بیدار سوریه با حمایتی که از دولت‌شان داشتند روز به روز نسبت به مکر دیگران بیدارتر و هوشیارتر شدند و امروز خود مردم امنیت‌شان را آرام‌آرام به دست می‌گیرند. امیدواریم که مجموعه نهادهای بین‌المللی و کشورهای مهم و موثر منطقه‌یی و بین‌المللی هر چه زودتر خشونت را در سوریه متوقف کنند و دست از این تناقض‌گویی‌ها هم بردارند.

صالحی مذاکراتش‌ با وزیر امور خارجه سوریه را مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: ما در گفت‌وگوی دائم با هم هستیم که هماهنگی‌ها لازم را انجام دهیم. گزارشی از جلساتی که با سایر مقامات به خصوص درباره طرح آقای مرسی و هم‌چنین سفرهای اخیر به چند کشور اروپایی ارائه شد، موضوع جلسه با معاذالخطیب که بسیار خوب بود بررسی شد و برای ایشان شرح دادم و گفتم که ایران در هماهنگی با ملت و دولت سوریه تمام تلاش خود را در عرصه سیاسی به کار می‌گیرد که زمینه‌ساز برقراری نشست بین معارضان و حکومت سوریه باشد و از آن به بعد هم امور را به خود سوری‌ها واگذار کنند. حکومت سوریه هم آمادگی‌اش را در این باره اعلام کرده است و امروز دیگر بهانه‌ای دست هیچ‌کس نیست.

وی افزود: وزیر خارجه سوریه در روسیه اعلام کرد که ما حتی با معارضان مسلح هم گفت‌وگو می‌کنیم و این گام بسیار بلندی بود که حکومت سوریه برداشت و دولت سوریه هم پیشنهاد خوبی درباره شیوه برون رفت از این بحران ارائه کرده است که بسیار مهم خواهد بود.

صالحی هم‌چنین درباره برگزاری نشست موسوم به دوستان سوریه در رم نیز گفت: اگر کسانی که در نشست رم حضور داشتند از همان پیشنهاد معاذالخطیب مبنی بر نشست با حکومت سوریه و حل مساله از طریق گفت‌وگو بین معارضان و حکومت بیش‌تر حمایت می‌کردند، سریع‌تر می‌توانستند جلوی ریختن خون مردم بی‌گناه سوریه را بگیرند. آن‌ها متاسفانه معیارهای دوگانگی را دنبال می‌کنند. آن‌ها بحران سوریه را طولانی‌تر می‌کنند. طولانی‌تر شدن بحران سوریه یعنی کشته شدن افراد بی‌گناه بیش‌تر.

وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: امیدواریم پس از دو سال به این حقیقت رسیده باشند که راه‌حل سوریه رفتن به سمت خشونت و کشتار نیست بلکه توقف کشتار و انجام گفت‌وگو است و دولت سوریه به صراحت آمادگی‌اش را اعلام کرده است؛ پس هر کسی که مانع از انجام این گفت‌وگو شود او است که مسوول ریخته شدن خون برادران و خواهران سوری ما است. این آمادگی وجود دارد پس چرا ممانعت می‌شود؟ وقتی که معاذالخطیب پیشنهاد گفت‌وگو را داد که ما از آن استقبال کردیم روسیه و بسیاری از کشورها از جمله آمریکا، انگلیس استقبال کردند چه شد که یک‌باره ورق برگشت. ما می‌دانیم این امر محرمانه و سری نیست. ما می‌دانیم چگونه یک‌باره وی را مجبور کردند که نسبت به پیشنهاد خود دوباره تجدید نظر کند. آیا این در جهت مصلحت ملت سوریه است؟ واقعا اگر مصلحت ملت سوریه را می‌خواهید و به دنبال دلسوزی برای مردم سوریه هستید معارضان وادار کنید که با دولت سوریه گفت‌وگو کنند؛ چرا معارضان را به ادامه کشتارها ترغیب می‌کنید؟

به گزارش ایسنا، صالحی در ادامه این نشست در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره این که ایران چگونه می‌خواهد برای انتقال مسالمت‌آمیز قدرت در سوریه نقش فعال داشته باشد و آیا در کنفرانس ژنو حضور خواهید یافت؟ گفت: ایران کشوری نقش‌آفرین در منطقه است و همه‌ی هم ما این است که مردم خاورمیانه در شرایط آرام و صلح‌آمیزی قرار گیرند؛ بنابراین هر جا بتواند در جهت تحقق این اهداف وارد شود، ایران این آمادگی را دارد که با قدرت وارد شود. ما در ژنو یک و دو نبودیم اما ایران پیشنهادی برای برون‌رفت از بحران سوریه در شش بند ارائه کرد که این پیشنهاد در حقیقت در برگیرنده پیشنهادات‌های پیشین از جمله پیشنهادات و توافقاتی که در ژنو انجام گرفته بود می‌شد. ما با هر قدم و اقدامی که در راستای حل بحران سوریه باشد همراهی می‌کنیم و به همین اعتبار هم از طرح شش ماده‌یی کوفی‌عنان حمایت کردیم و از فعالیت‌های گسترده و سخت اخضر ابراهیمی نیز حمایت می‌کنیم.

وی ادامه داد: در بحث نشست چهار جانبه پیشنهادی آقای مرسی هم به عنوان عضو فعال همکاری می‌کنیم. هر جمعی که بخواهد با ایران در جهت حل بحران سوریه همکاری کند آماده این همکاری هستیم. دلمان می‌خواهد هر چه زودتر شاهد توقف خشونت در سوریه قبل از هر چیز دیگری باشیم.

صالحی هم‌چنین درباره حکومت در سوریه نیز گفت: سوریه مانند هر کشور دیگری دارای رییس‌جمهور قانونی است که از طریق مردم به ریاست جمهوری رسیده است. این مردم سوریه هستند که مانند هر کشور دیگری رییس خود را انتخاب می‌کنند تا زمان انتخابات بعدی بشار اسد، رییس‌جمهور قانونی سوریه است. در انتخابات بعدی نیز خود سوری‌ها تصمیم می‌گیرند که به چه کسی رای دهند و همه باید این آزادی را داشته باشند که به عنوان کاندید ریاست جمهوری در انتخابات وارد شوند تا آن زمان جناب آقای بشار اسد رییس‌جمهور سوریه است؛ این نظر رسمی جمهوری اسلامی ایران است. در انتخابات بعدی هم، همه از جمله آقای بشار اسد شرکت می‌کنند و مردم سوریه انتخاب می‌کنند به چه کسی رای می‌دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۱-۱۲-۱۲ ۲۳:۵۶

من همیشه بشار را دوست دارم. مخالفان او مشتی مزدورند که می‌خواهند مردم را بکشند. همسر او و دخترش الگوی سوری‌اند. کدام انقلاب؟