مدیر عامل شاپرک با بیان اینکه در شاپرک سقفی نداریم اظهار کرد: برای گذاشتن سقف باید بر اساس مدل های جاری در کسب وکار و مقررات بانک مرکزی برنامه ریزی صورت گیرد که تا تحقق آن به نظر نمی رسد سقفی گذاشته شود.
سامان قطبی در گفتوگو با خبرنگار بانک و بیمه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با تاکید بر اینکه یکی از دلایل اصلی تشکیل شرکت شاپرک نظارت بر عملکرد شرکتهای عرضه کننده خدمات پرداخت ( PSP ) برای اطمینان از گردش صحیح و امن اطلاعات است گفت: اطلاعات بانکی ، حوزه خصوصی افراد است که صرفا بانک صاحب حساب و فرد امکان دسترسی به آن را دارند که با تشکیل این شرکت توسط شبکه بانکی بر انجام صحیح فنی گردش کار نظارت می شود.
وی با بیان اینکه همچنین امکان ارائه اطلاعات از این شبکه به سایر نهادها وجود ندارد، افزود: حتی شرکت شاپرک هم با توجه به استاندارد تبادل اطلاعات در شبکههای بانکی امکان دسترسی به این داده ها را ندارد به عبارت دیگرمحرمانه بودن اطلاعات جزو اصول اساسی شاپرک است.
وی ادامه داد: بر همین اساس ما در عرض 9 ماه گذشته رویه های حقوقی و فنی را برای شرکتهای PSP اجباری کردیم که بر روی دادههای خصوصی مردم نتوانند اشراف داشته باشند چون اعتماد، حرف اول و آخر در سیستم بانکی را می زند.
وی با تاکید بر اینکه در آینده با داده کاوی نباید بگذاریم سلامت سیستم به خطر بیفتد، گفت: با یکپارچه شدن دیتا و با استفاده از فاکتورهای تکنیکی می توان سامانه های ضد پولشویی و همچنین پردازش اطلاعات به منظور برنامه ریزی مدیریت و توسعه خدمات پرداخت مبتنی بر کارت را در کشور راهاندازی کرد البته این کار نیاز به زمان دارد لیکن برای ما الزامآور است.
قطبی در ادامه با بیان اینکه در حدود یک هفته اخیر اختلالی در شاپرک نداشتیم گفت: می توان گفت مدل اجرایی در شرکت های عرضه کننده خدمات پرداخت PSP تقریبا جا افتاده و مشکلات در اجرا نسبتا حل و به ثبات نسبی رسیده است همچنین پذیرندگان نیز با توجه به عملکرد سامانه با اعتماد کافی از این بستر جهت تبادل عملیات خرید مشتریان خود استفاده میکنند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که در چند روز اخیر کاهش محسوسی در تراکنشها نبوده اظهار کرد: در چند روز اخیر تراکنشهای شبکه نه تنها کاهش نیافته بلکه نسبت به مدت مشابه در ماه های قبل از رشد مناسبی برخوردار بوده است
مدیر عامل شاپرک با بیان اینکه کماکان انتقال پول از طریق کارت به کارت صورت میگیرد و ابزارش در خارج از شعب شبکه بانکی دستگاههای خودپرداز(ATM ) است گفت: عمده تراکنشهایی که در خرید صورت میگیرد ( به غیر از موارد خاص ) در دنیا بعد از48 ساعت تسویه میشود.لیکن بر اساس رویه ابلاغی بانک مرکزی در شاپرک طی مدت دو تا چند ساعت صورت خواهد گرفت.
وی اظهار کرد: وقتی در فروشگاه خریدی را انجام میدهیم به خریدار رسیدی داده می شود و همان لحظه از حسابش پول کسر میشود و یک رسید نیز به فروشنده ارائه میشود عمده تراکنشهایی که در خرید صورت میگیرد بر اساس رویه ابلاغی بانک مرکزی در شاپرک طی مدت دو تا چند ساعت در طول روز تسویه میشود.
قطبی در پاسخ به این سوال که آیا در دنیا نمونهای از طرح شاپرک اجرایی شده یا نه؟ گفت: شبکه پرداخت در بیشتر کشور های دنیا بصورت متمرکز توسط نهادی مشابه شاپرک مدیریت می شود لیکن مدل اجرائی شاپرک بر اساس قوانین حاکم بر کشور و تجارب چند ساله شبکه بانکی در این خصوص طراحی و پیاده سازی شده است.
وی افزود: به عنوان مثال روند اجرائی تسویه مالی بانک مربوطه با فروشندگان بطور معمول حداقل 48 ساعت است که در طرح شاپرک فعلا در بازه زمانی دو تا چند ساعت عملیاتی شده است؛ به عنوان مثال اگر خریدی در ساعت 7:30 صبح صورت گرفته باشد پول به حساب فروشگاه حدودا دو ساعت بعد از آن واریز میشود ولی اگر در ساعت هشت و نیم شب این تراکنش صورت بگیرد فردا صبح واریز پول به حساب فروشنده انجام میشود.
مدیرعامل شرکت شاپرک با بیان اینکه در ماههای گذشته و درروزهای پرترافیک شبکه بامشکل مواجه میشد اظهار کرد: به همین دلیل اصلاحاتی درروش اجرائی ( فارغ از اتصال از طریق شاپرک یا از طریق بانک ) بایدانجام میگرفت تا خدمت رسانی به دارندگان درمقاطع پرترافیک موجب کندی نشود و بدین ترتیب تسویه با پذیرندگان چه از طریق شاپرک و یا به روش قبل تنها تغییری که انجام شده این است که طی چند ساعت صورت می گیرد.
وی ادامه داد: بدین ترتیب و پس از انجام تراکنش، دستگاه رسید را صادر کرده و خرید انجام میشود و فروشهای صورت گرفته تجمیع وبه حساب فروشنده واریزمیشود، این امرتنهادرپایانههای فروشگاهی(pos) و درگاه های فروش است.
گفتنی است؛ تمامی فروشندگان دارای دستگاه کارت خوان می توانند در صورت بروز مشکل با شماره تلفن های مندرج بر روی دستگاه کارتخوان خود تماس گرفته و درصورتی که شرکت مربوطه از پاسخگویی مناسب خودداری کرد ، شکایات خود را جهت پیگیری های بعدی ، به شماره پیام گیر 29954855 بانک مرکزی با ذکر شماره حساب و نام بانک متصل به پایانه اعلام کنند.
تغییرات ناشی از روند تجمعی تسویه حساب و واریز وجه به حساب فروشندگان به منظور افزایش ظرفیت پاسخگویی ، کنترل بهتر ترافیک شبکه و در راستای افزایش کیفی سطح خدمات به دارندگان کارت خصوصاً با توجه به در پیش بودن ایام پرتراکم پایان سال صورت پذیرفته است.
انتهای پیام
نظرات