رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این که برای مقابله با پدیده گرد و غبار 3400 میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است گفت: این در حالیست که امسال تنها 100 میلیارد تومان اعتبار این بخش تامین شده است.
به گزارش خبرنگار «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مهندس محمد جواد محمدیزاده در همایش «پژوهش و محیط زیست» با بیان اینکه پدیده گرد و غبار تمام مدلها را به هم ریخته است، افزود: این پدیده برخلاف آنچه که رسانهها میگویند، نوظهور نبوده و ریشه آن، بیاعتنایی، کممهری و جفای به طبیعت است.
به گفته وی از آنجا که محیط زیست یک محیط پویا است، هر روز با پدیدههای جدیدی مواجهیم که باید قطعا پاسخ به روزی به نیازهای این پدیدهها بدهیم و این کار جز با به روز بودن دانشمندان میسر نمیشود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: امروز در سراسر جهان یکی از اولویتهای تحقیق و پژوهش، موضوع محیط زیست و علت آن بحرانهای حوزه حیات و تهدیدهای مولفههای اصلی زندگی، یعنی آب، خاک و هوا است که نه تنها آحاد مردم را به میدان آورده، بلکه بیش از پیش اساتید، پژوهشگران و محققان را نیز به عرصه کشانده است.
محمدیزاده با بیان اینکه متاسفانه در نیازسنجی دچار نقصیم، افزود: باید برآورد دقیقی از اوضاع داشته باشیم و بدانیم که کشورهای استعماری نمیتوانند کمکی به آن بکنند و تعامل با کشورهای دیگر میتواند بهترین راهحل ما باشد.
تمایل برخی دستگاهها به ورود دانش کمتر از ورود تکنولوژی است
وی با بیان اینکه استخدام از بیرون، به معنای مصرفکننده تکنولوژی بودن نیست، افزود: متاسفانه تمایل برخی دستگاهها به ورود دانش کمتر از ورود تکنولوژی است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مدیریت محیط زیست نمیتواند بر اساس آزمون و خطا به نیازها صورت گیرد. بنابراین ما باید نادانستههای خود را در حوزه محیط زیست تقویت کرده و بازخوردهای آن را برای پدیدههای نوظهور پیشبینی کنیم. مثلا چه کسی فکر میکرد که در ظرف چند سال گرد و غبار موضوعی شود که از 30 استان کشور، 21 استان را درگیر کند و حتی غلظت آن در برخی مواقع صدها برابر از حد مجاز باشد.
محمدیزاده در ادامه اظهار کرد: تلقی ما این است که ما هنوز برآورد دقیقی از وضعیت فناوری روز محیط زیست نداریم و متاسفانه با وجود آنکه روی کمربند خشک دنیا قرار گرفتهایم، بهرهوری ما در حوزه آب در بخش کشاورزی 35 درصد بوده و نتوانستهایم فناوریهای جدید را به گونهای که شایسته است به کار گیریم که این نشان عقبماندگی ماست.
محمدیزاده با اشاره به پیچیدگی نظام طبیعت، اظهار کرد: قد و قواره مسائل طبیعی بسیار تنیده و غامض است، لذا علما و دانشمندانی که با مسائل این حوزه دست و پنجه نرم میکنند، باید با دقت فراوان به ضوابط این حوزه وارد عرصه شده و افرادی که دید محدودی نسبت به این مساله دارند، از ورود به این عرصه خودداری کنند.
وی افزود: علت این پیچیده بودن، ارتباط بین بخشهای مختلف حیات با یکدیگر است، بنابراین محیط زیست، جغرافیا نمیشناسد. مثلا اگر در قارهای از دنیا قطع جنگل اتفاق بیفتد، ممکن است در یک قاره دیگر شاهد سیل باشیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: یکی از نکات مهم دیگری که در حوزه محیط زیست وجود دارد، پیشرفتهای صنعتی به خصوص در 50 سال اخیر است که تاثیرات بسیاری را در حوزه حیات از جمله گرم شدن زمین و تغییرات آب و هوایی گذاشته و این امر توجه به تغییرات کاربردی را ضروریتر کرده است.
محمدیزاده افزود: چیره شدن حیات صنعتی بر حوزه طبیعت آثار مخرب بسیاری در زیست موجودات کل زمین گذاشته است که نیاز به تحقیق نه برای تحقیق، بلکه برای پاسخ به گرفتاریهای بسیاری را مطرح میکند.
وی با اشاره به اهمیت اکوسیستمها در سراسر جهان، اظهار کرد: باید با باور به شکننده بودن اکوسیستمها و عدم تصور اینکه این نعمتها لایزال و تمام نشدنی هستند، از منابع اکولوژیکی خودمان استفاده کنیم و به توسعهای تن دهیم که مقوم و مروج محیط زیست باشد، نه مخرب آن که این رسالت بر عهده محققان و دانشمندان است.
به گفته رییس سازمان حفاظت محیط زیست سرمایههای اقتصادی و انسانی ما به سرمایههای اکولوژیک تعلق داشته و امکان ندارد بدون شناسایی سرمایههای اکولوژیک بتوانیم منابع اقتصادی را به درستی مدیریت کنیم. اگر این شناسایی به خوبی انجام گیرد، میتوانیم برای آینده به صورت شفابخش برنامهریزی کنیم.
محمدیزاده تاکید کرد: منابع اولیه حیات نباید تهی شوند و بهرهبرداری از آنها باید عالمانه و خردمندانه صورت گیرد تا توسعه اقتصادی و رفاه در پی داشته باشد.
وی با بیان اینکه محققان باید راه کج رفته گذشتگان را اصلاح کنند، افزود: محققان باید با تجویز نسخههای شفابخش، تصمیمگیرندگان را از مسیر اشتباه بازگردانند.
محمدیزاده با تاکید بر اینکه حوزه محیط زیست باید به اهالی آن سپرده شود، افزود: برای ما مهم است که شرکتها و پیمانکارانی در حوزه محیط زیست ورود پیدا کنند و در تجاریسازی دانش توانا باشند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: باید از روشهای سنتی فاصله گرفته و فناوریهای نوین را پیش رو قرار دهیم و باید توجه داشت که اگرچه رشد اقتصادی زحمت دارد باید بر فناوری قابل اعتماد مبتنی بوده و شتابزده نباشد.
محمدیزاده با اشاره به همکاریهای سازمان حفاظت از محیط زیست با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اظهار کرد: در کاربرد فناوریهای نوین، پایش و حفاظت مدیریت آب و خاک، پایش، حفاظت و احیای زیستبومهای پهنههای خلیجفارس و خزر، پایش، حفاظت و احیای تنوع زیستی، مطالعه موضوع ریزگردها، توسعه و ارتقای فرهنگ زیست محیطی با هدف مشارکت مردم و رفع آلایندگیها در ارتباط با فناوریها و سیستمهای فراگیر آنلاین پایش در حوزه صنعت، پسماندها، بازیافت و تسفیه فاضلابها و اصلاح مصرف انرژی از جمله همکاریهای این دو سازمان است.
به گزارش ایسنا، وی پس از رونمایی از دستگاه تصفیه ریزگردهای هوا در محیط بسته و ماسک تنفسی مخصوص ریزگردها، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: هم فیلترها و هم دستگاهها از فناوریهای نوین در حوزه محیط زیست و مورد تایید سازمان بوده است. البته مردم باید بدانند این وسایل تنها مناسب فضاهای بسته بوده و در مکانهایی مانند مدرسه، بیمارستان و ادارات قابل استفاده هستند.
به گفته رییس سازمان حفاظت محیط زیست، تاکنون یک میلیارد تومان برای خرید این ابزار و قرار گرفتن در اختیار مردم با هدف فرهنگسازی هزینه شده است.
محمدیزاده افزود: دولت برای استانهایی مانند خوزستان و کرمانشاه که بیش از دیگر استانها در معرض آلایندهها قرار دارند، حمایتهایی را صورت داده و توصیه ما این است که دستگاههای اداری مانند وزارت بهداشت، وزارت علوم و حتی وزارت صنایع این وسایل را خریده و در اختیار مردم قرار دهند.
وی در خصوص جلوگیری از ورود ریزگردها به کشور، اظهار کرد: عراق، اردن و سوریه که تولیدکننده این ریزگردها هستند، برای حل این مشکل اقداماتی را صورت دادهاند و در داخل کشور نیز 3400 میلیارد تومان اعتبار لازم است که این رقم به مجلس ارائه شده و امسال تنها 100 میلیارد تومان اعتبار دریافت کردهایم.
در ادامه این نشست، مهندس ذکریا یازرلو، معاون آموزش و پژوهش سازمان محیط زیست با اشاره به فعالیتهای پژوهشی این سازمان طی سال گذشته، اظهار کرد: با حرکتی که در بخش آموزش عالی انجام دادهایم، در 43 رشته مربوط به محیط زیست، بیش از 53 هزار دانشآموخته تربیت کردهایم و هماکنون نیز در دانشگاههای کشور بیش از 17 هزار دانشجو در حال تحصیل هستند که اکثر آنها در مقطع ارشد و دکتری قرار دارند.
به گفته وی تاثیر هرم سنی کارکنان سازمان از حداکثر 25 درصد دارندگان تحصیلات عالیه به 75 درصد، تاسیس دانشگاههای تخصصی، انجام 3760 طرح پژوهشی در سازمان محیط زیست، 2200 طرح پژوهشی با همکاری کمیته ملی توسعه پایدار و شورای عالی محیط زیست و ارائه 3358 رساله دانشجویی کارشناسی ارشد از جمله فعالیتهای این مرکز هستند.
وی ادامه داد: همچنین دانشگاه پیامنور با برداشتن گامی بزرگ با ایجاد مقطع دکتری، 58 رساله و دانشگاه آزاد اسلامی نیز 1300 رساله در حوزه محیط زیست داشته است.
به گفته معاون آموزش و پژوهش سازمان محیط زیست، دستیابی به بانکهای اطلاعات علمی به صورتی که بتواند نیاز محققان و خبرنگاران را تامین کند، آماده شده و در هفتههای آینده افتتاح خواهد شد که این بانکها شامل طرحهای پژوهشی، رسالات، مقالات علمی و Ebookهاست.
یازرلو افزود: سازماندهی پژوهشی بر اساس نیازهای معطوف به مزیتها و متناسب با آیندهنگری بوده است که در این حوزه نیز شش کنسرسیوم برای انجام ماموریتبخشی محیط زیست در برنامه پنجم توسعه تعبیه گردید.
انتهای پیام
نظرات