يافتههاي جديد دانشمندان در آمريكا گامي مهم در تحليل دقيق محل تولد ستارگان در فضا به شمار ميآيد.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گزارشات اخير تيم تحقيقاتي آمريكا ميتواند به اخترفيزيكدانان در خصوص تحليل دقيقتر ابرهاي مولكولي گاز و غبار يعني محل تولد ستارگان كمك كند.
«كريزيستوف سالويچ» Krzysztof Szalewicz پروفسور فيزيك و ستارهشناسي دانشمند ارشد پروژ تحقيقاتي بود كه معادلات مكانيك كوانتومي براي توضيح دقيقتر تعاملات بين مولكولهاي هيدروژن و منوكسيد كربن (فراوانترين گازهاي موجود در فضا)، را حل كرد.
چنين محاسباتي براي علم طيفسنجي شناساييكننده اتمها يا مولكولها با استفاده از رنگ نوري كه جذب و يا انتشار ميدهند، مهم است. اين علم براي فعاليتهاي مختلف از تشخيص پزشكي گرفته تا امنيت هواپيما حياتي است.
درعلم اخترفيزيك طيفسنجهاي متصل به تلسكوپهاي چرخنده در فضا نور را در عرض طيف ميكروويو مادون قرمز و مرئي اندازهگيري ميكنند. اين امر با هدف كشف و تعيين كميت فراواني عناصر شيميايي و مولكولها و همچنين دما و تراكم آنها در مكانهايي چون Orion Nebula صورت ميگيرد. اين مكان محل پيدايش ستارههاي تازه متولد شده است كه تعدادي از آنها هزار و 500 سال نوري از زمين فاصله دارند.
در حالي كه منوكسيد كربن (دومين مولكول فراوان در فضا) به آساني توسط طيفسنجها قابل شناسايي است اين امر در مورد هيدروژن صدق نميكند. بر خلاف اين كه هيدورژن فراوانترين مولكول موجود در فضاست، اين عنصر نور بسيار اندكي را در محدوده طيفي جذب و يا انتشار ميدهد. بنابراين محققان مجبورند اطلاعات در رابطه با آن را با استفاده از تعاملات ضعيفش با منوكسيد كربن در فضاي ميانستارهاي (فضاي بين ستارگان) استخراج كنند. به گفته سالويچ، هيدروژن در مسيرش محو ميشود اما منوكسيد كربن مانند يك فانوس دريايي بوده و طيفهاي آن بيش از طيف هر مولكول ديگري قابل رويت است. بنابراين با استفاده از طيف منوكسيد كربن ميتوان به تراكم هيدرژن پي برد.
محاسبات اين تيم كه با خوشه محاسباتي قدرتمند كولوس (kolos) صورت گرفت، منجر به ايجاد طيفهاي تئوريك 100 برابر دقيقتر از نمونه منتشر شده در14 سال قبل شده است. طيفهاي تجربي و تئوريك هم اكنون در توافق بسيار نزديك هستند و اين امر توضيح چگونگي ارتباط هر ويژگي طيفي با حركت زيرين هسته را ممكن ميسازد.
به ادعاي سالويچ، دانش تجربي و نظري در خصوص تركيب مولكولي ميتواند براي تحليل نتايج اخير مشاهدات ماهوارهاي به منظور جستجوي سيگنال طيفي مستقيم آن به كار رود.
انتهاي پيام
نظرات