علت عمده مشكلات بخش كشاورزي ما بر ميگردد و به اصلاحات ارضي سال 1342 كه موجب قطعه قطعه شدن و پراكندگي زمينهايمان شد كه حتي قانون وراثت هم نتوانست در برخورد با اين مشكل راهگشا باشد.
محمد قهدريجاني در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: بيش از 75 درصد زمينهاي كشاورزي موجود زير دو هكتار مساحت دارند كه اين خود باعث ميشود كه نتوانيم از تكنولوژيهاي مناسب در مزارع استفاده كنيم و اين درحالي است كه ما براي توليد بسياري از محصولات نيازمند زمينهايي حداقل بالاي پنج هكتار هستيم.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم و تحقيقات تهران ادامه داد: زمينهايي با هكتار پايين را هم ميتوان مجهز به ابزار مكانيزه كرد اما متاسفانه اين كار هنوز انجام نشده است.
وي همچنين گفت: ما نيروي انساني كارآزموده داريم اما اين فارغالتحصيلان كشاورزي در طول دوره تحصيلشان حتي يك ماه را هم در مزارع نميگذرانند و در نتيجه بهرهوري پاييني دارند.
وي يكي ديگر از ضعفهاي موجود در اين بخش را كاربري نامناسب از مزارع و زمينها خواند و گفت: بسياري از مناطق كشور ما براي ايجاد باغات مناسبند اما اصرار ما هميشه اين بوده كه هر ساله در آنها به زراعت بپردازيم كه يك سو موجب ميشود كه فرصت ايجاد باغات را از دست بدهيم و از سوي ديگر كيفيت محصولاتمان پايين بيايد و در بازارهاي جهاني با شكست مواجه شويم.
اين استاد دانشگاه همچنين افزود: كشاورزان ما با وجود زحمات بسياري كه در فرآيند توليد متحمل ميشوند درآمدهاي مناسبي ندارند و بيشتر سودها وارد جيب واسطهها ميشود و اين در حالي است كه اگر به درآمدهاي كشاروزان سامان ببخشيم مطمئنا كشاورزي ما با پيشرفت چشمگيري همراه خواهد بود.
وي ناهماهنگي در روابط بين وزارت جهاد كشاورزي و وزارت بازرگاني را عامل ديگري براي نابهساماني كشاورزي كشور خواند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم و تحقيقات تهران با اشاره به اينكه آب يكي از عوامل بسيار تاثيرگذار در كشاورزي كشور بوده، گفت: متوسط بارندگي ساليانه در كشور ما 252 ميليمتر است، در حالي كه متوسط جهاني آن 800 ميليمتر است كه اين ارقام نشان ميدهد كه كشور ايران در يك منطقه خشك واقع شده و ما نيازمند اين هستيم كه بتوانيم محصولاتي را توليد كنيم كه سازگار با اقليمهاي موجود در كشور باشد.
قهدريجاني درباره كيفيت پسته ايراني و جايگاه آن در بازارهاي بينالمللي اين گونه گفت: پسته ايراني تا 10 سال پيش بهترين محصول در بازارهاي جهاني بود كه به دليل وجود آفات و يك نوع بيماري خاص به اسم افلاكتيسون امروز اين جايگاه خود را از دست داده اما همچنان رتبه اول را دارد.
وي ادامه داد: باغات پسته ما قديمي هستند و نياز به نوسازي دارند و نوسازيهايي كه تا به امروز انجام شده است براساس علم روز و مكانيزه نبوده است.
اين كارشناس اقتصادي ادامه داد: ما هنوز پسته را به صورت دستي برداشت ميكنيم و در حد خيلي پيشرفتهاش با استفاده از دستگاههاي شيك اين كار را انجام ميدهيم و اين درحالي است كه در كشوري مثل آمريكا اين كار با استفاده از ابزارهاي بسيار پيشرفته با استفاده از روشهاي علمي روز انجام ميشود و همچنين اقلام مقاوم در برابري بيماريها و آفات هستند كه همه اين عوامل ميتواند جايگاه ايران را در بازارهاي جهاني تهديد كند.
وي درباره با چگونگي عرضه پسته در بازارهاي جهاني و نحوه بسته بندي آنها گفت: پسته هم همانند زعفران به صورت فلهاي از كشور ما خريداري ميشود كه متاسفانه كشورهايي مثل اسپانيا اين اقلام را در بستههاي كوچك از ما نميپذيرند تا بتوانند خودشان اين محصولات را كه ازما به صورت فلهاي خريدهاند در بستهبنديهاي شكيل در بازارها عرضه كنند.
قهدريجاني افزود: در رابطه با نحوي بسته بندي پسته، مركز تحقيقات پسته ايران عملكرد خوبي داشته است.
وي گفت: اگر بخواهيم با عنايت به سال توليد ملي نگاه جديدي به كشاورزي داشته باشيم بايد به اين تحقيقات توجه كنيم كه ما با تكيه بر صنعت به توسعه نخواهيم رسيد.
وي افزود: شركتهاي ايران خودرو و سايپا غولهاي صنعت كشور هستند اما با اين وجود، جايگاه خاصي در صنعت خودرو دنيا نداريم.
وي در پايان تنها راه پيشرفت و توسعه اقتصادي كشور را حمايت از بخش كشاورزي و توجه ويژه به فارغالتحصيلان اين رشته و حمايت ويژه دولت از بخش خصوصي در اين راستا دانست و گفت: مسلما نامگذاري سال 91 به سال توليد ملي تاثيرات مثبت خود را در عرصه اقتصاد و توليد خواهد گذاشت چرا كه برگزاي همايشها و نشستها با اين محوريت، خود به خود يك بار رواني به همراه خواهد داشت كه اين امر باعث ميشود همه ارگانها و بخشهاي جامعه نوعي احساس مسووليت در اين رابطه داشته باشند.
انتهاي پيام
نظرات