يك عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي، هيات نظارت بر نمايندگان را نهادي پيشگيرانه دانست و گفت: تشكيل اين هيات به اين دليل است كه نمايندگان با احتياط بيشتري با مسائل پيرامون خود برخورد كنند و همه بدانند همانگونه كه رييسجمهور، وزرا تحت نظارت هستند و بالاترين مقام معنوي و اجرايي كشور رهبر معظم انقلاب نيز تحت نظارت مجلس خبرگان هستند، بر رفتار نمايندگان نيز نظارت ميشود.
محمد دهقان در گفتوگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به مهلت سه ماهه در هر دوره مجلس براي تشكيل هيات نظارت بر نمايندگان،گفت: طبق قانون، هيات رييسه بايد ظرف سه ماه افرادي را به صحن علني معرفي كند تا اين هيات با راي نمايندگان شكل بگيرد، البته هنوز تصميمي درباره اين افراد در هيات رييسه گرفته نشده و كمتر از يك ماه براي اين كار فرصت وجود دارد.
اين عضو كميسيون حقوقي و قضايي مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: ممكن است هيات نظارت بر نمايندگان كار پرحجم و زيادي هم نداشته باشد چرا كه به طور مثال ما در حال حاضر هيچ پروندهاي در خصوص نمايندگان نداريم.
وي نقش هيات نظارت بر نمايندگان را پيشگيرانه توصيف كرد و افزود: شايد در طول چهار سال فعاليت مجلس نهم معدود افرادي باشند كه گزارشات مستندي درباره آنها وجود داشته باشد و نياز باشد كه اين هيات به آن رسيدگي كند، اين قانوني نيست كه ما نقدا نياز به تشكيل هيات براي رسيدگي به پروندهها داشته باشيم بلكه ممكن است در طول زمان پروندههايي تشكيل شود و هيات به آن رسيدگي كند.
نماينده مردم چناران و طرقبه در مجلس با اشاره به تصويب قانون نظارت بر نمايندگان در مجلس هشتم با توصيه رهبري تصريح كرد: اصل اين كار لازم است و با توجه به اينكه نمايندگان بر همه امورات كشور نظارت دارند و طبق اصل 8 قانون اساسي، نوعي نظارت همگاني در كشور وجود دارد طبيعي است در خود مجلس نيز بايد نظارتي كاملا حساب شده و دروني با حفظ حرمت مجلس و نمايندگان وجود داشته باشد.
دهقان يادآور شد: هيات نظارت بر نمايندگان پس از راي مجلس شكل ميگيرد و مطابق قانون به گزارشات مربوط به نمايندگان رسيدگي ميكند؛ اگر خداي نكرده نمايندهاي تخلفي داشته باشد اين تخلف بررسي ميشود و در صورت نياز حكم مجازات انتظامي براي نمايندگاني كه مرتكب اعمالي خلاف شان نمايندگي شده باشند، صادر ميشود.
وي با ابراز اميدواري نسبت به اينكه نظارت هيات نظارت بر نمايندگان، براي مجلس كارآمد باشد، خاطر نشان كرد: البته بدان معنا نيست كه نمايندگان دچار تخلفات زيادي ميشوند يا اينكه اين موضوع منعي را براي قوه قضاييه ايجاد ميكند، بلكه اينها تخلفات انتظامي است؛ يعني رفتاري كه ممكن است براي ساير مردم جرم و تخلف نباشد اما براي نمايندگان تخلف محسوب ميشود.
دهقان افزود: همانطور كه در قانون نظارت بر رفتار قضات، برخي اقدامات براي مردم عادي تخلف نيست اما براي قضات تخلف به حساب ميآيد و آنها بايد متناسب با جايگاهشان رفتار كنند.
اين عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه نمايندگان پس از پذيرفتن مسئوليت نمايندگي، بايد رعايت شان نمايندگي را نيز داشته باشند، گفت: اگر نمايندگان از پيش بدانند كه نظارتي بر آنها اعمال ميشود دقت و احتياط بيشتري نسبت به رفتارهاي خود دارند، البته اين موضوع به معني سلب شجاعت نمايندگان نيست چرا كه اين قانون شامل رفتارهاي ناشي از ايفاي وظايف نمايندگي نميشود و هيچ مرجعي به خاطر ايفاي وظايف نمايندگي نميتواند نمايندگان را تحت تعقيب انتظامي قرار دهد.
دهقان با تاكيد بر اينكه نمايندگان نبايد در برخورد با تخلفات در كشور و اعمال نظارت بر قوه مجريه و تحقيق و تفحصها دچار ملاحظهكاري شوند، تصريح كرد: نمايندگان بايد با شجاعت كامل وظيفهي خود را انجام دهند اما در عين حال در رفتارهاي خود كه خارج از وظايف نمايندگي است احتياط و دقت بيشتري به خرج دهند كه خداي ناكرده شان نماينده و نمايندگي از بين نرود.
انتهاي پيام
نظرات