دو تلسكوپ فضايي ناسا موفق به ثبت تصويري جديد از سحابي هليكس در آسمان شدند كه شبيه به يك چشم عظيم كيهاني است.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، سحابي هليكس موسوم به NGC 7293 نمايش دهنده يك ستاره در حال مرگ موسوم به سحابي سيارهاي است.
اين تصوير جديد كه اخيرا منتشر شده، اطلاعات تلسكوپ فضايي اسپيتزر را در طول موج نور مادون قرمز با دادههاي كاوشگر تكامل جهان GALEX در طول موج كوتاهتر نور فرابنفش تركيب كرده است.
سحابي هليكس در فاصله حدود 650 سال نوري از زمين در صورت فلكي دلو قرار دارد و نشان دهنده آينده احتمالي خورشيد است كه انتظار ميرود در حدود پنج ميليارد سال آينده به يك سحابي سيارهاي تبديل شود.
سحابيهاي سيارهاي به ستارههايي به اندازه خورشيد گفته ميشود كه به پايان عمر خود نزديك شده و سوخت هيدروژن و هليوم آن براي همجوشي در هسته آنها به پايان ميرسد. در اين نقطه، اين اجسام لايههاي خارجي گازي خود را به شكل پوستههاي درخشان تبديل كرده و به شكل ستاره هاي كوتوله سفيد كوچك منقبض ميشوند.
دانشمندان ناسا در بيانيهاي اعلام كردند: ستاره كوتوله سفيد تقريبا اندازه زمين بوده اما از يك حجم بسيار نزديك به ستاره اصلي برخوردار است. در حقيقت ذرهاي از ستاره كوتوله سفيد به اندازه وزن چند فيل است.
در اين تصوير ستاره كوتوله سفيد به شكل يك نقطه ريز سفيد رنگ در مركز سحابي مشخص شده است.
اين ستاره از خود تابشهاي فرابنفش منتشر كرده كه در عوض لايههاي گازي خارجي را در طول موج مادون قرمز روشن ميكنند. هر دو طيف نور در تصوير در نور تركيبي دو تلسكوپ به نمايش درآمدهاند.
اطلاعات GALEX در تصوير به رنگ آبي و مشاهدات اسپيتزر به رنگ زرد به نمايش درآمده است. برخي از فضاهاي پيشزمينه از دادههاي جمعآوري شده توسط تلسكوپ وايز ناسا هستند.
سحابي سيارهاي به هيچ وجه سياره نبوده اما به دليل شكل ظاهري آنها كه شبيه به سيارات گازي بزرگ است، در قرن 18 به اين نام خوانده شده و به آن شهرت يافت.
انتهاي پيام
نظرات