واژه الكليسم عبارت است از وابستگي فيزيولوژيك و رواني به الكل كه موجب بروز بيماريهاي مزمن و بروز مشكل در روابط بين فردي و مشكلات خانوادگي و كاري ميشود.
مطابق آمار رسمي فرماندهي مرزباني كشور در سال گذشته میزان مشروبات کشف شده در كشور نسبت به سال 89 افزايش 69 درصدي داشته است و در اين سال نيز بيش از 90 تن براساس مصرف الكل جان خود را از دست دادند.
در آن سال پليس راهنمايي و رانندگي پايتخت 829 راننده پرخطر و حادثهساز را به دليل مثبت بودن تست اعتياد و الكل از رانندگي محروم كرد كه 43 تن از آنها زن بودند.
به گزارش سرويس سلامت ايسنا، ابراز نگراني از بالارفتن سوءمصرف الكل و لزوم توجه به پديده الكليسم در حالي مطرح ميشود كه آخرين آمارها حكايت از مرگ هفت تن و مسموميت 17 تن در كشور تنها 11 روز اخير - خرداد ماه- دارد.
دکتر علیرضا مصداقی نیا معاون وزير بهداشت در گفتوگو با خبرنگار سلامت ايسنا ميگويد: متاسفانه در حال حاضر شاهد افزایش برخی رفتارهای نابهنجار مثل مصرف الکل در جامعه هستیم. اگرچه این رفتارها در هر جامعهای وجود دارد اما در کشور ما بروز آن به دلیل موانع شرعی و اخلاقی ممنوع و حرام است و هر چه قدر این رفتارها اتفاق بیفتد ناهنجاری در جامعه محسوب میشود و آثار بسیار مخربی دارد.
وی در ادامه به مهمترین عوامل شیوع الکل در جامعه اشاره ميكند و ميافزايد: عوامل فردی از اصلیترین عواملی است که میتواند به شیوع مصرف الکل در جامعه دامن بزند. برخی از افراد احساس میکنند میتوانند سرخوردگیهای خود را به این شیوه جبران کنند به همین دلیل دست به کارهای غیرهنجار در جامعه می زنند.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت در ادامه به عوارض مصرف الکل اشاره دارد و تاکید ميكند: علاوه بر آثار سلامتی مصرف الکل، از خود بی خود شدن و خارج شدن انسان از حالت طبیعی خود از مهمترین اثرات این مواد است به طوری که انسان تا یک زمان پس از مصرف الکل از خود بیخود میشود و زندگی روزمره وی را دچار اختلال میکند. آثار سلامتی دیگر الکل روانی است که در کشور ما مصرف الکل یک امر ممنوع است و مجازات دارد.
اين مقام مسئول در پایان با بیان اینکه اطلاعی از آمار و میزان تحقیقات انجام شده در خصوص مصرف الکل در جامعه موجود نيست، خاطرنشان ميكند: به دلیل اینکه در گذشته مصرف الکل پدیده رایجی نبوده است انجام تحقیقات در این زمینه بطور جدی صورت نگرفته است اما در شرایط فعلی این نیاز احساس می شود.
ورود وزارت بهداشت به بحث مقابله با مشروبات الكلي
زنگ خطر مصرف مشروبات الکلی در حالي از سوي وزارت بهداشت نواخته شد كه با تدوين «سند نقشه راه پیشگیری از سوء مصرف مواد» به مقابله با اين مهم تاكيد كرده است.
باقر لاريجاني رييس شوراي سياستگذاري وزارت بهداشت نيز دراين باره ميگويد: « یکی از مسائل خوبی که در این نقشه مطرح شده، مبارزه با اعتیاد به الکل است. باید به صورت جدی وارد این عرصه شویم، زیرا نمیتوان درباره فروش اینگونه مواد که هماکنون در برخی از فروشگاهها هم انجام میشود بیتفاوت بود.
وی با تأکید بر اینکه آمار سوء مصرف الکل در برخی مناطق کشور بالاست و به این مسأله کمتر توجه شده است، ميافزايد: باید نسبت به این قضیه حساس باشیم و حتی بیشتر از امراضی چون دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی به آن توجه کنیم.»
در پايان اگرچه در كشور به دليل پارهاي از مسايل و مشكلات، تا كنون در اين زمينه تحقيقات گسترده اي صورت نگرفته است، اما با نگاهي به آمارها و اخبار مرتبط با سوءمصرف الكل ميتوان به ضرورت ورود جدي به پديده الكليسم پي برد، ضرورتي كه نميتوان به راحتی از کنار آن گذاشت.
انتهاي پیام
نظرات