• چهارشنبه / ۱۵ شهریور ۱۳۹۱ / ۱۲:۵۲
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 91061509187

مدير عامل شركت آب منطقه‌اي تهران خبر داد:

بلندترين تونل انتقال آب خاورميانه شنبه افتتاح مي‌شود

بلندترين تونل انتقال آب خاورميانه شنبه افتتاح مي‌شود

با اتمام عمليات حفاري تونل بلند پروژه انتقال آب سرشاخه‌هاي دز به قمرود، پيچيده‌ترين پروژه انتقال آب كشور به مراحل نهايي نزديك مي‌شود.

با اتمام عمليات حفاري تونل بلند پروژه انتقال آب سرشاخه‌هاي دز به قمرود، پيچيده‌ترين پروژه انتقال آب كشور به مراحل نهايي نزديك مي‌شود.

به گزارش خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مديرعامل شركت آب منطقه‌اي تهران گفت: آيين اتمام حفاري تونل انتقال آب از سرشاخه‌هاي دز به قمرود روز شنبه با حضور وزير نيرو برگزار مي‌شود.

خسرو ارتقايي افزود: اين طرح بزرگ شامل سه بخش عمده است؛ يك بخشي از سرشاخه‌ها و دره هايي كه تامين كننده اصلي منابع آب و از سرشاخه‌هاي رودخانه دز هستند، شامل مي‌شود و شامل چهار سد انحرافي است. وي با اشاره به اين كه سدها دره به دره آب را جمع آوري و منتقل مي كنند اظهار كرد: تونل اول 1200 متر طول دارد آب را از چشمه سرداب به دره اول مي‌آورد، تونل بعدي آب را از دره لكو به دره دزدان مي آورد و هزار و 890 متر درازا دارد؛ تونل سوم با طول 2490 متر از دره دزدان به دره دايي آب را منتقل مي‌كند و مجموعا بالغ بر 4.5 كيلومتر تونل‌هاي كوتاه آب را از چشمه سردآب جمع آوري كرده و به آخرين دره كه محل جمع‌آوري آب است منتقل مي‌كند.

ارتقايي با اشاره افتتاح تونل 36 كيلومتري در روز شنبه اظهار كرد: در سامانه جمع‌آوري و انتقال، 56 كيلومتر حفاري و پوشش داده شده است و اين كار در كشور انحصاري بوده است.

مديرعامل شركت آب منطقه‌اي تهران در نشستي خبري درباره چرايي طولاني شدن زمان حفاري تونل 36 كيلومتري گفت: زمان‌بري حفاري تونل 36 كيلومتري انتقال آب به خاطر سختي كار بوده است و به لحاظ زمين شناسي بدترين موقعيت را در قطعه يك اين تونل داشتيم.

مدير عامل شركت آب منطقه‌اي تهران با اشاره به اين‌كه بالغ بر 4 سد انحرافي و پنج كيلومتر تونل در سرشاخه‌ها و 45 كيلومتر حفاري تونل در سامانه انتقال حفاري شده و تونل هاي دسترسي بالغ بر چهار تا پنج كيلومتر است، گفت: جمعا با حفر 56 كيلومتر تونل، آب را از سرشاخه‌هاي دز منتقل كرديم.

وي با تاكيد بر اين‌كه تونل 36 كيلومتري اين پروژه، بلندترين تونل انتقال آب در خاورميانه است، گفت: شايد تونل‌هاي ديگر در منطقه در دست ساخت باشد اما اين تونل اولين تونلي است كه با اين ابعاد ساخته شده است.

ارتقايي در مورد ويژگي‌هاي طرح انتقال آب از سرشاخه‌ها دز به قمرود گفت: ما در دامنه ارتفاعات زاگرس در استان لرستان و شهرستان اليگودرز شروع به كار كرديم و با وجود شرايط سخت منطقه‌اي از جمله كار در دماي منفي 30 درجه سانيتگراد، در تونل‌ها طوري بتن ريزي شد كه بتن تونل چشمه سردآب و تونل قطعه 5 در مقايسه با تمام طرح هاي كشور برتر شناخته شدند.

وي با اشاره به بازسازي دستگاه حفاري غرق شده در 28 روز توسط مهندسان داخلي گفت: طول تونل قطعه يك 11 هزار و 300 متر است. اين تونل 10 كيلومتر و 700 متر از بالا و 600 متر از پايين حفاري شد و روز شنبه دستگاه از تونل خارج مي‌شود.

ارتقايي در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود گفت: در سال گذشته براي آب رساني به شهرها خط اضطراري ايجاد كرديم و يكي از تونل‌ها را با ايجاد 13 كيلومتر خط لوله دور زديم. با اين كار توانستيم يك سال زودتر مرحله اول پروژه را افتتاح كنيم. در آن زمان مي توانستيم 2.8 متر مكعب آب را در ثانيه به مراكز مصرف برسانيم. در حالي كه براي آب رساني به شهر قم نياز به پمپاژ 4.2 متر مكعب آب بود بنابراين ناچار شديم آب برخي چاه‌ها را با آب پمپاژ شده مخلوط كنيم لذا كمي لب شوري در آب قم حس مي‌شود. البته بايد توجه داشت كه 2.5 برابر كيفيت آب قم بهتر شد.

وي با اشاره به كم‌ آبي در برخي روزهاي سال گفت: با افتتاح اين تونل، ظرفيت انتقال آب به 23 متر مكعب آب در ثانيه مي‌رسد و اين درحالي است كه توان انتقال آب در گذشته 2.8 متر مكعب در ثانيه بود.

مدير عامل شركت آب منطقه‌اي تهران درباره ميزان كل تخصيص‌ آب به اين پروژه گفت: از سرشاخه‌هاي دز 181 ميليون متر مكعب در سال آب شرب براي اين پروژه تامين مي شود. در گذشته تخصيص آب به پروژه 241 ميليون متر مكعب بود اما 60 ميليون متر مكعب آب براي استان لرستان به عنوان حقابه‌ كشاورزي، شيلات و غيره در نظر گرفته شده است.با توجه به اين كه پايين دست اين بخش هم سد رودبار لرستان و ساير سدها قرار دارند بنابراين همه موارد مربوط به زيست محيطي و حقابه ديده شده است.

مديرعامل شركت آب منطقه‌اي تهران با تاكيد بر اين‌كه طرح انتقال آب از سرشاخه‌ها دز به قمرود از سال 81 كليد خورده است، گفت: تاكنون كه در سال 91 هستيم بيش از 90 درصد پيشرفت فيزيكي در طرح مشاهده مي شود. 700 ميليارد تومان برآورد هزينه ما در بخش انتقال آب از سرشاخه‌ها و سد كوچه‌ري است كه تاكنون 560 ميليارد تومان هزينه شده است.

ارتقايي افزود: با احتساب خط انتقال بالغ بر 1100 ميليارد تومان هزينه مورد نياز كل طرح جمع‌آوري انتقال و ذخيره سازي آب قم است. علاوه بر تنگناها مصمم هستيم در نيمه اول سال 9 درصد باقيمانده كار را كه مربوط به سد كوچري است نيز به پايان برسانيم و در سال 92 طرح به طور كامل به بهره برداري برسد.

مديرعامل شركت آب منطقه‌اي تهران اهداف اصلي اين طرح را تامين آب 10 شهر و نزديك به 100 روستا خواند و گفت:‌ با اجراي اين طرح آب شهرهاي خوانسار، گلپايگان، خمين، نيمور، محلات، دليجان، سلفچگان، ساوه و قم تامين مي‌شود و در عين حال 100 روستا نيز از نعمت آب شرب بهره مند مي‌شوند.

مدير عامل شركت آب منطقه‌اي تهران درباره راه‌هاي تامين مالي طرح گفت: سه سال قبل دچار مشكل جدي از لحاظ تامين منابع مالي بوديم كه با دستور ويژه 230 ميليون يورو از محل صندوق ذخيره ارزي به طرح اختصاص يافت. از سوي ديگر، قم براي اجراي تصفيه‌خانه از منابع بانك توسعه اسلامي استفاده كرده است. اما بالغ بر 70 درصد منابع از محل درآمدهاي عمومي دولت تامين شده است.

وي افزود: سال گذشته از اعتبارات خشكسالي 50 ميليارد تومان به طرح اختصاص داده شد اما در سال 91 اعتباري تخصيص نيافته است. براي سال 91 نيز 67 ميليارد تومان فروش اوراق مشاركت پيش بيني شده اما هنوز به خاطر نبود تفاهم نهايي بين مجلس و دولت بانك مركزي اجازه استفاده از اوراق را نداده است.

برنامه وزارت نيرو براي علاج‌بخشي به سد لار

مديرعامل شركت آب منطقه‌اي تهران در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود درباره برنامه وزارت نيرو براي علاج بخشي به سد لار نيز تصريح كرد: درحال حاضر گزينه نهايي اين است كه قبل از اين اب به سد لار برسد با اجراي سدهاي كوچكتر و تونل‌هاي انتقال آب، آب را منتقل كنيم و تهران بياوريم. اين كه در عمق زير صد متر جلوي فرار آب را بگيريم منتفي شده است.

وي ادامه داد:‌ بحث آب بندي سطحي مطرح است كه منتظر اعلام مناقصه بين المللي هستيم. اعلام مي كنيم كه هر پيمانكاري توانست جلوي فرار آب را بگيرد، ما آب را از او مي خريم. اما نظر قطعي مشاور اين است كه در بالادست و شاخه‌هاي منتهي به سد، سدهاي كوتاه احداث و آب را مستقيما به سد لار بياوريم.

وي با بيان اين‌كه در حال حاضر اسناد مناقصه بين المللي در دست تهه است گفت:‌ پيش بيني مي‌شود اوايل پاييز اين مناقصه برگزار شود. برآورد ما در سد لار بالغ بر 400 ميليون متر مكعب آب است. در حال حاضر 180 ميليون متر مكعب آب به تهران منتقل مي كنيم و بيش از 200 ميليون متر مكعب آب از دسترس ما خارج مي‌شود.

ارتقايي خاطرنشان كرد:‌ برنامه ما اين است كه 150 ميليون متر مكعب را از 200 ميليون متر مكعبي آبي كه از دست ما خارج مي‌شود را به كار بگيريم.

مديرعامل شركت آب منطقه‌اي تهران درباره تعرفه آب نيز گفت: با ابلاغ وزير تعرفه آب مقداري تعديل كرد. نسبت به سال گذشته افزايش داشتيم اما نسبت به تعرفه قبلي كاسته شد. اين تعرفه شامل آب سطحي و حق النظاره بر چاه‌هاي مورد استفاده براي آب شرب است. البته تصميمي مبني بر اين كه از محل فروش آب شركت‌هاي آب و فاضلاب مقداري از پول خام برداشته و درا ختيار آب منطقه‌اي قرار گيرد اخذ شده است.

وي افزود: بخشي از مسائل مربوط به اين است كه شركت‌هاي آب و فاضلاب كه مبالغي را به حساب خزانه ريخته‌اند نمي‌توانند كامل دريافت كنند؛ تعرفه متوسط براي آب هاي سطحي بالغ بر 25 تا 30 تومان براي هر متر مكعب است در حالي كه پارسال تعرفه بين 23 تا 28 تومان بود.

به گزارش ايسنا، در ابتداي نشست خبري مديرعامل آب منطقه‌اي كه با تاخيري نيم‌ساعته آغاز شد،‌ فيلمي درباره پروژه انتقال آب از سرشاخه‌هاي دز به قمرود براي نمايندگان رسانه‌ها پخش شد كه در اين فيلم علاوه بر بيان مشخصات فني پروژه، گوشه‌هايي از بيانات مقام معظم رهبري در سال 89 درباره اهميت اجراي اين پروژه و همچنين صحنه‌هايي از ديدار مراجع با شهيد رجايي ـ رييس‌جمهور فقيد - كه درخواست اجراي طرح انتقال آب به قم را داشتند به نمايش در آمد. همچنين محمود احمدي نژاد، رييس‌جمهور در فيلمي كه براي رسانه‌ها مورد پخش قرار گرفت، پروژه انتقال آب از سرشاخه‌هاي دز به قمرود را پيچيده‌ترين طرح انتقال آب كشور اعلام كرد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha