بزرگترين تونل انتقال آب خاورميانه صبح امروز در مراسمي با حضور وزير نيرو در شهرستان اليگودرز افتتاح شد.
به گزارش خبرنگار اعزامي ايسنا، اين تونل 36 كيلومتري كه بخشي از طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود به شمار ميرود، صبح امروز با حضور وزير نيرو، معاون وزير در امور آب و آبفا، استاندار قم،جمعي از مديران ارشد بخش آب كشور و نمايندگان مجلس افتتاح شد.
هدف طرح انتقال آب از دز به قمرود انتقال 181 ميليون مترمكعب آب شرب در سال به شهرهاي خوانسار، خمين، گلپايگان، محلات، نيمور، دليجان، سلفچگان، ساوه و قم است.
با اجراي اين طرح كسري آب در شهرهاي مذكور جبران شده و با كمك به آبخوان ايران مركزي، باعث ارتقاء كيفيت آب شهرهاي هدف و ايجاد اشتغال ميشود.
با توجه به ضرورت انتقال آب به ايران مركزي متناسب با افزايش جمعيت در اين شهرها طي چند دههي گذشته، اين طرح بزرگ با پيشبيني اتمام كار در 10 سال در سال 81 آغاز شد و بيش از 90 درصد كار در حال حاضر به انجام رسيده است.
طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود به لحاظ گستردگي طرح بالغ بر 270 كيلومتر است كه از دو حوزه سرشاخههاي دز در استان لرستان و حوزه آبريز قمرود در استانهاي اصفهان، مركزي و قم تشكيل شده است.
بر اين اساس تونل بلند كه امروز با حضور وزير نيرو و با خروج دستگاه حفاري تي.بي.ام افتتاح شد، 35 هزار و 750 متر است. دايره قطر اين تونل 3.8 متر و ظرفيت آبگيري آن 23 مترمكعب در ثانيه است. در اين تونل براي حفاري از سيستم مكانيزه و با دستگاههاي تي.بي.ام استفاده شده است.
همچنين طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود شامل تونل دره دايي به دم كمر كه 9 هزار و 177 متر است با ظرفيت آبگذري 23 مترمكعب در ثانيه، كانال آبرساني دم كمر به انوج با طول 7 هزار و 300 متر و با ظرفيت 23 مترمكعب در ثانيه و تونل بلند انوج به قمرود با طول 36 كيلومتر و ظرفيت آبگيري 23 مترمكعب در ثانيه ميشود.
وزير نيرو صبح امروز در مراسم افتتاح بلندترين تونل آبرساني خاورميانه در جمع خبرنگاران با تاكيد بر اينكه در دو سال گذشته 85 ميليون مترمكعب به قم آبرساني شده است، گفت: با بهرهبرداري كامل از اين طرح در سال گذشته 181 ميليون مترمكعب آب شرب منتقل شده و به 10 شهر و 100 روستا آبرساني ميشود.
مسئولان وزارت نيرو هزينهي اجراي اين طرح را هزار و 100 ميليارد تومان اعلام كردهاند.
روايت پروژهاي كه تا مرز توقف رفت
وزير نيرو در مراسم بهرهبرداري از بزرگترين تونل انتقال آب خاورميانه با اشاره به دشواريهاي اين پروژه از بررسي احتمال لغو اجراي اين طرح به خاطر دشواري كار در سالهاي قبل خبر داد.
مجيد نامجو صبح امروز (شنبه) در آيين اتمام حفاري تونل انتقال آب دز به قمرود با تاكيد بر اينكه به خاطر سختي كار و گستردگي اين طرح جمع بندي شده بود كه كار انجام نشود، گفت: با اين حال مشاهده شد كه پروژههاي عمراني دشوار به دست متخصصين ايراني انجام ميشود.
نامجو با اشاره به پيچيدگي طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود گفت: اين طرح داراي سامانه جمعآوري، انتقال آب و سد است. با اتمام بيش از 90 درصد كار پروژه بزرگي در كشور رقم خورده و با بهره برداري كامل از اين طرح 180 ميليون متر مكعب آب منتقل ميشود و به 10 شهر و صد روستا آب شرب ميرسد.
وي در پايان با اشاره به اينكه اين طرح تا بهار آينده به بهره برداري كامل ميرسد گفت: 85 ميليون متر مكعبي كه آب به قم فرستاده شده توانسته قم را نجات دهد.
استفاده از بلندترين تونل انتقال آب خاورميانه تا 4ماه آينده
از سوي ديگر، مديرعامل شركت آبمنطقهاي تهران گفت بزرگترين تونل انتقال آب خاورميانه از چهار ماه آينده مورد استفاده قرار مي گيرد.
مديرعامل شركت آب منطقهاي تهران ظهر امروز در مراسم اتمام كار تونل قطعه يك طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود تاكيد كرد: در سه الي چهار ماه آينده از تونل اصلي كه كار آن به اتمام رسيده به جاي سامانه پمپاژ آب موقت استفاده ميشود.
خسرو ارتقايي با اشاره به اينكه براي بتن ريزي در بخش 600 متري پايين دست تونل حفاري شده سه ماه و براي خروج قطعات سنگين يك ماه وقت نياز داريم، افزود: بنابراين در سه الي چهار ماه آينده به جاي سامانه پمپاژ آب كنوني از تونل اصلي آب را منتقل ميكنيم.
وي با اشاره به اينكه كار سد كوچري به عنوان يكي از بخشهاي پاياني طرح انتقال آب به قم 45 درصد پيشرفت فيزيكي داشته اظهار كرد: مخزن اين سد 207 ميليون متر مكعب ظرفيت داشته وارتفاع آن از پي 97 متر است.
مديرعامل شركت آب منطقهاي تهران در ادامه با اشاره به هزينه پيش بيني شده 700 ميليارد توماني براي اتمام طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود گفت: تاكنون 560 ميليارد تومان هزينه شده است.
در انتظار دريافت اعتبار ويژه رياست جمهوري هستيم
مجري طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود با تاكيد بر اينكه از اعتبار 57 ميليارد توماني سال 91 هنوز يك ريال هم اختصاص داده نشده گفت: در فروردينماه سال جاري طي بازديد مسوولان قرار شد 80 ميليارد تومان از اعتبارات ويژه رياست جمهوري به اين طرح اختصاص داده شود كه آن را نيز هنوز دريافت نكردهايم.
كمالالدين كاظمي در گفتوگو با ايسنا با بيان اينكه طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود از چشمهسرداب شروع ميشود، گفت: ظرفيت انتقال آب در آن محل 6 ميليون مترمكعب است. آب با تونلي به طول هزار و 182 متر آب از چشمه سرداب به دره لكو كه به همين ميزان ظرفيت آب دارد، انتقال داده مي شود. در كل ظرفيت آب به 14 الي 15 ميليون مترمكعب ميرسد. با تونلي به درازي 450 متر آب به دره دزدان انتقال مييابد و از آنجا با تونلي به درازي 1980 متر آب به دره دايي انتقال مييابد.
بند دره دايي تمام آبهاي جمعآوري شده را با تونل 9 هزار و 177 متري به انوج منتقل ميكند. ظرفيت انتقال آب 23 ميليون مترمكعب است.
به گفته وي از انوج با كانالي به درازي هفت كيلومتر و 300 متر و با ظرفيت 23 متر مكعب آب به اول تونل بعدي انتقال داده ميشود. تونل بعدي 36 كيلومتر درازا و 3.8 متر قطر دارد. وي با اشاره به اينكه قطر تونلهاي حفاري توسط دستگاه مكانيزه 3.8 متر است، گفت: آب پس از آن به پشت سد گلپايگان (اولين سد خاكي كه در سال 1326 ساخته شد) ميرود و سپس به سد كوچري با ظرفيت 207 ميليون مترمكعب منتقل ميشود. سد كوچري آخرين حلقهي طرح است.
مجري طرح انتقال آب با بيان اينكه طرح انتقال آب از سرشاخههاي دز به قمرود داراي تمام سازههاي آبي از جمله بند، كانال، تونل، خط لوله و سد است، اظهار كرد: در اين طرح هفت كيلومتر و 300 متر كانال مستطيل شكل با عرض 4.5 متر و ارتفاع چهار متر و 188 كيلومتري خط لوله ساخته شد. در اين طرح 56 كيلومتر تونل اصلي و فرعي حفر شده است.
انتهاي پيام
نظرات