محمد ایرانی گفت: در شرایط کنونی تحولات سوریه در راستای توافقات بینالمللی ارزیابی می شود و شاید تنها راهی که امروز عملا میتواند وضعیت سوریه را از شرایط کنونی نجات دهد نشست بینالمللی است که گوشههایی از آن را در اجلاس ژنو 2 باید ببینیم.
سفیر پیشین ایران در اردن در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)،خاطرنشان کرد: نشست ژنو 2 در راستای تحرکاتی است که روسها در دستور کار قرار دادهاند، زیرا آنها معتقدند سوریه برای رسیدن به راهحل سیاسی مسالمتآمیز باید در روند بینالمللی قرار داشته باشد و در جریان توافقاتی که روسها، سوریه و طرفهای مختلف بینالمللی تاثیرگذار در موضوع این کشور از جمله ایالات متحده آمریکا انجام میدهند قرار داشته باشند.
وی افزود: روسها تحرکی را در ژنو یک آغاز کردند و معاونین وزیران خارجه آمریکا و روسیه نیز در دو جلسه مقدمات آن را بررسی کردند. روسیه از ابتدا میخواست اجلاس ژنو 2 را فعال کند. به نظر میرسد در این اجلاس عموما موضوع دولت انتقالی در سوریه و آتشبس نسبی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سال 2014 و به طور کلی موضوعاتی که در ژنو یک دیدیم توسط روسها ادامه پیدا کند و تکرار شود.
سفیر پیشین ایران در اردن اضافه کرد: مهمترین مساله در صحنه بینالملل فعلا موضوع توافق بین آمریکا و روسیه در مورد سوریه است که از یک ماه قبل تحرکاتی در این باره انجام میشود و همه چشمها به دنبال این است که تحولات سوریه را در راستای توافقات بینالمللی ارزیابی کنند و معتقدند که شاید تنها راهی که امروز عملا میتواند وضعیت سوریه را از شرایط کنونی نجات دهد نشست بینالمللی است که گوشههایی از آن را در اجلاس ژنو 2 باید ببینیم.
ایرانی با اشاره به برگزاری نشست دوستان سوریه در فرانسه نیز گفت: این نشست اولین باری نیست که شکل میگیرد. بارها در استانبول، مراکش، دوحه و ژاپن شاهد برگزاری چنین نشستهایی بودهایم. این نشستها معمولا با هدف رفع اختلافات بین جبهه مخالفین و معارضین برگزار میشود که به نظر میرسد عمق این اختلافات آنقدر زیاد است که معمولا تاکنون کاری از پیش نبرده است.
وی توضیح داد: طیفهای مختلفی در مخالفین وجود دارد که نشستهای آنها گرچه با هدف شکل دادن به دولت توافقی و در واقع دولت در تبعید است اما به نظر میرسد اختلافات آنها به قدری زیاد باشد که فعلا بعید است بتوانند مذاکراتی در فرانسه پیش ببرند که در مرحله اول منجر به پایان اختلافات آنها و سپس شکل دادن به دولت در تبعید شود.
وی در عین حال گفت: شواهد حاکی از این است که اختلافات موجود به ویژه آنچه که در صحنه عمل دیده میشود در نشست فرانسه موثر است ضمن اینکه جریان اسلامگرای تندروی سلفی که جریان مخالف مهمی در صحنه داخلی سوریه است اساسا این نشست را به رسمیت نمیشناسد و در آن شرکت نخواهد کرد و با نگاه آمریکاییها در مورد آینده سوریه زاویه پیدا کرده است. اینها چالشهایی است که در این اجلاس وجود دارد و آینده و افقی برای اینکه بتوانند اختلافاتشان را کنار بگذارند و دولت در تبعیدی شکل دهند را مبهم میکند.
سفیر پیشین ایران در اردن افزود: نگاه روسها در اجلاس ژنو 2 تشکیل دولت انتقالی پس از ایجاد آتشبس است و آن چیزی که در اجلاس دوستان سوریه در فرانسه دنبال میشود در تقابل با نشست ژنو قرار دارد. اما آنچه که به نظر میرسد در صحنه سوریه اهمیت دارد توافق بینالمللی است که یک طرف آن آمریکا و دولتهای دیگر و طرف دیگر روسها قرار دارند و این موضوع اهمیت بیشتری نسبت به نشست فرانسه دارد.
ایرانی همچنین درباره وضعیت میدانی سوریه در شرایط کنونی، اظهار کرد: در شرایط کنونی، تحولات بینالمللی و سیاسی درباره سوریه اهمیت بسیاری دارد. درواقع تلاشهایی که آمریکاییها و روسها برای یافتن راهحلی از نوع سیاسی دارند و اظهاراتی که جبهه غرب و به ویژه کاخ سفیدمبنی بر مخالفت با تسلیح بیشتر مخالفین دارد و از سویی جبهه نزدیک به القاعده مانند نصرت را داخل سوریه در لیست گروههای تروریستی قرار داده و همچنین اظهارات اخیر وزیران خارجه فرانسه و عربستان سعودی که در گذشته همپیمان محکم نیروهای مخالف سوریه و خواهان مسلح کردن آنها بودند، امروز به نوعی تغییر کرده است و آنها سرنوشت بشار اسد را به مردم سوریه واگذار کردهاند و تاکید بر راهحل مسالمتآمیز برای سوریه دارند.
وی توضیح داد:این مساله نشان میدهد که فضای بینالمللی برای حل مشکلات سوریه به سمتی میرود که به نفع حکومت بشار اسد تحلیل میشود و تا حدودی در صحنه بینالملل متفاوت از گذشته است و در جهتی ارزیابی میشود که منافع نظام سوریه را بیشتر دنبال میکند در مقایسه با مدتی قبل که همه نگاهها به جنگ داخلی و مسائل مربوط به حمایت مسلحانه از معارضین بود.
انتهای پیام
نظرات