علياكبر صالحي، وزير امور خارجه كشورمان در رأس هيأتي بامداد سهشنبه به منظور انجام ديداري از قبرس در چارچوب روابط دوجانبه تهران را به مقصد نيكوزيا ترك كرد.
به گزارش خبرنگار سياسي ـ خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اعزامي به نيكوزيا، صالحي در اين سفر دعوت شفاهي محمود احمدينژاد، رييسجمهور كشورمان را براي حضور در نشست غيرمتعهدها در تهران به دمیتریس کریستوفیاس، رييسجمهور اين كشور اعلام ميكند.
ابراز اميدواري صالحي در بهبود روابط با اتحاديه اروپا از طريق قبرس
وزير امور خارجه ايران در بدو ورود به فرودگاه لارناكا مورد استقبال معاون امور بينالملل دفتر رياست جمهوري و برخي ديگر از مسوولان اين كشور قرار گرفت.
صالحي در سخناني در جمع خبرنگاران گفت: قبرس از اول جولاي رييس دورهيي اتحاديه اروپا است. اين كشور نزديكترين كشور اتحاديه اروپا به خاورميانه به شمار ميرود كه از ديرباز نقش موثري داشته است.
او ادامه داد: با توجه به نزديكي قبرس به خاورميانه مواضع اين كشور در قبال خاورميانه عادلانه بوده است به خصوص در مساله فلسطين. همچنين اين كشور از بنيانگذاران جنبش غيرمتعهدها (نم) و از كشورهاي موثر در دهه 60 و70 است اما بعد از پيوستن به اتحاديه اروپا اين كشور از جنبش خارج شد.
صالحي درباره هدف از اين سفر گفت: از آن جا كه قبرس به رياست دورهيي اتحاديه اروپا منصوب ميشود قصد داريم در اين سفر اين مساله را به مسوولان قبرسي تبريك بگوييم. همچنين باتوجه به اهميت قبرس و نزديكي آن به خاورميانه و اهميت ايران در خاورميانه و نقش تاثيرگذار ايران در خاورميانه فكر ميكنم با توجه به روابط خوب دو كشور بتوانيم از اين فرصت استفاده كنيم تا روابط ايران و اتحاديه اروپا را نزديكتر كنيم.
وي با اشاره به سوءتفاهمات موجود بين ايران و اتحاديه اروپا گفت: اميدواريم در تقليل اين سوءتفاهمات با وساطت قبرس قدم موثري برداريم.
صالحي با بيان اين كه روابط تجاري تهران ـ نيكوزيا قابل توجه نيست، گفت: اما روابط تجاري دو كشور براي ارتقا از پتانسيل بالايي برخوردار است.
او با اشاره به وجود تعداد زيادي از دانشجويان ايراني مقيم تونس گفت: روابط علمي و فرهنگي دوكشور در سطح خوبي است و وزيرآموزش عالي قبرس اخيرا در تهران بود و تفاهمنامههايي ميان تهران و قبرس در زمينههاي علمي امضا شد كه درباره عملياتي شدن اين تفاهمنامهها الزاماتي در اين سفر انجام خواهد شد.
وي ادامه داد: همچنين حامل پيام محمود احمدينژاد، رييس جمهور ايران به همتاي قبرسي او هستم چرا كه قبلا پيامي از سوي رييسجمهور قبرس به رييسجمهور كشورمان نوشته شده بود.
وزير امور خارجه كشورمان در پايان تصريح كرد: قبرس با توجه به جايگاهش از اهميت بالايي براي ما برخوردار است و الان با توجه به عهدهدار شدن رياست اتحاديه اروپا اين اهميت مضاعف است و از اين رو اميدواريم شاهد بهبود روابط با اتحاديه اروپا باشيم.
صالحي: انتهاي مسير مذاكرات ايران و 1+5 را روشن ميبينم
وزير امور خارجه كشورمان پيش از ظهر سهشنبه با رييسجمهور قبرس و سرپرست وزارت امور خارجه اين كشور ديدار و گفتوگو كرد.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به قبرس، علياكبر صالحي پس از اين ديدارها با حضور در جمع خبرنگاران گفت: جلسه خوبي با رييسجمهور قبرس داشتيم. در اين ديدارها مواضع و انديشه رييسجمهور قبرس به انديشهها و مواضع محمود احمدينژاد، رييسجمهور كشورمان نزديك بود چرا كه هر دو بر عدالتجويي و عدالتخواهي تاكيد فراوان دارند.
وي با بيان اين كه در اين ديدار مشكلات اقتصادي اروپا نيز مطرح شد، گفت: در اين ديدار مشكلات اقتصادي اروپا مطرح شد كه در واقع بار آن به دوش مردم عادي است نه شركتها. همچنين روابط دوجانبه و روشهايي براي بالا بردن سطح روابط اقتصادي و تجاري و بحث رياست دورهيي قبرس در اتحاديه اروپا مطرح شد.
صالحي ادامه داد: قبرس با توجه به شرايط خاص و نزديكياش به خاورميانه و همچنين داشتن روابط خوب سياسي با ايران، علاقهمند است در جهت نزديك كردن روابط ايران و اتحاديه اروپا گام بردارد.
وزير امور خارجه كشورمان تصريح كرد: ما نيز آمادگي خود را براي رفع سوء تفاهمات و همكاري با آن (اتحاديه اروپا) اعلام كرديم. ايران كشور مهم و نقشآفريني است و اتحاديه اروپا به ارتباط با ايران در مسائلي چون دزدي دريايي، مساله افغانستان، سوريه و ... نياز دارد و هر دو ميتوانند در رفع و حل و فصل اين مشكلات و تثبيت صلح و امنيت با هم رايزني كنند.
او با اشاره به ديدارش با وسوس شارلي، وزير اقتصاد و سرپرست وزارت امور خارجه قبرس گفت: در اين ديدار درباره مسائل اقتصادي صحبتهايي انجام شد و همچنين اين كه وزير امور خارجه اين كشور در فرصتي به منظور ارتقاي روابط تجاري دو كشور به ايران سفر كند، مورد بررسي قرار گرفت.
صالحي ادامه داد: علاوه بر آن، بر اين مساله كه براي دانشجويان ايران تسهيلات بيشتري فراهم شود صحبتهايي صورت گرفت.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: در مجموع با توجه به روابط خوب سياسي دو كشور، اميدواريم در شش ماه آينده بتوانيم در يك همكاري وسيع در رابطه با مسائل منطقهيي وارد شده و گفتوگوهاي خوبي داشته باشيم.
وي در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران قبرسي مبني بر اين كه واكنش ايران به تحريمهايي كه قرار است از روز يكشنبه اجرايي شود، چيست؟ گفت: ما به تحريمها عادت كردهايم. اين مساله چيز جديدي نيست. اميدواريم اتحاديه اروپا به اين موضوع توجه كند و با عقلانيت بيشتري به اين مساله بپردازد، كسي از برخورد منتفع نميشود. دليلي نميبينيم كه در جهت اشتباه حركت كنيم.
صالحي در پاسخ به اين كه به نظر شما راه درست چيست؟ تصريح كرد: تعامل. كشورها ميتوانند با هم اختلاف داشته باشند ولي زندگي مسالمتآميزي در كنار يكديگر داشته باشند. قطعا ميتوانيم با هم همكاري داشته باشيم. مساله هستهيي پيشروي ماست و مذاكرات در جهت درستي است و من انتهاي مسير را روشن ميبينم.
وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: در اين بحران اقتصادي، ايران شريك اقتصادي (اتحاديه اروپا) و قابل اتكا است. بسياري از كشورهاي اروپايي از داشتن روابط خوب با ما استفاده كردهاند.
صالحي پيام احمدينژاد را تقديم رييسجمهور قبرس كرد
وزير امور خارجه كشورمان پيام شفاهي دكتر احمدي نژاد، رييس جمهور ايران را به كريستو سياس، رييس جمهور قبرس ابلاغ كرد.
صالحي در اين ديدار كه در كاخ رياست جمهوري انجام شد روابط سياسي تهران ـ نيكوزيا را بسيار خوب و همواره رو به پيشرفت توصيف كرد و افزود: ايران از اولين كشورهايي بود كه استقلال قبرس را به رسميت شناخت.
او با اشاره به موقعيت راهبردي ايران از جنبههاي جغرافيايي، ارتباطي، جمعيت و بازار 75 ميليوني، ذخايرعظيم نفت و گاز، تجربيات و توانمنديهاي اقتصادي، علمي و صنعتي افزود: بايد با كشف و بسيج ظرفيتهاي فراوان اقتصادي و تجاري روابط و همكاري هاي اقتصادي دو كشور را ارتقا بخشيد.
وي با اشاره به اين كه قبرس از نزديكترين كشورهاي اتحاديه اروپا به خاورميانه است و ايران نيز كشوري مهم در منطقه است اين امر را نيز از ديگر زمينههاي رايزني و همكاري دو كشور در جهت منافع منطقهيي خواند.
صالحي با اشاره به رياست آتي قبرس در اتحاديه اروپا و از سويي روابط خوب تهران ـ نيكوزيا اظهار كرد: با عقلانيت و تدبير زمينه و آمادگي براي رفع موانع و سوء تفاهمات ميان ايران و اتحاديه وجود دارد.
رييس جهمور قبرس نيز در اين ديدار با تشكر از پيام دكتر احمدي نژاد از صالحي خواست احترام و درودهاي گرم وي را به ملت و رييسجمهور ايران تقديم كند.
وي تأكيد كرد نيت و ديدگاه ما نسبت به ايران مثبت بوده و اين نگرش ادامه خواهد يافت.
كريستف سياس با اشاره به مذاكرات و رايزنيهاي سازنده خود با رييسجمهور و ديگر مقامات عاليرتبه كشورمان از مواضع اصولي جمهوري اسلامي ايران در مسائل منطقهيي و بينالمللي تقدير كرد.
رييسجمهور قبرس تصريح كرد كه كشورش در دوره رياست بر اتحاديه اروپايي حداكثر تلاش خود را براي بهبود روابط ايران و اتحاديه اروپا به كار خواهد بست و اميدوار است با رفع موانع و سوءتفاهمات فصل جديدي از روابط ميان طرفين آغاز شود .
او با تشريح تحولات منجر به استقلال قبرس و اهتمام رهبران اين كشور براي تشكيل جنبش غيرمتعهدها به سياستهاي كشورش در جهت توسعه صلح و ثبات و دوستي با كشورهاي همسايه و منطقه از جمله آمادگي براي گسترش مناسبات با جمهوري اسلامي ايران اشاره كرد.
رييس جمهور قبرس در ادامه افزود كه كشورش درسطح بالايي در اجلاس سران جنبش غيرمتعهدها در تهران شركت خواهد كرد.
ديدار صالحي با سرپرست وزارت خارجه قبرس
وزير امور خارجه كشورمان در ديدار با سرپرست وزارت امور خارجه قبرس در مذاكراتي در نيكوزيا راههاي توسعه روابط دوجانبه و ارتقاي سطح همكاريهاي اقتصادي، تجاري، فرهنگي و علمي را مورد بررسي و تبادل نظر قرار داد.
صالحي و شرلي، وزير اقتصاد و سرپرست وزارت امور خارجه قبرس همچنين ضمن بررسي تحولات منطقهيي و بينالمللي پيرامون روابط ايران و اتحاديه اروپايي از جمله راههاي رفع موانع و سوء تفاهمات رايزني كردند.
تحولات منطقهيي از جمله اوضاع ليبي، بحرين، سوريه، تونس، خاورميانه و مساله قبرس از محورهاي مذاكرات صالحي و شارلي در اين ملاقات بود و دو طرف پيرامون اعاده و تقويت ثبات و امنيت در منطقه و حل و فصل مسائل به رايزني و تبادل نظر پرداختند.
دو طرف همچنين همكاري در حوزه مبارزه با تروريسم، افراطگرايي، قاچاق مواد مخدر، جنايات سازمان يافته و مبارزه با دزدي دريايي را از ديگر زمينههاي همكاري مشترك ميان دو كشور و نيز در چارچوب همكاري با اتحاديه اروپا مورد ارزيابي قرار دادند.
صالحي در اين ديدار آمادگي كشورمان را براي ارتقاي سطح مناسبات با توجه به ظرفيتهاي متقابل از جمله در حوزههاي اقتصادي، تجاري، فرهنگي و امور علمي و دانشجويي را اعلام كرد.
شارلي نيز با ابراز خشنودي از سفر صالحي به قبرس و سازنده خواندن رايزنيها و مذاكرات آخرين تحولات مربوط به وضعيت قبرس، اتحاديه اروپا و ديدگاههاي كشورش نسبت به مسائل منطقه را تشريح كرد.
وي همچنين نقش ايران را در كمك به حل و فصل مناقشات و استقرار ثبات و امنيت منطقه موثر و سازنده خواند و از مواضع اصولي كشورمان تقدير كرد.
در اين ديدار دو طرف بر ادامه و افزايش رايزنيها در سطوح مختلف تأكيد كردند.
وزير خارجه ايران: مشكلات سياسي ـ بينالمللي ايران ابدي نيست
علياكبر صالحي، وزير امور خارجه كشورمان بعدازظهر سهشنبه با حضور در جمع اساتيد، دانشجويان و ايرانيان مقيم قبرس، با اشاره به موضوع فرار مغزها از ايران، گفت: اين بحث در داخل كشور مطرح است و ما به اين مساله ميانديشيم كه آيا بايد راه را براي اين دسته از افراد باز بگذاريم و يا به گونه ديگر به اين مساله بينديشيم. به نظر ما اين موضوع قابل بحث است و بستگي به آن دارد كه از چه منظري به آن نگاه شود. من معتقدم آنها به عنوان ذخاير خارج از كشور به شمار ميروند.
او با بيان اين كه ايرانيهاي خارج از كشور يقينا با كشورشان در ارتباط هستند، گفت: آنها هر چه در توان دارند در اختيار كشورشان قرار ميدهند.
رييس دستگاه ديپلماسي ايران با اشاره به موفقيتهاي ايران در پرتاب ماهواره و همچنين موفقيتهاي ايران در زمينه انرژي صلحآميز هستهيي تصريح كرد: ما توانايي آن را داريم تا راكتورهاي هستهيي به جهان صادر كنيم و سوخت 20 درصدي توليد كنيم. آن زمان كه ما گفتيم ميتوانيم سوخت توليد كنيم غرب سعي كرد تا مانع از تلاش ما در توليد سوخت 20 درصد شود و ما الان ميتوانيم اين سوخت را توليد كنيم.
صالحي ادامه داد: ما اكنون از لحاظ تعاملات سياسي ـ بينالمللي با مشكل مواجه هستيم اما هيچ مشكلي ابدي نيست. در واقع اين مشكل نتيجهي يك حقيقت است و آن اين كه 33 سال پيش ملت ايران اراده كرده كه مستقل شود و گفت كه نميخواهد تصميمي از بيرون بر آن تحميل شود. وزير امور خارجه كشورمان با طرح اين سوال كه به نظر شما چرا ايران مهم است و چرا نام ايران بر سر زبانهاست؟ گفت: دليل آن اين است كه بعد از 33 سال ايران فكر و انديشه جديدي دارد كه به جهان عرضه كند.
وي با اشاره به پيشرفتهاي ايران با وجود كليهي تحريمها و محدوديتها، اظهار كرد: با وجود همه تحريمها و محدوديتها، ملت ايران دستاوردهاي زيادي داشته است البته اشتباهات و نواقصي هم داريم اما در مجموع جهتي كه در پيش گرفتهايم، جهت عزت و سلامت ملت و رو به جلويي است. صالحي ادامه داد: كشور ايران كشوري مقتدر است و اميدواريم هر جا كه هستيم از عزت و كرامت مردممان دفاع كنيم. آينده ايران آينده درخشاني است و وجود اختلافات در آن امري طبيعي است.
در اين نشست، تعدادي از ايرانيان مقيم قبرس مشكلاتشان را با صالحي در ميان گذاشتند.
سفر صالحي در آستانه كسب رياست دورهيي اتحاديه اروپا توسط قبرس صورت ميگيرد كه به مدت 6 ماه از روز اول جولاي (11 تيرماه) آغاز خواهد شد. جمهوري قبرس كه در محل تلاقي سه قاره مهم اروپا، آسيا و آفريقا در شرق مديترانه قرار دارد در حالي كرسي رياست بر اتحاديه اروپا را كسب ميكند كه هر سه قاره دچار تحولات متعددي هستند. تحولات مرتبط با مساله هستهيي ايران و مذاكرات با طرفهاي اروپايي، تحولات سوريه و نيز مساله فلسطين، تحولات كشورهاي شمال آفريقا از جمله مصر، ليبي و تونس، بحران اقتصادي اروپا به ويژه در كشور متحد قبرس يعني يونان از جمله مسائلي است كه نيازمند توجه جدي و بحث و گفتوگو است و رايزني با كشورهاي مهم منطقه از جمله جمهوري اسلامي ايران از جمله رويكردهاي قبرس در اين دوره است.
بخش شمالي جزيره قبرس از سال 1974 توسط تركيه و تركهاي قبرس اداره ميشود و مذاكرات اتحاد اين كشور با تركتباران همچنان بدون نتيجه مانده است. اين كشور تا قبل از عضويت در اتحاديه اروپا، يكي از اعضاي فعال غيرمتعهدها بوده و پس از عضويت در اتحاديه اروپا همچنان برخي از سياستهاي غيرمتعهدها از جمله عضويت نداشتن در ناتو را پيگيري كرده است.
انتهاي پيام
نظرات