وزير صنعت، معدن و تجارت گفت: موضوع ارز پديده اي چند وجهي است كه بايد دراين خصوص همه وجوه آن مورد توجه باشد، زيرا كه ارز در كشور صرفا داراي ابعاد صرفا اقتصادي نيست و ابعاد غيراقتصادي نظير سياسي، امنيتي و اجتماعي گرفته است.
به گزارش ايسنا، مهدي غضنفري با بيان اينكه مركز مبادلات ارزي جنبههاي اقتصادي ارز را در بازار مديريت و سعي ميكند با جذب تقاضاهاي بيشتر به سمت خودش تقاضاهاي بازار آزاد را كاهش دهد، افزود: اما جنبه هاي سياسي، امنيتي و اجتماعي اين موضوع بايد توسط نهادهاي ذيربط مديريت شود تا راهكار جديد ايجاد مركز مبادلات ارزي كه يك هفته است راه اندازي شده خودش را نشان دهد.
وي افزود: خوشبختانه دستگاههاي مختلفي كه مسئوليت غير اقتصادي دارند، برنامه هايي را براي مديريت بازار ارز دارند ولي هنوز اجرايي نشده است. بنابراين درحالي كه ما در مركز مبادلات ارزي سعي داريم تا تقاضاهاي بيشتري را جذب كنيم، در بازار آزاد فعاليت ديگري درحال شكل گيري است كه فقط جنبه اقتصادي ندارد.
وي همچنين گفت: در بازار آزاد نوعي سوداگري شكل گرفته و جهت گيري آن بازار به سمت بالا بردن قيمت ارز است.
غضنفري با بيان اين كه گفته بوديم، درمركز مبادلات ارزي دو درصد زير قيمت بازار مبادله انجام ميشود، افزود: محاسبه قيمت بازار يك ميانگين وزني بود. براي مثال ديديم كه دلار با قيمت هاي مختلف چقدر فروخته شده و پس از آن يك ميانگين وزني براي آن در نظر گرفتيم.
وي افزود: به تدريج كه وزن مركز مبادلات بالاتر مي رود، ميانگين به سمت خودش نزديك تر ميشود يعني مقدار مبادله شده باعث ميشود تا ميانگين بازار عدد خودش شود كه اگر اين اتفاق تا هفته آينده رخ دهد بتدريج بانك مركزي عدد بازار را از مركز مبادلات مي گيرد و ميتواند زير اين عدد قيمت دهد.
وزير صنعت، معدن و تجارت افزود: هفته گذشته عددي كه در مركز مبادلات معامله شد به قدري نبود كه بتواند خودش را نشان دهد، اما هفته بعد با توجه به اينكه عدد مبادلات اين مركز از مبادلات بازار بزرگتر خواهد شد ميانگين وزني به سمت عدد مركز مبادلات مي آيد و بتدريج بايد دو درصد زيرعدد خود كار كند و مي تواند كاملا محسوس عدد هايش كاهش پيدا كند و شرط آن اين است كه رقم بالاي 100 ميليون دلار را كه مركز مبادلات در اين دو روز به آن رسيده را حفظ كنيم كه در محاسبات مركز مبادلات اين عدد مبناي قيمت ديروز تلقي شود.
وي در گفت وگو با راديو سراسري در پاسخ به اين سوال كه امروز اعلام شده كه نرخ دلار در مركز مبادلات ارزي 2672 تومان است و از طرفي هم اعلام مي شود كه روند مراجعه فروشندگان و خريداران ارز رو به افزايش بوده است. با اين وجود شما فكر ميكنيد اين روند افزايشي ادامه داشته باشد؟ پاسخ داد: اين مركز به طور كامل مورد توجه فعالان اقتصادي واقع شده است. ما روز اول اصلا معامله نداشتيم ، فعالان آمدند اما معامله اي انجام ندادند و پس از آن مراجعات شروع شد و هر روز مراجعه ميكردند واعلام كرديم كه ميخواهيم مراجعه حضوري را به صفر برسانيم.
او خاطرنشان كرد: به آنها اعلام شد كه فقط بايد به شعب بانك هاي عامل مراجعه كنند و شهرستانها به تهران نيايند ، هم اكنون علاوه بر دو بانك اولي ، 10 بانك عامل را مستقر كرديم كه اطلاعات مشتريان خود را از شبكه بانكي دريافت كنند ، طبيعي است كه اگرقرار باشد اين همه افراد مراجعه كنند ، فضا اصلا پاسخگو نيست .
غضنفري تصريح كرد : آنها مي توانند از طريق شبكه بانكي درخواست خود را مثل گذشته ارسال كنند و در مركز مبادلات ، بانك هاي عامل و بانك مركزي با يك بررسي نسبت به هر ثبت سفارش اگر آماده تخصيص ارز باشد ، ارز را ارايه مي كنند و ساير عملكردهاي ريالي بابت قيمت ارز هم در شعبه آن بانك در مركز مبادلات ارزي انجام مي شود .
ضرورت فعال شدن زير ساختارهاي امنيتي ، اطلاعاتي و سياسي فرهنگي
وي در باره سوال مطرح شده مبني براينكه برخي مسئولان در باره مقاومت بازار و شكستن آن سخن گفته بودند، حال چه زماني اين موضوع محقق مي شود؟ تصريح كرد: يك سيستم اقتصادي بايد همزمان كار كند . ما مركز مبادلات را راه انداختيم كه سيستم اطلاعاتي آن بايد خيلي بيشتر باشد. انتظارات ما خيلي بيشتر است. بخش ارتباطات سياسي و فرهنگي در مورد جايگاه ارز در اقتصاد هم مهم است اين دو زيرساختار يعني امنيتي اطلاعاتي و سياسي فرهنگي هنوز پابه پاي اين زيرسيستم اقتصادي فعال نشده است.
دستور روز گذشته رييس جمهوري مبني بر انجام مسئوليت ديگر بخش ها
وزير صنعت، معدن و تجارت افزود: دردولت هم اين موضوع بحث شد و رئيس جمهور دستورات لازم را ديروز صادر كردند . در اين دو قسمت كه هم به لحاظ اطلاع رساني و فرهنگ سازي و هم به لحاظ برخورد با سر شا خه هايي كه به طور عمد در بازار اخلال ايجاد مي كنند فعاليت جدي تري آغاز شود و اگر اين زيرسازي سيستم حركت خود را به طور كامل جلو ببرد مطمئنا شاهد توقف قيمت ارز وحتي كاهش آن خواهيم بود .
وي تصريح كرد : آنچه برخي مسئولان عنوان كرده اند ، بنابر اين بوده كه با نگاهي بر اينكه اين موضوع را يك پديده اقتصادي بدانيم ارز بيشتري در بازار عرضه كنيم كاهش پيدا ميكند . اما وقتي يك پديده از حالت اقتصادي خارج شده و جنبه هاي غير اقتصادي ميگيرد ، آثار كار دستگاه اقتصادي زياد مشهود نيست مگر اينكه ساير زيرسيستم ها فعال شده و جلوي اخلال را بگيرند.
تشكيل بيش از يك ميليون پرونده در سازمان تعزيرات
غضنفري همچنين در پاسخ به اين پرسش كه وضعيت نرخ دلار بر روي بازار باعث مي شود كه برخي قيمت ها را لحظه اي در سطح بازار تغيير دهند ، نقش نظارتي سازمان حمايت مصرف كنندگان و توليد كنندگان دراين خصوص چيست ؟ گفت : حجم پرونده ها و بازرسي هاي ما چند برابر شده، يعني بيش از يك ميليون پرونده در تعزيرات براي متخلفين تشكيل و مدارك مستند را تهيه كرديم اين ميزان بسياري بيشتر از سال هاي گذشته است.
وي افزود: مشكل اين است كه وقتي از سرچشمه نتوانيم قيمت ارز را مديريت كنيم، آثار نظارت و كنترل در نزد مردم محسوس نيست. ما حداقل سه ميليون واحد صنفي كه 70 هزار واحد توليدي است با اينكه پايين دست كار بازرسي و نظارت تشديد و چند برابر شده اما مردم آن را احساس نمي كنند. علت آن هم اين است كه بايد قيمت ارز را به عنوان يه جريان خوني كه در بدن اقتصاد جاري است بتوانيم مديريت كنيم.
او ادامه داد: به همين دليل است كه وزارت صنعت،معدن تجارت در مورد قيمت ارز كمك بيشتري كرده ، مشاركت كرد و فضا در اختيار گذاشت. مركز مبادلات را با كمك بانك مركزي شكل داد. مرتبا درحال اطلاع رساني است . اگر قيمت ارز به سرعت مديريت نشود در پايين دست در توليد وتوزيع كار خيلي سخت تر خواهد بود اما اين به اين معني نيست كه بازرسي و نظارت و تعزيرات بيكار هستند .
غضنفري گفت: گزارشي از مشكلات تعزيرات ناشي از اجراي احكام داده شده است. ناجا بايد احكام تعزيرات اگر پلمپ ، جريمه ، يا بازداشت است را فورا اجرا كند تا بازار بداند كه تنبيهات و برخورد با تخلفات بازدارنده است.
وي در باره اين موضوع كه آيا ساير اولويت هاي واردات به جمع خدمات مركز مبادلات ارزي افزوده مي شود؟ گفت: اگر يك تا دو ماه زودتر مركز مبادلات ارزي را راه اندازي مي كرديم، اين بخش شكل نمي گرفت. انشاالله به محض اينكه طول سقف كوتاه شد سراغ اولويت هاي بعدي هم مي رويم و اين موضوع جزو برنامه هايمان است .
وي گفت : در حال حاضر بانك مركزي قول داده به محض اينكه طول سقف اولويت هاي يك تا پنج آن كوتاه شد، سراغ ساير اولويت ها برويم. اين در حالي است كه ما هنوز از ارز خود بانك مركزي در مركز مبادله اي ارزي استفاده نكرديم.
وزير صنعت، معدن و تجارت در باره نحوه استفاده از منابع در مركز مبادلات ارزي تصريح كرد: اين موضوع تصميمي است كه در كارگروه مشترك دولت و مجلس اتخاذ شده و شامل ارز بخش نفت (14.5 درصد درآمد نفتي)، صندوق توسعه ملي و پتروشيمي هاست.
وي ادامه داد: البته اولويت هاي اول و دوم از ارز مرجع با نرخ 1226 تومان استفاده مي كنند، اما اولويت هاي سه، چهار و پنج از ارز بانك مركزي استفاده نمي كنند.
وي افزود: البته اين روزها چند جلسه با صرافان گذاشته و درحال جمع بندي هستيم. اگر ما نياز ارز خدماتي را به كمك خود صرافان به بازار عرضه كنيم، يك وقت ما يك مركز مبادله ارزي داريم كه نيازهاي ارز را براي واردات كالا پوشش مي دهد و يك زمان صرافان مجاز داريم كه نياز ارز خدماتي را پوشش مي دهند و بسياري از متقاضياني كه در بازار آزاد هستند بتدريج جذب اين دو محل مي شوند البته با قيمتي كه بانك مركزي اعلام مي كند و به تدريج به يك ثبات مي رسد .
تداوم جلسات با بخش خصوصي
غضنفري در پاسخ به اين پرسش كه آيا از كارشناسان واقتصاد دانان در اين باره نظر خواهي مي شود؟ گفت : ما در روزهاي گذشته جلسهاي طولاني با حضور نمايندگان تشكل هاي بخش خصوصي داشتيم كه بيش از سه ساعت به طول انجاميد.
وي افزود: با توجه به اينكه نتوانستيم جمع بندي داشته باشيم، قرار شد دوباره هفته بعد جلسه را راجع به موضوع ارز، تحريم و اين كه چگونه فشار تحريم ها بر روي بدنه اقتصادي كشور كاهش يابد ، ادامه دهيم .
وزير صنعت ، معدن و تجارت تصريح كرد: همچنين با حضور رييس كل بانك مركزي جلساتي با بانك هاي عامل برگزار شد و دراين جلسات درباره استفاده از تجربيات سال هاي جنگ تحميلي در خصوص مشكلات ارزي گفت وگو شد .
وي با اشاره براينكه ما مي توانيم مديريت كنيم و جلو ببريم و بطور مرتب اين دريافت نظرات، فيدبك ها، بازخوردها، فرم ها، پيشنهادات وجود دارد ، افزود: البته بايد بگويم وقتي از اقتصاد صحبت مي كنيم منظورمان كل وزارتخانه هاي تيم اقتصادي است ، ما در وزارت صنعت، معدن و تجارت واقعاً بطور مرتب تلاش مي كنيم تا ديدگاه بخش خصوصي را براي تك تك كارهايمان اخذ كنيم البته بين خود بخش خصوصي نيز ديدگاه هاي متفاوتي وجود دارد ولي بسيار كمك كننده است،
غضنفري تصريح كرد: اقتصاددان ها و استاداني كه در گذشته و در زمان جنگ و در زمانهاي بحران به حل مشكلات كشور كمك كردند ديدگاه هاي بسيار كمك كننده اي دارند ، نظرات آنها را به طور مرتب مي گيريم مثلاً روزهاي پس از آغاز سال نو را به ياد داريد كه كمبود كالاهاي اساسي واقعاً خيلي زياد شده بود ولي بلافاصله دست بكار شديم و ذخيره سازي را انجام داديم و امروز كمتر كسي از كمبود كالاهاي اساسي سخن به ميان مي آورد چون آن مشكل را ما حل كرديم، فراموش نكنيم كه بحث تحريم چه ابعاد پيچيده اي دارد و هوشمندانه طراحي شده و هرجا كه ما با موفقيت برويم براي ما مشكل درست مي كنند.
ديدگاه بانك مركزي مبني بر تعامل ساير دستگاه ها با بخش خصوصي
وزير صنعت ، معدن و تجارت در پايان و در پاسخ به اين پرسش كه ممكن است برخي ناهماهنگي ها ميان دستگاه ها وجود داشته باشد ، افزود: قطعا ناهماهنگي ها اثر گذار است ما در شرايطي نيستيم كه ناهماهنگي ها بي اثر باشد و حتماً آثار سوء خود را بدنبال دارد و ناهماهنگي احتمالي بين بانك مركزي و بخش خصوصي اين اثر سوء را دارد و ناهماهنگي را در هر سطحي متاسفانه اين آثار را دارد و ما را باي يك جريان مواجه مي كند كه مثل باران بهاري است با درآمدهاي ارزي مواجه بوديم و به راحتي بانك مركزي سياست گذاري مي كرد و سالها سياستهاي آن ثابت بود و تغيير نمي كرد اما بحرانهايي كه پي در پي بروز كرد باعث شد كه اين تغيير سياست ها حاصل شود اما من واقعاً عرض مي كنم كه بانك مركزي اين ديدگاه را دارد كه تعامل با ساير دستگاه ها با بخش خصوصي داشته باشد كه بسيار كمك كننده است.
انتهاي پيام
نظرات